Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις στόχοι του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων

Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις στόχοι του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων Facebook Twitter
Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις στόχος του παράνομου εμπορίου - Μέρη τους πωλούνται ως υποκατάστατα τίγρης
0

Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις είναι τα νέα θηράματα των παράνομων εμπόρων της άγριας ζωής σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Για την ακρίβεια πρόκειται για μέλη σωμάτων των άγριων αυτών ζώων που αναζητούνται από τους παράνομους εμπόρους όλο και περισσότερο, ως υποκατάστατα παρασκευασμάτων από μέλη τίγρεων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Η ίδια έκθεση σημειώνει πέσει σημαντικά στο παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής η ζήτηση για ελεφαντόδοντο και κέρατο ρινόκερου.

Το εμπόριο άγριων ζώων συνεχίζει να αποτελεί μείζονα απειλή για τη φύση, την παγκόσμια βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, προειδοποίησε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), μετά από ανάλυση των τάσεων στον τομέα του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής, που αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο στην Ασία συνεχίζει να προκαλεί αύξηση στη ζήτηση για παράνομα φυτά και προϊόντα άγριας ζωής, με τις εγκληματικές ομάδες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την πώληση των αγαθών, σύμφωνα με τη δεύτερη Παγκόσμια Έκθεση για το Έγκλημα για την Άγρια Ζωή, την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού των παγκολίνων στην Ασία έχει καταστήσει τη Δυτική και Κεντρική Αφρική το κέντρο του παράνομου εμπορίου για τα ζώα που διακινούνται περισσότερο στον πλανήτη.

Το εμπόριο παγκολινών έχει αυξηθεί δέκα φορέα μεταξύ 2014 και 2018, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της αγοράς.

Η UNODC ανέφερε ακόμα ότι οι κακοί έλεγχοι υγιεινής στις παράνομες αγορές σημαίνει ότι το εμπόριο άγριων ζώων ενέχει παγκόσμιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, με ζωονόσους ασθένειες που αντιπροσωπεύουν έως και τα τρία τέταρτα όλων των νέων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού.

Η ανάλυση δεδομένων από 149 χώρες και εδάφη τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποκάλυψε την ποικιλομορφία του παγκόσμιου εμπορίου άγριων ζώων, από ελεφαντόδοντο και κέρατο ρινόκερου ως παγκολίνους, ζωντανά ερπετά, μεγάλα αιλουροειδή και ευρωπαϊκά χέλια.

Η Angela Me, επικεφαλής της έρευνας και ανάλυσης τάσεων για το UNODC, δήλωσε ότι η υψηλή ζήτηση για προϊόντα άγριας πανίδας και άγριας ζωής στην Ασία δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι το πρόβλημα επηρεάζει όλα τα μέρη του κόσμου.

«Πρέπει να θυμάστε ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για τα πάντα είναι στην Ασία επειδή η Ασία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη ήπειρος», είπε. «Αυτό που είναι εντυπωσιακό, δε, στην Ασία είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν πλέον να αγοράζουν πράγματα που πιθανότατα δεν μπορούσαν να αγοράσουν πριν.

Αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αυτό, δεν μας αγγίζει όλους. Για τα περισσότερα από τα μισά, από αυτά τα εμπορεύματα, ισχύει η πορεία «από την παρανομία στη νομιμότητα» της αγοράς.

Για παράδειγμα, τα δέρματα από ερπετά ξεκινούν ως λαθραία από τη Μαλαισία, αλλά μετά μπαίνουν στην αλυσίδα εφοδιασμού πολυτελών τσαντών, παπουτσιών. Όλοι στον κόσμο μπορεί να φορούν κάτι που έχει παραδοθεί παράνομα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των κατασχέσεων προϊόντων τίγρης, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν οστά, με τα οποία φτιάχνεται το κρασί και η πάστα τίγρης στην Κίνα και το Βιετνάμ, σημαίνει ότι οι διακινητές προμηθεύονται όλο και περισσότερο μέρη από άλλα μεγάλα αιλουροειδή, τα οποία και περνούν ως  υποκατάστατα των προϊόντων τίγρης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η έκθεση εντόπισε στοιχεία για λεοπαρδάλεις διαφόρων ειδών, ιαγουάρους και λιοντάρια μέρη των οποίων χρησιμοποιούνται  για να εξυπηρετήσουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Πάνω από 12.000 τίγρεις εκτιμάται ότι ζουν σε εγκαταστάσεις αιχμαλωσίας σε όλο τον κόσμο, πολλές από αυτές δε, συνδέονται με δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Από αυτές, οι 6.057 βρίσκονται στην Κίνα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον υπόλοιπο άγριο πληθυσμό στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι εθνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν πέρα από τις κατασχέσεις ως η κύρια μέθοδος περιορισμού του εγκλήματος κατά της άγριας πανίδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της δωροδοκίας.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM