Plant sitting, ταξιθέτες κορωνοϊού, drive in: 10 πράγματα που άλλαξαν το καλοκαίρι του 2020

Plant sitting, ταξιθέτες κορωνοϊού, drive in: 10 πράγματα που άλλαξαν το καλοκαίρι του 2020 Facebook Twitter
Γεμίσαμε τα σπίτια μας με φυτά και τώρα ήρθε η ώρα για καλοκαιρινές διακοπές.
0

Η αναβάθμιση του delivery

Με την κρίση του κορωνοϊού να επηρεάζει την εστίαση και τις συνήθειές μας, πολλά γνωστά εστιατόρια επιλέγουν πια να έχουν το φαγητό τους διαθέσιμο για διανομή και take-away, προτείνοντας νέα concept και αναβαθμίζοντας το delivery όπως το ξέραμε μέχρι τώρα. To Alficon, που πρόσφατα διακρίθηκε με Michelin Ρlate, προσφέρει μια μικρή γεύση του μενού του μέσω υπηρεσιών delivery, ενώ το Birdman του Άρη Βεζενέ εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες το Ekiben, που φέρνει στο σπίτι σου γεύματα εμπνευσμένα απ' τα bento boxes των σιδηροδρομικών σταθμών της Ιαπωνίας σε προσεγμένες συσκευασίες με χαριτωμένα αυτοκόλλητα. Στην ίδια λίστα, που μεγαλώνει συνεχώς, βρίσκεται από καιρό και το εκλεκτό Sushimou που λάνσαρε το Sushi lunchi, ένα pop-up concept με chirashi don.

Οι ουρές στα μεγάλα καταστήματα του κέντρου

Τα καταστήματα πολυεθνικών ένδυσης ‒γνωστά στους περαστικούς της καλοκαιρινής Ερμού και ως «δωρεάν air condition», μια στάση για δροσιά και χάζεμα‒ άλλαξαν και αυτά. Για υγειονομικούς λόγους, ο αριθμός των πελατών που μπορούν να βρίσκονται την ίδια στιγμή εντός των καταστημάτων είναι συγκεκριμένος και ο περιορισμός δημιουργεί ουρές που προηγουμένως έβλεπες μόνο στην περίπτωση κάποιου πολυδιαφημισμένου launch.

Sightseeing στην Ομόνοια

Ανεξαρτήτως προσωπικού γούστου και προτιμήσεων, γεγονός είναι ότι στην πλατεία Ομονοίας, εκεί όπου πριν υπήρχε ...εμμμ... τίποτα, τώρα υπάρχει ένα τεράστιο σιντριβάνι που πετάει νερό στα 20 μέτρα, λίγη πρασινάδα και άνθρωποι που επισκέπτονται το σημείο είτε απλώς για να το δουν, είτε για να φωτογραφηθούν μπροστά του, είτε για να περάσουν λίγη ώρα καθισμένοι δίπλα στη δροσιά. Ανά διαστήματα θα βρεις και πλανόδιους πωλητές να πουλάνε spicy τηγανητά πιτάκια.

Plant sitting, ταξιθέτες κορωνοϊού, drive in: 10 πράγματα που άλλαξαν το καλοκαίρι του 2020 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπαρ με «ταξιθέτες κορωνοϊού»

Πόσοι επιτρέπεται να κάτσουν σε ένα τραπέζι; Τι απόσταση πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα τραπέζια; Πόσοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή μέσα στο μαγαζί και πόσοι αναγκαστικά θα περιμένουν; Μήπως αυτές οι παρέες πλησίασαν πολύ; Το προσωπικό των μπαρ, όπως άλλωστε και των θερινών σινεμά, των εστιατορίων και άλλων σημείων όπου πάμε για να διασκεδάσουμε, έχει αυξημένες ευθύνες. Ειδικά στα μπαρ, όπου το αλκοόλ δημιουργεί μια παραπάνω «ρευστότητα», δεν είναι σπάνιο πλέον να συναντήσεις άτομα που αναλαμβάνουν αποκλειστικά αυτήν τη καινούργια αρμοδιότητα σαν νέοι «ταξιθέτες κορωνοϊού».

Plant sitting

Γεμίσαμε τα σπίτια μας με φυτά και τώρα ήρθε η ώρα για καλοκαιρινές διακοπές. Αν κι εσύ δεν βρίσκεις κάποιον να σου τα ποτίζει όσο λείπεις ή δεν εμπιστεύεσαι σε κανέναν τα «πράσινα παιδιά σου» (βλ. ξεραμένους βασιλικούς και υπερποτισμένα, μουχλιαμένα κακτάκια να σε υποδέχονται στην επιστροφή), κάποια καταστήματα φυτών της Αθήνας (Mother, Kopria κ.ά.) ευφυέστατα προσφέρουν από φέτος «plant sitting» και βρίσκουν απίστευτη ανταπόκριση. Η υπηρεσία διαμορφώνεται επί του παρόντος ανάλογα με την περίπτωση ‒ τον αριθμό των φυτών, τις ανάγκες τους και τη διάρκεια απουσίας του ιδιοκτήτη τους. Άλλοι πηγαίνουν τα φυτά τους στον χώρο των καταστημάτων και άλλοι αφήνουν τα κλειδιά τους στους ειδικούς που αναλαμβάνουν το πότισμα και τη φροντίδα τους.

Drive in

Στον λόφο του Λυκαβηττού, στο ΟΑΚΑ, στη Γλυφάδα ‒ ξαφνικά η πόλη γέμισε με drive-in. Τα νέα μέτρα ασφαλείας και το social distancing ήταν αυτά που επανέφεραν τα ρετρό, υπαίθρια «σινεμά αυτοκινήτων», κάνοντάς τα την πρώτη μόδα στη μετα-lockdown διασκέδαση, χώρους για προβολές ταινιών αλλά και για συναυλίες.

Cat sitting

Υπάρχουν μερικά γατιά που μπαίνουν άνετα ακόμα και σε ειδικά σακίδια πλάτης και δεν έχουν πρόβλημα να πάνε όπου πάει ο ιδιοκτήτης τους. Για όλα τα υπόλοιπα, που βρίσκουν τέτοιες πρακτικές αηδιαστικές και τις περιφρονούν αδυσώπητα, υπάρχουν ευτυχώς οι cat-sitters. Το cat-sitting δεν είναι τόσο καινούργιο, αλλά πλέον γίνεται πιο οργανωμένα, περιλαμβάνοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τάισμα, πότισμα και τσεκάρισμα, παρέα διάρκειας 45 λεπτών.

Plant sitting, ταξιθέτες κορωνοϊού, drive in: 10 πράγματα που άλλαξαν το καλοκαίρι του 2020 Facebook Twitter
Drive in στο Λυκαβηττό

Γειτονιές VS κέντρο: 1-0

Ζωντάνεψαν κατά τη διάρκεια του lockdown και κρατάνε ακόμα την πρώτη θέση στις προτιμήσεις πολλών που επιλέγουν τις γειτονιές για βόλτα, φαγητό και ποτό. Από συνήθεια ή συνειδητά ‒για να αποφύγουν τα ΜΜΜ ή τα παραπάνω έξοδα που φέρνει η χρήση του αυτοκινήτου‒, αρκετοί κάτοικοι της πόλης που προτιμούσαν το κέντρο για τις εξόδους τους, φέτος το επισκέπτονται πιο σπάνια.

Περισσότερο περπάτημα - περισσότερο ποδήλατο

Και ο τρόπος που μετακινούμαστε στην πόλη άλλαξε λόγω της πανδημίας, με το περπάτημα και την ποδηλασία να γνωρίζουν νέες δόξες. Όσοι μπορούν, θέλοντας να αποφύγουν τους κλειστούς συρμούς του τρένου και του μετρό ή κάποιο γεμάτο λεωφορείο, περπατούν μεγαλύτερες αποστάσεις απ' ό,τι συνήθιζαν, ενώ άλλοι θυμήθηκαν τα ποδήλατά τους ή πήραν την απόφαση να αγοράσουν το πρώτο τους ποδήλατο.

Σουβλάκι στον «Κώστα», τραπέζι στο Δίπορτο, χαλαρή βόλτα στην Ακρόπολη και άλλα περίεργα

Στην Αθήνα των προηγούμενων καλοκαιριών υπήρχαν επιλογές που αναγκαστικά έπρεπε να ξεγράψεις ως εργαζόμενος και κάτοικος της πόλης περίπου από τις αρχές Μαΐου, αν όχι νωρίτερα. Το τουριστικό take-over, που αναμφισβήτητα είναι αυτό το οποίο ζει πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, τώρα έχει υποχωρήσει και μια παρενέργειά του είναι να βλέπουμε, με ανάμεικτα συναισθήματα, αγαπημένα σημεία της πόλης να γίνονται ξανά προσιτά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM