Αμερικανοί βουλευτές έστειλαν επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Την επιστολή υπογράφουν 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και σε αυτή ζητούν από τη Βρετανία να διαπραγματευτεί «σοβαρά» για το ζήτημα των Γλυπτών, σύμφωνα με την Telegraph. Στους υπογράφοντες είναι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των επιτροπών εποπτείας και κανονισμών, όπως και της υποεπιτροπής Διεθνών Σχέσεων που είναι αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
«Τα Γλυπτά έχουν αποτελέσει πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ δυτικών συμμάχων για πολλές δεκαετίες. Η Ελλάδα εδώ και καιρό θέλει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σήμερα σας γράφουμε ως μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης για ελληνικά ζητήματα, για να καλέσουμε την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί σοβαρά με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», αναφέρει η επιστολή σύμφωνα με την Telegraph, η οποία σημειώνει πως οι Αμερικανοί πολιτικοί θα ήθελαν να δουν τα Γλυπτά να επιστρέφουν για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Ακόμη, οι Αμερικανοί βουλευτές- σύμφωνα με το δημοσίευμα- εκτιμούν πως ο Μπόρις Τζόνσον, με τις ακαδημαϊκές γνώσεις του για την αρχαία Ελλάδα, θα εκτιμήσει περισσότερο από τους προκατόχους του τη σημασία αυτής της κίνησης.
«Παραμένουμε ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας και την καλή καλή θέληση στη στήριξη της ιστορικά ιδιαίτερης σχέσης ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και ανυπομονούμε για την ενίσχυση αυτής της σχέσης, μέσω της εκπλήρωσης θεμάτων όπως αυτό», αναφέρει ακόμη η επιστολή.
«Αυτοί οι βουλευτές λένε "ευχαριστώ" στη Βρετανία για τη φροντίδα των Γλυπτών. Γνωρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον κατανοεί την ελληνική ιστορία καλύτερα από τον καθένα και τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί καλούν τον πρωθυπουργό να κάνει το σωστό», αναφέρει πηγή που πρόσκεινται στους υπογράφοντες, την οποία επικαλείται η Telegraph.
«Στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα οι ΗΠΑ βλέπουν μια ευκαιρία ο Μπόρις Τζόνσον να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που σέβεται τόσο την ιστορία της Βρετανίας, όσο και την προβλεπόμενη νέα θέση της Βρετανίας στον κόσμο μετά το Brexit», επισημαίνει η ίδια πηγή.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ πάντως επανέλαβε την πάγια απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης σε τέτοιες εκκλήσεις. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Αποφάσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα τους λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείο. Το μέλλον τους δεν θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για όποια εμπορική συμφωνία».