Το 50% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 προέρχονται από 36 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με μελέτη

Το 50% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 προέρχονται από 36 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pexels
0

Οι μισές από τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τη θέρμανση του κλίματος προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα που παράγονται από μόλις 36 εταιρείες, όπως αποκάλυψε η έκθεση Carbon Majors.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα στοιχεία του 2023 ενισχύουν την υπόθεση να λογοδοτήσουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τη συμβολή τους στην παγκόσμια θέρμανση. Προηγούμενες εκδόσεις της ετήσιας έκθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις κατά εταιρειών και επενδυτών.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι 36 μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Saudi Aramco, Coal India, ExxonMobil, Shell και πολλών κινεζικών εταιρειών, παρήγαγαν άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ευθύνονται για πάνω από 20 δισ. τόνους εκπομπών CO2 το 2023. Αν η Saudi Aramco ήταν χώρα, θα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, ενώ η ExxonMobil είναι υπεύθυνη για τις ίδιες περίπου εκπομπές με τη Γερμανία, τον ένατο μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, εάν ο κόσμος έχει πολλές πιθανότητες να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5C, τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο. Ωστόσο, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, επιβαρύνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αφαιρούν ζωές και ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων που ξεκινούν μετά το 2021 είναι ασυμβίβαστα με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Οι περισσότερες από τις 169 εταιρείες στη βάση δεδομένων Carbon Majors αύξησαν τις εκπομπές τους το 2023, το οποίο ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί τότε.

«Αυτές οι εταιρείες κρατούν τον κόσμο αγκιστρωμένο στα ορυκτά καύσιμα χωρίς να σχεδιάζουν να επιβραδύνουν την παραγωγή» δήλωσε η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, όταν παραδόθηκε η συμφωνία-ορόσημο του 2015 στο Παρίσι. «Η επιστήμη είναι σαφής: δεν μπορούμε να κινηθούμε προς τα πίσω, προς περισσότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερη εξόρυξη. Αντίθετα, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός, προς τις πολλές δυνατότητες ενός οικονομικού συστήματος απαλλαγμένου από τις ανθρακούχες εκπομπές που λειτουργεί για τους ανθρώπους και τον πλανήτη» εξήγησε.

Ο Emmett Connaire, από το InfluenceMap, το thinktank που συνέταξε την έκθεση Carbon Majors, δήλωσε: «Παρά τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα, μια μικρή ομάδα των μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο αυξάνει σημαντικά την παραγωγή και τις εκπομπές. Η έρευνα υπογραμμίζει τον δυσανάλογο αντίκτυπο που έχουν αυτές οι εταιρείες στην κλιματική κρίση και υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επιβολή της εταιρικής ευθύνης». 

Η Saudi Aramco, η Coal India, η ExxonMobil, η Chevron, η Shell, η TotalEnergies και η BP δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα δεδομένα της Carbon Majors χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη νόμων που ψηφίστηκαν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Βερμόντ στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τις κλιματικές ζημίες. Τα δεδομένα έχουν επίσης αναφερθεί από νομικές ομάδες ως υποστήριξη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά στελεχών ορυκτών καυσίμων και έχουν αναφερθεί σε ρυθμιστικές δράσεις, όπως η καταγγελία της ClientEarth κατά της BlackRock για παραπλάνηση των επενδυτών.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM