Δέκα χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνιση του Βίσονα της Στέπας από τη Βρετανία ένα μικρό κοπάδι από Ευρωπαϊκούς Βίσονες αναμένεται να απελευθερωθεί στα δάση της χώρας με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το «το κλειδί για να τη βίο-αφθονία».
Ο αρχαίος Βίσονας της Στέπας κάποτε κυριαρχούσε στη γη που αργότερα έγινε η Αγγλία. Η παρουσία του εκεί εξασφάλιζε σε άλλα ζώα και φυτά ένα υγιές οικοσύστημα για να αναπτυχθούν. Σήμερα η Βρετανία επιδιώκει να φέρει στα εδάφη της τον πλησιέστερο συγγενή του, τον Ευρωπαϊκό Βίσονα. Το πρότζεκτ "Wilder Blean", κόστους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, αποσκοπεί στο να απελευθερώσει ένα μικρό κοπάδι από Ευρωπαϊκούς Βίσονες στις δασικές εκτάσεις του West Blean κοντά στο Καντέρμπερι, την άνοιξη του 2022.
Οι βίσονες θα προέλθουν είτε από την Ολλανδία είτε από την Πολωνία που προηγούμενα ανάλογα εγχειρήματα στέφθηκαν από επιτυχία. Σύμφωνα με τον Guardian το αρχικό κοπάδι θα περιλαμβάνει ένα αρσενικό και δύο θηλυκά. Η φυσική αναπαραγωγή αναμένεται να αυξήσει το μέγεθος του κοπαδιού. To Kent Wildlife Trust, μία από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα, χαρακτηρίζει τον Ευρωπαϊκό Βίσονα ως «μηχανικό των οικοσυστημάτων» εξηγώντας ότι το ζώο αυτό κατάφερε να αλλάξει όσο κανένα άλλο τις δασικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με το Kent Wildlife Trust όταν οι βίσονες τρέφονται με φλοιούς δέντρων δημιουργείται ένα «λουτρό σκόνης» που έχει οφέλη για πολλά φυτά και ζώα.
«Πρόκειται για λειτουργίες που λείπουν από τα δάση του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και χιλιάδες χρόνια και η επαναφορά τους μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της άγριας ζωής», αναφέρει. Σύμφωνα με το WFF ένα στα επτά εγγενή είδη του Ηνωμένου Βασιλείου απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ ο πληθυσμός σχεδόν των μισών έχει μειωθεί.
«Το "Wilder Blean" θα αποδείξει ότι μία λύση που θα στηρίζεται στην άγρια ζωή είναι η ενδεδειγμένη για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κλίματος και της φύσης» αναφέρει ο Paul Hadaway, διευθυντής του Kent Wildlife Trust.
Σύμφωνα με τον ίδιο η «χρήση» ειδών που έχουν εκλείψει, όπως ο βίσονας, για την αποκατάσταση των φυσικών διαδικασιών του φυσικού περιβάλλοντος, «είναι το κλειδί για να επιτευχθεί η βίο-αφθονία». Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την περιφραγμένη περιοχή όπου θα ζουν οι βίσονες.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια