The Times: Η άστατη συμπεριφορά του Ερντογάν βασική αιτία της ελληνοτουρκικής έντασης

The Times: Η άστατη συμπεριφορά του Ερντογάν βασική αιτία της ελληνοτουρκικής έντασης Facebook Twitter
The Times: Η άστατη συμπεριφορά Ερντογάν - Βασική αιτία της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
0

«Οι προκλήσεις Ερντογάν» αποτελούν βασική πτυχή στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμούν οι Times του Λονδίνου.

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο χείλος της σύγκρουσης για τους ενεργειακούς πόρους αναφέρει το άρθρο των Times.

«Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ διατήρησε την ειρήνη στην Ευρώπη. Τώρα, δύο από τα κράτη μέλη της, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στο χείλος της σύγκρουσης όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους» συνεχίζουν οι βρετανικοί Times.

«Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε υψηλή επιφυλακή. Ποτέ ξανά, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο κίνδυνος του πολέμου δεν ήταν τόσο πιεστικός» συνεχίζει το άρθρο που φιλοξενούν σήμερα οι Times του Λονδίνου με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο άμεσος λόγος είναι οι ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί των χωρών για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Η ευρύτερη αιτία είναι η άστατη συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι των χωρών του ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συνδεδεμένη σε μια τελωνειακή ένωση, πρέπει να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η διαιτησία δεν πρέπει να εκληφθεί ως ισοτιμία, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν.

Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Ερντογάν ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο Oruc Reis αυτήν την εβδομάδα «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά». Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους. Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, τονίζει ο αρθρογράφος των Times, η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων.

Ο Ερντογάν άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη και όχι με καλό τρόπο», επισημαίνουν οι Times.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM