Η ΕΕ δεν κατάφερε να έχει ομοφωνία μεταξύ των μελών της για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, καθώς η Κύπρος άσκησε βέτο μπλοκάροντας το σχέδιο.
Η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται να υποστηρίξει τα μέτρα, εκτός εάν το μπλοκ επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο, με την Κύπρο να μπλοκάρει το σχέδιο, επικαλούμενη την έλλειψη δράσης της ΕΕ κατά της Τουρκίας.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας το μπλοκ απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα ενιαίο νομικό κείμενο.
Αξιωματούχοι στη Λευκορωσία κατηγορούνται ότι παραποίησαν τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, οπότε και εξελέγη ξανά ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, και οργάνωσαν μια βάναυση καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.
Η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει, εκτός εάν η ΕΕ προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της γεώτρησης στα επίμαχα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου.
«Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι δεν έχουμε ομοφωνία επειδή μια χώρα, δεν έχει συμμετάσχει στη συναίνεση» δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη συνάντηση στις 12 Οκτωβρίου.
«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία μας» επισήμανε.
Για να συμβεί αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ, που θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής αργότερα αυτήν την εβδομάδα, θα πρέπει να ξεδιαλύνουν τα δύο αυτά ασύνδετα μεταξύ τους προβλήματα εξωτερικής πολιτικής.
Αν και υπάρχει ευρεία υποστήριξη για κυρώσεις στη Λευκορωσία, ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι απρόθυμες να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία, κυρίως λόγω του μεταναστευτικού.
Η ΕΕ δεν επιθυμεί διαμάχη με ένα μέλος του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί περισσότερους από 3,6 εκατ. Σύριους πρόσφυγες.
Η Κύπρος, ωστόσο, με μόλις 0,2% του πληθυσμού της ΕΕ, αρνείται να συμφωνήσει και ασκεί βέτο. Επί της ουσίας, η Κύπρος δεν είναι κατά των κυρώσεων στην Λευκορωσία. Αλλά η ΕΕ έχει υποσχεθεί παράλληλη δράση και κατά της Τουρκίας.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η αντίδρασή μας σε κάθε είδους παραβίαση των βασικών αξιών και αρχών μας, δεν μπορεί να είναι a la carte. Πρέπει να είναι ακριβής».
Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κυπριακή στάση.
Ένας διπλωμάτης κατηγόρησε την Κύπρο ότι «προστατεύει το καθεστώς του Λουκασένκο από τις συνέπειες της αντιδημοκρατικής και καταπιεστικής του συμπεριφοράς».
Παράλληλα, έχει καταρτιστεί ένας κατάλογος 40 αξιωματούχων της Λευκορωσίας, που σύμφωνα με τις κυρώσεις θα τους επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ενώ θα τους απαγορευτεί και η δυνατότητα να ταξιδεύουν.
Στον κατάλογο, όμως, δεν υπάρχει το όνομα του Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρά τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμπεριλάβει τον ισχυρό ηγέτη, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία για 26 χρόνια.
Ο Μπόρελ είπε ότι η συμπερίληψη του Λουκασένκο συζητείται ακόμη.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, την εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.
Η δασκάλα που έγινε πολιτικός, είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε παροτρύνει τους υπουργούς να «είναι πιο γενναίοι στις αποφάσεις τους».
«Οι κυρώσεις είναι πολύ σημαντικές στον αγώνα μας, επειδή είναι μέρος της πίεσης που θα αναγκάσει την λεγόμενη εξουσία της Λευκορωσίας να ξεκινήσει διάλογο μαζί μας», είπε.
Το αδιέξοδο για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, επανάφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την κατάργηση των βέτο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε τον τερματισμό του όρου της ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κυρώσεις.
Όμως, οι εθνικές κυβερνήσεις αντιστέκονται.
Με πληροφορίες του Guardian
σχόλια