Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο- για το οποίο προκλήθηκαν αντιδράσεις- είναι μεταξύ άλλων σχολεία που θα μπορούν να λειτουργούν και ως φροντιστήρια το απόγευμα, και εκπαιδευτικοί που θα αξιολογούνται, αλλά θα μπορούν να απολύονται ελεύθερα, ακόμη και πριν από τη δοκιμαστική διετία στο σχολείο, με βάση την εργατική νομοθεσία.
Υπεραμυνόμενη του νομοσχεδίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής για «δέκα αλήθειες» και «δύο κόσμους που συγκρούονται μεταξύ του προοδευτισμού και της οπισθοδρόμησης». Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για εμμονικές ιδεοληψίες σε οτιδήποτε αφορά την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ήταν κυβέρνηση, επέδειξε μία τρομακτική ιδεοληψία και εμμονή απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πολέμησε την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία, περιόρισε τη δυνατότητα για εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», είπε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η κρατική εποπτεία επί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αλλά ταυτόχρονα τους δίνει την ελευθερία και την αυτονομία να αναπτύξουν τη δράση τους. Επίσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο ωφελεί τους μαθητές, με αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης. Ακόμη σημείωσε ότι ωφελεί και τους εκπαιδευτικούς, δίνοντας ευκαιρίες πρόσθετης απασχόλησης με δυνατότητα αύξησης του εισοδήματός τους, με αυξημένη προστασία στο εργασιακό καθεστώς τους.
«Υπάρχουν πράγματι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα μας που αποτυπώνονται γλαφυρά με τη πολιτική που εφαρμόζετε. Από τη μια είναι ο καθαρόαιμος νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός σας, η λογική της αγοράς -ακόμα και σε περίοδο κρίσης - και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, και από την άλλη είναι η δική μας προοδευτική αντίληψη ότι η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και όχι καταναλωτικό προϊόν», είπε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Εμείς λέμε ιδιωτικά σχολεία κάτω από την εποπτεία του κράτους. Παιδεία δηλαδή ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως καταναλωτικό προϊόν».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ