ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

EE: Ενδεχόμενο νομικών ενεργειών κατά Λονδίνου - Για το σχέδιο περί παραβίασης της συμφωνίας του Brexit

EE: Ενδεχόμενο νομικών ενεργειών κατά Λονδίνου - Για το σχέδιο περί παραβίασης της συμφωνίας του Brexit Facebook Twitter
EE: Σκέψεις για νομική δράση στα σχέδια Τζόνσον για παραβίαση του Brexit
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά την πιθανότητα να κινηθεί νομικά εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παραβιάσει τη συμφωνία για το Brexit, όπως αποδεικνύει έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, η ΕΕ μπορεί να έχει τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να αναζητήσει ένδικα μέσα, ακόμη και πριν εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, οι αμφιλεγόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κείμενο αυτό, που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφορά την εσωτερική βρετανική αγορά και τροποποιεί το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, που έχει στόχο να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, που λήγει τον Δεκέμβριο και στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Μόλις η είδηση έγινε γνωστή η βρετανική λίρα έχασε τα κέρδη προηγούμενων συνεδριών.

Ο Τζόνσον καλείται πλέον να αντιμετωπίσει την αντίδραση της ΕΕ αλλά και του ίδου του κόμματός του, καθώς η κυβέρνησή του δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παραβιάσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ για τα σύνορα της Ιρλανδίας.

Με τις διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία να είναι σε αδιέξοδο, η διαμάχη μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου εντείνει την ανησυχία ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία έως την προθεσμία, στο τέλους του έτους.

Αυτό με τη σειρά του επιφέρει μια σειρά δασμών για το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς του κόσμου.

«Μια μη συμφωνία φαίνεται όλο και πιο πιθανή κάθε μέρα, όλοι μπορούν να το δουν αυτό», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κύριας κεντροδεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο DLF της Γερμανίας.

«Έχουμε την αίσθηση ότι η Βρετανία θέλει ένα σκληρό Brexit για ιδεολογικούς λόγους και ως Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα».

Ενώ ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη στο Λονδίνο, οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν επίσης έκτακτη συνάντηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» και προειδοποίησε ότι η κίνηση του Τζόνσον «υπονομεύει την εμπιστοσύνη».

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ, από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι «δεν δημιουργεί την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να οικοδομήσουμε τη μελλοντική μας σχέση».

Οι νέες κινήσεις Τζόνσον πυροδότησαν και την αντίδραση της Αμερικανίδας Νάνσυ Πελόσι, η οποία ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει «απολύτως καμία πιθανότητα» εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ εάν οι ενέργειες του Τζόνσον απειλήσουν την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ορισμένοι συντηρητικοί νομοθέτες έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ετοιμότητα του Τζόνσον να παραβεί το διεθνές δίκαιο.

«Εάν χάσουμε τη φήμη μας για την τήρηση των δεσμεύσεων που λάβαμε, θα έχουμε χάσει κάτι που δεν θα μπορεί ποτέ να ανακτηθεί», δήλωσε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ.

Η πλευρά Τζόνσον δήλωσε ότι ο προτεινόμενος νόμος δημιουργεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» και καταργεί τις «ασάφειες» στο κείμενο της συμφωνίας για το Brexit.

Το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, θα επέτρεπε στους υπουργούς να παρακάμψουν τμήματα της περυσινής συμφωνίας Brexit για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν «απεριόριστη πρόσβαση» στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, προκαλώντας δυνητικά εμπόδια στο εμπόριο με το υπόλοιπο νησί της Ιρλανδίας.

Αυτό θα αποτελούσε «σαφή παραβίαση ουσιαστικών διατάξεων» της συμφωνίας αποχώρησης, σύμφωνα με το σχέδιο που ετοίμασε η ΕΕ και διανεμήθηκε στα κράτη μέλη.

Το έγγραφο της ΕΕ επισημαίνει ότι η προτεινόμενη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει ρητά την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων ακόμη και αν είναι ασυμβίβαστες με τις διεθνείς δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, βάσει της συμφωνίας απόσυρσης.

Το έγγραφο καταλήγει δε, στο συμπέρασμα ότι η παραβίαση αυτών των υποχρεώσεων «θα ανοίξει το δρόμο για τα ένδικα μέσα που διατίθενται βάσει της συμφωνίας απόσυρσης».

Μόλις η μεταβατική περίοδος του Ηνωμένου Βασιλείου πλησιάσει στο τέλος της, δηλαδή στο τέλος του τρέχοντος έτους, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών βάσει της συμφωνίας απόσυρσης, ο οποίος στη συνέχεια θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με το έγγραφο.

Έκτακτες συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

 

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν σήμερα έκτακτες συνομιλίες για το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit, ένα βήμα που οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να πλήξει τις όποιες ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς μεταβαίνει στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Γκόουβ για έκτακτες συνομιλίες ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ.

«Η ΕΕ ζητά αποσαφηνίσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν κάλεσε τη Βρετανία να εγκαταλείψει το σχέδιό της περί παραβίασης της συμφωνίας διαζυγίου, λέγοντας στους Financial Times ότι δεν είναι σαφές τώρα εάν ο Τζόνσον επιθυμεί μια εμπορική συμφωνία.

«Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται να κινηθεί ούτως ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να προσφέρει ουσιαστικές διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές», ανέφερε ο Μάρτιν σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα.

«Οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτοί που διενεργούν τις διαπραγματεύσεις, αναρωτιούνται τώρα εάν υπάρχει η βούληση ή όχι για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα και να έχουν μια συμφωνία – και αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα».

Σε σημερινές του δηλώσεις στο εθνικό ιρλανδικό δίκτυο RTE, ο Μάρτιν δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως η ΕΕ και η Βρετανία μπορούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία.

«Δεν είμαι αισιόδοξος σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το πόσο βέβαιος είναι ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία. Ο Μάρτιν συνομίλησε χθες με τον Βρετανό ομόλογό του.

«Νομίζω ότι η χθεσινή εξέλιξη, καθώς υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις, καθιστά ακόμα πιο δύσκολο να φθάσουμε στο σημείο όπου όλοι λένε ότι θέλουν να φτάσουμε, το οποίο είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις».

Με πληροφορίες του Bloomberg/Reuters

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ