The Times: Η άστατη συμπεριφορά του Ερντογάν βασική αιτία της ελληνοτουρκικής έντασης

The Times: Η άστατη συμπεριφορά του Ερντογάν βασική αιτία της ελληνοτουρκικής έντασης Facebook Twitter
The Times: Η άστατη συμπεριφορά Ερντογάν - Βασική αιτία της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
0

«Οι προκλήσεις Ερντογάν» αποτελούν βασική πτυχή στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμούν οι Times του Λονδίνου.

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο χείλος της σύγκρουσης για τους ενεργειακούς πόρους αναφέρει το άρθρο των Times.

«Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ διατήρησε την ειρήνη στην Ευρώπη. Τώρα, δύο από τα κράτη μέλη της, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στο χείλος της σύγκρουσης όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους» συνεχίζουν οι βρετανικοί Times.

«Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε υψηλή επιφυλακή. Ποτέ ξανά, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο κίνδυνος του πολέμου δεν ήταν τόσο πιεστικός» συνεχίζει το άρθρο που φιλοξενούν σήμερα οι Times του Λονδίνου με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο άμεσος λόγος είναι οι ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί των χωρών για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Η ευρύτερη αιτία είναι η άστατη συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι των χωρών του ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συνδεδεμένη σε μια τελωνειακή ένωση, πρέπει να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η διαιτησία δεν πρέπει να εκληφθεί ως ισοτιμία, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν.

Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Ερντογάν ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο Oruc Reis αυτήν την εβδομάδα «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά». Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους. Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, τονίζει ο αρθρογράφος των Times, η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων.

Ο Ερντογάν άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη και όχι με καλό τρόπο», επισημαίνουν οι Times.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM