ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

DW: Η Μόρια διχάζει κυβέρνηση και κόμματα στη Γερμανία

DW: Η Μόρια διχάζει κυβέρνηση και κόμματα στη Γερμανία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η υποδοχή προσφύγων προκαλεί τριγμούς στα χριστιανικά κόμματα της Γερμανίας ειδικά και μετά την καταστροφή της Μόριας

Σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο την Πέμπτη το βράδυ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. «Η φωτιά», επεσήμανε, «ανέδειξε σαν μεγεθυντικός φακός ποιο είναι το πρόβλημα». Εδώ και καιρό ήταν γνωστές οι «αναξιοπρεπείς» συνθήκες που ζούσαν οι άνθρωποι εκεί.

Σε επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόσφερε άμεση βοήθεια αλλά και συμμετοχή στην κατασκευή καλύτερων εγκαταστάσεων στέγασης για του πρόσφυγες. Η προσφορά αυτή έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να δεχτεί η Γερμανία και ενδεχομένως και άλλα κράτη, τα προσφυγόπουλα που μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν αυτού η καγκελάριος επικοινώνησε με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμβάλουν», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, «και εύχομαι και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Αναφερόμενη στη συζήτηση για το προσφυγικό στην ΕΕ η καγκελάριος κατέστησε σαφές, ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα και ούτε μόνο τη Γερμανία αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της για μια ενιαία πολιτική ασύλου. Η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία.

Διάσταση απόψεων στα χριστιανικά κόμματα

Η φωτιά στη Μόρια αναζωπύρωσε στη Γερμανία τη συζήτηση εάν θα πρέπει η χώρα μονομερώς να δεχτεί πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά - έν ανάγκη και χωρίς τη συμμετοχή άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πάγια στάση της: το θέμα της υποδοχής προσφύγων συνιστά ευρωπαϊκό ζήτημα και συνεπώς αφορά όλα τα κράτη μέλη. Η στάση αυτή προκαλεί αντιδράσεις.

Όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και εντός των κυβερνητικών κομμάτων – ακόμη και στα χριστιανικά κόμματα. Εξέχων παράδειγμα είναι ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκερντ Μύλερ. Ο πολιτικός της βαυαρική Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης υποστήριξε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να υποδεχθεί σε «ένδειξη ανθρωπιάς» 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τον Μύλερ, να αποδεχτεί την πρόταση εκείνων των γερμανικών κρατιδίων που δήλωσαν πρόθυμα να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Την πρόταση αυτή εξακολουθεί να απορρίπτει ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Μύλερ. Ο κ. Ζεεχόφερ υποστηρίζει ότι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς, η Γερμανία δεν θα πρέπει να υποδεχθεί σε αυτή τη φάση πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Με τη γνώμη αυτή διαφώνησε μια ομάδα αποτελούμενη από 16 Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές γύρω από τον υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Σε ανοιχτή επιστολή τους προς στον κ. Ζεέχοφερ ζητούν η Γερμανία να δεχτεί, εν ανάγκη και μόνης της, 5.000 πρόσφυγες από την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Η προτεραιότητα τώρα δεν είναι να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, αλλά η ανακούφιση ανθρώπινης ανάγκης.» Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών που διαφωνούν με τη γραμμή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερος. Γύρω στους 50 βουλευτές είχαν υπογράψει στις αρχές Απριλίου επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην οποία ζητούσαν τη μεταφορά προσφυγόπουλων από ελληνικούς καταυλισμούς σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή είχε οδηγήσει στη δέσμευση της Γερμανίας και άλλων κρατών της ΕΕ να δεχτούν ανήλικα παιδιά από την Ελλάδα.

Υπέρ της υποδοχής προσφύγων οι Σοσιαλδημοκράτες

Σε ό,τι αφορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα και η Γερμανία θα πρέπει να δεχτεί πρόσφυγες. Ενώ η ηγεσία του κόμματος υποστηρίζει ανοιχτά αυτά τα αιτήματα, οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί κινούνται στα όρια της κυβερνητικής γραμμής. Επισημαίνουν μεν την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής απάντησης στο προσφυγικό, παράλληλα αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι θα πρέπει η Γερμανία να δεχτεί άμεσα πρόσφυγες από την Ελλάδα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ.

Όπως δήλωσε, το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων θα πρέπει «στην επικείμενη κατάσταση να το χειριστούμε με μεγαλύτερη μεγαλοψυχία». Ο υπουργός δε Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε την πυρκαγιά στη Μόρια «ανθρωπιστική καταστροφή» και ζήτησε την κατανομή των 12.000 άστεγων προσφύγων ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να τους δεχτούν.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM