Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι τρεις έως έξι φορές πιο μολυσματικό από την αρχική μορφή του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Δεν είναι όμως πιο σοβαρό.
Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού είναι πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell.
Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό έδειξαν ότι η τρέχουσα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων από την προηγούμενη μορφή του ιού.
«Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μία μόνο μετάλλαξη που κάνει τον ιό να μπορεί να είναι πιο μολυσματικός και ίσως να έχει πιο υψηλό ιικό φορτίο», δήλωσε ο κορυφαίος ειδικός για τις λοιμώξεις των ΗΠΑ, Anthony Fauci στο Journal of the American Medical Association σχετικά με τη μελέτη, στην οποία ωστόσο δεν συμμετείχε.
«Φαίνεται ότι ο ιός είναι πιο μολυσματικός, αλλά αυτό μένει ακόμα να επιβεβαιωθεί και στην πράξη» πρόσθεσε.
Ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos στο Νέο Μεξικό και το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα συνεργάστηκαν με την ερευνητική ομάδα Genomics UK του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ για την εκπόνηση της συγκεκριμένης έρευνας.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η τρέχουσα παραλλαγή του ιού με την ονομασία D614G εμφανίζει μια μικρή αλλά σημαντική αλλαγή στην πρωτεΐνη που «προεξέχει» από την επιφάνεια του ιού προκειμένου να εισβάλει και να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε επιπλέον πειράματα, αναλύοντας δεδομένα από 999 Βρετανούς ασθενείς, που νοσηλεύτηκαν με COVID-19. Παρατήρησαν ότι εκείνοι που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό είχαν περισσότερα ιικά σωματίδια, αλλά ταυτόχρονα η παραλλαγή αυτή δεν είχε καμία επίδραση στην σοβαρότητα της νόσου.
Τα εργαστηριακά πειράματα, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι η παραλλαγή είναι τρεις έως έξι φορές πιο ικανή να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, τα συμπεράσματα μπορούν να θεωρηθούν μόνο «πιθανά», καθώς τέτοια πειράματα συχνά δεν αναπαράγουν με ακρίβεια τη δυναμική μιας πανδημίας.
Ενώ η παραλλαγή που κυκλοφορεί σήμερα θεωρείται πιο «μολυσματική», είναι πιθανό ότι είναι λιγότερο «μεταδοτική» μεταξύ των ανθρώπων.
Ο ιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, Nathan Grubaugh, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν σημαντικά για το ευρύ κοινό.
«Ενώ υπάρχουν ακόμη σημαντικές μελέτες που απαιτούνται για να καθοριστεί εάν αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξη εμβολίων με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο, δεν περιμένουμε ότι το D614G θα αλλάξει τα μέτρα ελέγχου ή θα επιδεινώσει τις μεμονωμένες λοιμώξεις» ανέφεραν οι ειδικοί.
«Είναι περισσότερο μια πιο ουσιαστική ματιά στην επιστήμη: έγινε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που πιθανώς αγγίζει εκατομμύρια ανθρώπους αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη το πλήρες πεδίο εφαρμογής ή τον αντίκτυπο που θα έχει» σχολίασε ο Nathan Grubaugh.
Με πληροφορίες του Cell