Η Oxfam προειδοποιεί ότι μέχρι το τέλος του έτους, ενδεχομένων και περισσότεροι από 12 χιλ. άνθρωποι καθημερινά θα μπορούσαν να πεθαίνουν από την πείνα που σχετίζεται με τον κορωνοϊό παρά από την ίδια την ασθένεια.
Η φιλανθρωπική οργάνωση σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χθες αναφέρει ότι ορισμένοι παράγοντες όπως η μαζική ανεργία και η μειωμένη παραγωγή τροφίμων, απόρροιες των διευρυμένων lockdown και των δυσκολιών στη διανομή βοήθειας σε υποσιτισμένα πλήθη θα προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών της πείνας, παγκοσμίως.
Η έκθεσή δε, εντοπίζει 10 σημεία στον πλανήτη, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσμενείς συνέπειες του κορωνοϊού.
Υεμένη, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, Συρία, Σουδάν και Αϊτή είναι οι χώρες που σύμφωνα με την έρευνα θα πληγούν περισσότερο από την πείνα και την ανέχεια, ως συνέπειες του κορωνοϊού.
Η έκθεση που τιτλοφορείται «Ο ιός της πείνας: Πώς ο κορωνοϊός «τροφοδοτεί» με πείνα έναν ήδη πεινασμένο κόσμο» επισημαίνει ότι ο COVID-19 εμβαθύνει την κρίση πείνας στα σημεία εστίασής της ανά τον κόσμο και δημιουργεί νέα επίκεντρα σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι το τέλος του έτους, 12.000 άνθρωποι την ημέρα θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα που συνδέεται με τον COVID-19, πιθανώς περισσότερα από ό, τι θα πεθαίνουν από την ίδια την ασθένεια.
Η πανδημία είναι το τελευταίο πλήγμα για εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται με τις επιπτώσεις των πολέμων, της κλιματικής αλλαγής, την κοινωνική ανισότητα, επισημαίνει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Συνεχίζει δε, αναφέροντας πως «Εν τω μεταξύ, εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη: οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών απέδωσαν πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους τους ήδη από τον Ιανουάριο, πριν καν το ξέσπασμα της πανδημίας εξαπλωθέι σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό το ποσό είναι δεκαπλάσιο από εκείνο που είχε ζητήσει η επιτροπή για τον COVID-19 των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια πείνα.
Ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να περιορίσουν την εξάπλωση αυτής της θανατηφόρας νόσου, η Oxfam ζητά επίσης επείγουσα δράση για τον τερματισμό αυτής της κρίσης πείνας και την οικοδόμηση πιο δίκαιων, πιο ισχυρών και βιώσιμων συστημάτων για την παραγωγή και διανομή τροφίμων.
Ακόμη και πριν την πανδημία τα ποσοστά πείνας στον κόσμο, αυξάνονταν, σημειώνει η έκθεση. Το 2019, οι εκτιμήσεις ανέφεραν πως 821 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν στα όρια της επισιτιστικής ανασφάλειας, εκ των οποίων περίπου 149 εκατομμύρια υπέφεραν από πείνα σε επίπεδο κρίσης ή και ακόμη χειρότερα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων που βιώνουν την πείνα σε επίπεδο κρίσης θα αυξηθεί στα 270 εκατομμύρια πριν από το τέλος του έτους ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αύξηση δηλαδή ύψους 82% σε σύγκριση με το 2019.
Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η έρευνα ότι καθημερινά θα μπορούσαν να πεθαίνουν μεταξύ 6.000 και 12.000 άνθρωποι από την πείνα που συνδέεται με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πριν από το τέλος του 2020.
σχόλια