Τέσσερις άνδρες θα οδηγηθούν στη φυλακή επειδή κλείδωναν παρανόμως ανήλικα παιδιά σε δικές τους εγκαταστάσεις στη νοτιοανατολική Κίνα για να «απεξαρτηθούν από το διαδίκτυο».
Οι διαχειριστές του αυτοαποκαλούμενου κέντρου απεξάρτησης, κλείδωναν τους ανήλικους μαθητές σε άδεια δωμάτια, ακόμα και για δέκα ημέρες στη σειρά, με μια κουβέρτα και μια λεκάνη για «τουαλέτα». Άγνωστο παραμένει αν οι γονείς που έδιναν την συγκατάθεσή τους γνώριζαν για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών.
Το συγκεκριμένο κέντρο είναι μόνο ένα από τις εκατοντάδες «κατασκηνώσεις απεξάρτησης» που λειτουργούν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κίνα, για νέους με εθισμό στο διαδίκτυο. Παρά την εκτεταμένη λογοκρισία και τον αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο, η χώρα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές βάσεις χρηστών στον κόσμο, με 850 εκατομμύρια ανθρώπους συνδεδεμένους στο διαδίκτυο. Περίπου 200 εκατομμύρια εξ αυτών είναι νέοι 15 έως 35 ετών.
Η ζήτηση για τέτοιου είδους υπηρεσίες αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία 12 χρόνια, μετά την απόφαση της Κίνας να κατηγοριοποιήσει τον εθισμό στο διαδίκτυο ως «ψυχική διαταραχή», το 2008. Έκτοτε όμως, συχνά απασχολούν τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ καταγγελίες ακόμα και σωματικής κακοποίησης σε αυτά τα κέντρα.
Θάνατος, απομόνωση, ηλεκτροσόκ
Το 2014, ένα 19χρονο κορίτσι πέθανε στην πόλη Ζενγκζού, αφού χτυπήθηκε βάναυσα από «εκπαιδευτές» μιας τέτοιας κατασκήνωσης ενώ υπάρχουν και αναφορές για «θεραπείες» με ηλεκτροσόκ.
Οι κατηγορούμενοι Wu, Ren, Zhang και Qu (δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο τα επώνυμα τους), βρέθηκαν ένοχοι για τον παράνομο εγκλεισμό 12 νέων σε απομόνωση διάρκειας έως και 10 ημερών. Έντεκα από τα θύματα τους ήταν ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 11 μήνες έως και τρία χρόνια στη φυλακή.
Το ίδιο «κέντρο» είχε απασχολήσει τα τοπικά μέσα και το 2017, όταν η τοπική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα εξετάσει καταγγελίες για «σωματική τιμωρία» και άσκηση βίας στο πλαίσιο των μεθόδων με σκοπό την «ανάπτυξη ηθικού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με το τοπικό Global Times, πρώην «μαθητές» της επονομαζόμενης Yuzhang Academy κατηγόρησαν τους υπεύθυνους ότι τους κλείδωναν σε «μικρά μαύρα δωμάτια», μόνο με μια κουβέρτα και μία λεκάνη για τουαλέτα. «Με παρακολουθούσαν όλη την ώρα», δήλωσε ένας από τους ενάγοντες, ο Xuan, στην εφημερίδα.
Με «πλαφόν» το gaming στην Κίνα
Η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά περιοριστικών μέτρων τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα του εθισμού» των ανηλίκων στο Διαδίκτυο.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το Πεκίνο ανακοίνωσε χρονικά όρια για τους χρήστες κάτω των 18 ετών, ώστε να παρεμποδίσει τους μαθητές από το να παίζουν βιντεοπαιχνίδια έως αργά τη νύχτα. Τις καθημερινές τους επιτρέπεται να παίζουν μέχρι 90 λεπτά και τα Σαββατοκύριακα το πολύ έως τρεις ώρες.
Οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, απαγορεύεται να παίξουν διαδικτυακά μεταξύ των ωρών 10μ.μ έως 8π.μ.
Μάλιστα τον Μάιο του 2019 η κυβέρνηση της Κίνας είχε παρουσιάσει και ένα «σύστημα κατά του εθισμού» με επιπλέον περιορισμούς για τους ανηλίκους σε 18 δημοφιλείς ιστοτόπους. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος έχουν δικαίωμα πρόσβασης για λιγότερο χρόνο και σε λογοκριμένο περιεχόμενο.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια