Charlie Hebdo: Σκιτσογράφος περιέγραψε στη δίκη την εισβολή των ενόπλων- Την ανάγκασαν να ανοίξει την πόρτα

Charlie Hebdo: Σκιτσογράφος περιέγραψε στη δίκη την εισβολή των ενόπλων- Την ανάγκασαν να ανοίξει την πόρτα Facebook Twitter
Η σκιτσογράφος «Coco» κατέθεσε στη δίκη για το μακελειό στο Charlie Hebdo (Πηγή φωτό EPA)
0

Σκιτσογράφος η οποία επέζησε από το μακελειό στο Charlie Hebdo περιέγραψε στο δικαστήριο πώς οι ισλαμιστές τρομοκράτες την ανάγκασαν να ανοίξει την πόρτα των γραφείων, υπό την απειλή όπλου.

Η Κορίν Ρε, σκιτσογράφος γνωστή ως «Coco», είπε στο δικαστήριο του Παρισιού πως ήταν σίγουρη ότι θα πεθάνει, όταν οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί μπήκαν στο κτίριο και της είπαν «Θέλουμε το Charlie Hebdo».

Η σκιτσογράφος κατέθεσε με δάκρυα στα μάτια την πέμπτη ημέρα της δίκης για τους 14 που κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία 17 ανθρώπων, στις επιθέσεις που έγιναν επί τρεις ημέρες στο παρίσι, το 2015. Οι αδελφοί Κουασί δολοφόνησαν 11 ανθρώπους μέσα στο Charlie Hebdo και έναν αστυνομικό έξω από το κτίριο. Την επόμενη ημέρα, ο Αμεντί Κουλιμπαλί δολοφόνησε μία αστυνομικό προτού εισβάλει σε εβραϊκό παντοπωλείο, όπου δολοφόνησε άλλους τέσσερις ανθρώπους. Τόσο οι Κουασί όσο και ο Κουλιμπαλί σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά.

«Πίστευα ότι θα με σκοτώσουν»

Στην κατάθεσή της, η Ρε είπε πως μετείχε στην εβδομαδιαία σύσκεψη που έγινε στο Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου 2015, αλλά έπρεπε να φύγει νωρίτερα, για να πάρει την κόρη της από τον παιδικό σταθμό.

Την ώρα που αποχωρούσε, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους αδελφούς Κουασί. Ο ένας την έπιασε από το χέρι, ο άλλος στάθηκε δίπλα της. «Είχαν τα όπλα τους στραμμένα πάνω μου. Είπαν "Θέλουμε το Charlie Hebdo. Θέλουμε τον Charb», κατέθεσε, αναφερόμενη στον Στεφάν Σαρμπονιέ, σκιτσογράφο που δολοφονήθηκε στην επίθεση.

Πιστεύοντας ότι θα την σκοτώσουν, η σκιτσογράφος έπεσε στα γόνατο και έβαλε τα χέρια πάνω από το κεφάλι της. «Πίστευα ότι θα πεθάνω, ότι θα με εκτελέσουν εκεί, στον πρώτο όροφο», είπε στο δικαστήριο κλαίγοντας. «Σταμάτα να αστειεύεσαι αλλιώς θα σε σκοτώσουμε», της είπε ο ένας από τους δράστες.

Στη συνέχεια, οι αδελφοί Κουασί την ανάγκασαν να ανέβει στον δεύτερο όροφο του κτιρίου λέγοντας: «Προσβάλατε τον προφήτη, είμαστε η αλ-Κάιντα της Υεμένης», αναφερόμενοι στα σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει το Charlie Hebdo. «Επαναλάμβαναν "Θέλουμε τον Charb". Ήμουν συντετριμμένη. Έβαλα τον κωδικό της πόρτας, με έσπρωξαν μέσα», κατέθεσε.

Η Ρε τους είδε να πυροβολούν πρώτα τον Σιμόν Φιεσί, τον διαχειριστή της ιστοσελίδας της εφημερίδας. Ο Φιεσί επέζησε της επίθεσης, αλλά υπέστη σοβαρό τραυματισμό στη μέση. «Άκουσα έναν πυροβολισμό και είδα τον Σιμόν να πέφτει από τη θέση του», είπε.

Στη συνέχεια περιέγραψε πώς κρύφτηκε κάτω από ένα γραφείο, όταν οι ένοπλοι μπήκαν στην αίθουσα σύνταξης. «Άκουσα τον θόρυβο από τις καρέκλες, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι. Άκουσα πυροβολισμούς, είπαν "Ο Αλλάχ είναι μεγάλος". Έτρεμα κάτω από το γραφείο. Άλλοι ήρθαν εκεί και κρύφτηκαν πίσω από ένα ντουλάπι», περιέγραψε.

Όταν έφυγαν οι ένοπλοι, είπε, είδε «σώματα, το ένα μετά το άλλο» και τα τρομακτικά τραύματα των συναδέλφων της. Όταν ρωτήθηκε για τις απειλές που είχε δεχθεί το Charlie Hebdo μετά τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ το 2006, απάντησε: «Είμαστε στη Γαλλία, μπορούμε να δουλέψουμε ειρηνικά. Ποιος μπορούσε να ξέρει ότι αυτοί οι ισλαμιστές θα αποφάσιζαν να δράσουν».

«Κανείς δεν μπορεί να βρεθεί στη θέση μου αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί αυτό το χτύπημα, εν ψυχρώ. Ήθελαν να σκοτώσουν, μπορούσες να το καταλάβεις στις κινήσεις τους, στον τρόπο που μιλούσαν, στον τρόπο που ούρλιαζαν "Charb"», κατέθεσε. «Ένιωθα αβοήθητη, ένιωθα γεμάτη ενοχή. Ήταν πολύ σκληρό», είπε ακόμη στο δικαστήριο η Ρε.

«Μου είπε "δεν σκοτώνω γυναίκες"»

Από την πλευρά της η Σεγκολέν Βινσόν, που συνεργαζόταν περιστασιακά με το Charlie Hebdo, κατέρρευσε περιγράφοντας στο δικαστήριο πώς ο Σερίφ Κουασί την ακολούθησε πίσω από έναν τοίχο όπου κρυβόταν και σκότωσε έναν συνάδελφο.

«Ο ένοπλος είχε το όπλο του στο μέτωπό μου. Μπορούσα να δω τα μάτια του. Είχα την εντύπωση ότι αναρωτιόταν ποια είμαι. Κούνησε το κεφάλι του και έσκυψε προς το μέρος μου. Αποδέχθηκα ότι θα πεθάνω και είπα στον εαυτό μου ότι είναι η σειρά μου. Περίμενα να με σκοτώσει, είχε ένα ευγενικό βλέμμα και μου είπε να ηρεμήσω. Λυπάμαι που σκέφτηκα ότι ήταν ευγενικός, αλλά έτσι μου φάνηκε, εκτός από τη στιγμή που είπε ότι αυτό που κάνω είναι κακό... είπε ότι αν με έσωζε, έπρεπε να διαβάσω το Κοράνι. Είπε ότι δεν σκότωνε γυναίκες», περιέγραψε η Βινσόν.

Περνώντας πάνω από τα σώματα των νεκρών συναδέλφων της, κάλεσε τις αρχές. «Τους τηλεφώνησα για να πω "είναι όλοι νεκροί". Από την πίσω πλευρά του δωματίου άκουσα "Όχι, εγώ δεν είμαι νεκρός". Ήταν ο Riss (ο Λοράν Σουρισό, εκδότης και σκιτσογράφος)».

Η είσοδος σε λάθος γραφεία

Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι αρχικά οι αδελφοί Κουασί είχαν μπει σε λάθος γραφεία. Γυναίκα που εργάζεται σε διπλανό κτίριο περιέγραψε πώς οι ένοπλοι μπήκαν αρχικά εκεί κατά λάθος. Όταν το κατάλαβαν έφυγαν, ενώ εκείνη και οι συνάδελφοί της ακολούθησαν το πρωτόκολλο ασφαλείας, κλείνοντας τα φώτα. «Θέλαμε να ειδοποιήσουμε το Charlie Hebdo, αλλά δεν είχαμε τον τηλεφωνικό αριθμό», κατέθεσε.

  

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Διεθνή / Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Υποστηρικτές της τρανς φυλακισμένης Zoe Watts συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο ζητώντας να μεταφερθεί σε γυναικεία πτέρυγα φυλακών για την ασφάλειά της
LIFO NEWSROOM
Νότια Κορέα: Οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε τοίχους με συρματοπλέγματα για να συλλάβουν τον έκπτωτο πρόεδρο

Διεθνή / Νότια Κορέα: Οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε τοίχους και έκοψαν συρματοπλέγματα για να συλλάβουν τον έκπτωτο πρόεδρο

Η αστυνομία προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο επίσημο γραφείο του Γιουν για να τον συλλάβει, αλλά εμποδίστηκε από την υπηρεσία ασφαλείας του
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM