Τα ρούχα που φοράμε βασίζονται σε ένα σύστημα που αποτελείται από μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού και ενδυμάτων. Ωστόσο, οι σχεδιαστές στο Fabricademy της Βαρκελώνης χρησιμοποιούν βιοϋλικά για να «καλλιεργήσουν» τα ρούχα της ντουλάπας του μέλλοντος: από γρασίδι ή μανιτάρια μέχρι φύκια ή «δέρμα» από kombucha.
Οι μαθητές στο Barcelona Fab Lab διεξάγουν καινοτόμες έρευνες για να δημιουργήσουν νέα βιοπλαστικά και να συνεισφέρουν τις «συνταγές» τους σε μια βιβλιοθήκη τύπου ανοιχτού κώδικα. Χρησιμοποιούν φυτά, έντομα και βακτήρια ως βαφές και τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν υφάσματα με γεωμετρίες που έχουν σχεδιαστεί με ακρίβεια.
Η Αναστασία Πιστοφίδου, συνιδρύτρια αυτού του σύγχρονου εργαστηρίου, δεν πιστεύει ότι όλοι θα μπορούν να εκτυπώνουν τα δικά τους ρούχα αλλά πιστεύει ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία κατασκευής (όπως αυτά στο Barcelona Fab Lab, όπου βασίζεται και το πρόγραμμα πάνω στο οποίο εργάζεται) για να μπορεί να δημιουργήσει υφάσματα που θα μπορούν να φορεθούν, να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.
Η κλωστοϋφαντουργία είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία μετά το πετρέλαιο και συμβάλλει στο 20% της ρύπανσης των υδάτων παγκοσμίως, όμως η Πιστοφίδου πιστεύει ότι για να κάνουμε την αλλαγή πρέπει να δημιουργήσουμε νέα υλικά και μηχανήματα που μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στο τρέχον σύστημα της βιομηχανίας της μόδας.
Πηγή: Kirsten Dirksen