Επιμένει στη ακραία ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις αναφέρει μεταξύ άλλων πως όσοι αγνοούν την Τουρκία, αμαυρώνουν το μέλλον τους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν χαρακτήρισε παράνομη τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. «Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και τα δικαιώματα κανενός» είπε μεταξύ άλλων.
«Σας καλούμε να αναζητήσετε μία λύση. Είμαστε πάντα έτοιμοι. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια στον τομέα (των γεωτρήσεων) και στη διπλωματία έως ότου επικρατήσει η κοινή λογική σε αυτό το θέμα.
Ας συγκεντρωθούμε όλες οι χώρες της Μεσογείου. Ας βρούμε μια φόρμουλα που είναι αποδεκτή από όλους και προστατεύει τα δικαιώματα όλων» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, κατέληξε λέγοντας «Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας. Όσοι δεν μας ακούν αμαυρώνουν το μέλλον τους για πρωτοβουλίες πέρα από το ανάστημά τους».
[Doğu Akdeniz'de Navtex ilanı] Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizi sahillerimize hapsetme girişimine rıza göstermeyeceğiz. Dünyadaki hiçbir ülke böyle saçma bir talebe boyun eğmez.https://t.co/5jXIXQPhte pic.twitter.com/89kOkpDryO
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) August 10, 2020
Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.
Σε δήλωσή του μάλιστα μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, εντός της υφαλοκρηπίδας του ερευνητικού μας σκάφους Oruç Reis και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO (κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία) από την κυβέρνησή μας το 2012, τέθηκε σε αναστολή για λίγο μετά από εντολή του Προέδρου μας.
»Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση. Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα.
»Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας. Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με την αντίληψη "Είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης" της Μεσογείου θα απογοητευτούν πικρά
»Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται ήδη δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.
Το σκάφος, που συνοδεύεται από έναν τουρκικό στολίσκο, έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων - τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών. Προς το παρόν κινείται με ταχύτητα 4 κόμβων προς τα δυτικά.
Στη ρητορική της Τουρκίας η Αθήνα απάντησε με διάβημα ενώ αυστηρή ήταν και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Με πληροφορίες από TRTHaber/Ελεύθερος Τύπος/ΣΚΑΪ
σχόλια