Πολύ ανήσυχος δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε αυτό θα είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον διάλογο της ΕΕ με την Τουρκία και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση.
«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί», είπε ο Μάας προσερχομενος στο άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα ΝAVTEX. Με αυτή, δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στις 1-2 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ' αόριστον.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ζήτησε αποκλιμάκωση στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα και την Άγκυρα. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση», συμπλήρωσε ο Μάας.
Σε ερώτηση για το αν το Βερολίνο αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο Χάικο Μάας τόνισε ότι χρειάζεται διπλωματική λύση στη διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας.
«Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», απάντησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία όσο δεν επιβάλλονται νέες κυρώσεις στην Τουρκία, απάντησε ότι δεν πρέπει «να βάλουμε μαζί» τις δύο διενέξεις, γιατί «εάν αρχίσουμε με αυτό, ως ΕΕ δεν θα είμαστε ικανοί για δράση».
Σε ό,τι αφορά το εάν οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», συμπληρώνοντας ότι «πιθανόν -και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός- να τα επιλύσουν τα αρμόδια Δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες», αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
«Ούτως ή άλλως προβλέπεται να γίνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα της Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση για την διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», συνέχισε ο Χάικο Μάας και προειδοποίησε ότι «αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Για αυτό, προσπαθούμε έως τότε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να βρούμε μια διπλωματική λύση για την κρίση που υπάρχει εκεί».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
σχόλια