Οι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν τα γενετικά μοτίβα έξι ειδών νυχτερίδων από όλον τον κόσμο για να καταλάβουν πώς μεταφέρουν μεν τους κορωνοϊούς χωρίς να νοσούν.
Οι κώδικες εξέλιξης των νυχτερίδων περιέχουν γενετικές ενδείξεις για την «εξαιρετική ανοσία» τους, η οποία τους προστατεύει από θανατηφόρους ιούς.
Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να σπάσουν τα μυστικά του τρόπου με τον οποίο οι νυχτερίδες μεταφέρουν κορωνοϊούς χωρίς να αρρωσταίνουν.
Ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί τελικά να προσφέρει λύσεις στην υγεία του ανθρώπου κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και μελλοντικών πανδημιών.
Η καθηγήτρια Emma Teeling του University College του Δουβλίνου δήλωσε ότι οι «εξαιρετικές» ακολουθίες γονιδιώματος που έχουν αποκαλυφθεί υποδηλώνουν ότι οι νυχτερίδες έχουν «μοναδικά ανοσοποιητικά συστήματα».
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι νυχτερίδες μπορούν να ανεχθούν τους ιούς χωρίς να αρρωσταίνουν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ιούς όπως ο Covid-19.
«Εάν μπορούσαμε να μιμηθούμε την ανοσολογική απόκριση των νυχτερίδων στους ιούς, που τους επιτρέπει να τους φέρουν αλλά να μην νοσούν, τότε θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε στη φύση μια θεραπεία», είπε στο BBC News.
Η Teeling είναι συνιδρύτρια του έργου Bat1K, το οποίο στοχεύει στην αποκωδικοποίηση των γονιδιωμάτων όλων των 1.421 ειδών νυχτερίδων, που υπάρχουν στον κόσμο.
«Αυτά τα γονιδιώματα είναι τα εργαλεία που απαιτούνται για τον εντοπισμό των γενετικών λύσεων που εξελίχθηκαν σε νυχτερίδες και τα οποία τελικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τους τομείς της αντιγήρανσης και των ανθρώπινων ασθενειών», είπε.
Οι οικολόγοι προειδοποίησαν ωστόσο, ότι οι νυχτερίδες δεν πρέπει να διώκονται καθώς όταν αφήνονται ανενόχλητες στους φυσικούς τους χώρους, ενέχουν μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Την ίδια ώρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία της φύσης.
Πολλές λειτουργούν ως επικονιαστές, διασκορπίζοντας τους σπόρους από φρούτα και άλλες είναι εντομοκτόνες, τρώγοντας εκατομμύρια τόνους εντόμων τη νύχτα.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ειδική τεχνολογία και συγκρίνοντας το σχεδιάγραμμα της νυχτερίδας με 42 άλλα θηλαστικά μπόρεσε να ανακαλύψει πού βρίσκονται οι νυχτερίδες μέσα στην εξέλιξη του οικοσυστήματος.
Οι νυχτερίδες φαίνονται πιο στενά συνδεδεμένες με μια ομάδα που αποτελείται από σαρκοφάγα (σκύλους, γάτες και φώκιες, μεταξύ άλλων ειδών), παγκολίνες, φάλαινες και οπληφόρα θηλαστικά.
Οι εργασίες των ερευνητών αποκάλυψαν γονίδια που μπορεί να συμβάλλουν στην ηχοτοποθέτηση, που χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες για να κυνηγούν και να πλοηγούνται στο απόλυτο σκοτάδι.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γνώση των γονιδιωμάτων αυτών των νυχτερίδων θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο τα ιπτάμενα θηλαστικά ανέχονται μολύνσεις από κορωνοϊούς, οι οποίες μπορεί στο μέλλον να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πανδημιών.
Σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις, δεν είναι ο ίδιος ο ιός που οδηγεί σε θάνατο, αλλά η οξεία φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Οι νυχτερίδες αυτό μπορούν να το ελέγξουν. Έτσι, ενώ μπορεί να μολυνθούν, δεν εμφανίζουν ορατά σημάδια ασθένειας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Με πληροφορίες του BBC
σχόλια