Ο Αλεξέι Ναβάλνι είπε ότι οι πιλότοι του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε όταν κατέρρευσε έσωσαν τη ζωή του, γιατί έκαναν έκτακτη προσγείωση στη Σιβηρία, παρά τις προειδοποιήσεις ότι το αεροδρόμιο είχε εκκενωθεί λόγω συναγερμού για βόμβα.
Πριν από λίγες ημέρες ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείου του Βερολίνου, στο οποίο μεταφέρθηκε από το Ομσκ της Σιβηρίας, μετά τη δηλητηρίασή του. Οι πιλότοι του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε- ταξιδεύοντας από το Τομσκ στη Μόσχα- ζήτησαν άδεια να προσγειωθούν στο Ομσκ όταν ο 44χρονος έχασε τις αισθήσεις του, περίπου 45 λεπτά μετά την απογείωση.
Πέντε λεπτά αργότερα ένας άγνωστος έκανε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο αεροδρόμιο, είπε στην ιστοσελίδα Znak η Γκαλίνα Γκάβρις, η οποία εργάζεται στο αεροδρόμιο. Όταν οι πιλότοι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τους είπαν να μην επιτρέψουν την αποβίβαση των επιβατών. «Είναι σε εξέλιξη εκκένωση του αεροδρομίου», τους είπε υπάλληλος του αεροδρομίου, σύμφωνα με ηχογράφηση που διέρρευσε. Τελικά αποδείχθηκε ότι το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα ήταν φάρσα.
«Από ότι καταλαβαίνω, το σχέδιο των δολοφόνων ήταν απλό: Θα ένιωθα αδιαθεσία 20 λεπτά μετά την απογείωση και έπειτα από άλλα 15 λεπτά θα έχανα τις αισθήσεις μου», έγραψε στο Instagram ο Ναβάλνι.
«Ήταν εγγυημένο ότι δεν θα ήταν διαθέσιμη ιατρική βοήθεια. Έπειτα από άλλη μία ώρα θα συνέχιζα το ταξίδι μου μέσα σε μία μαύρη πλαστική σακούλα, στα πίσω καθίσματα», ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή του.
Αυτό θα συνέβαινε αν οι πιλότοι δεν είχαν «προσγειώσει γρήγορα το αεροσκάφος στο Ομσκ, παρά την ανακοίνωση για απειλή για βόμβα», σημείωσε ο Ναβάλνι και επαίνεσε το ιατρικό προσωπικό του αεροδρομίου που του έκανε αμέσως ένεση ατροπίνης, φάρμακο που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δηλητηρίασης με νευροτοξικούς παράγοντες και παρασιτοκτόνα. «Δεν είπαν ψέματα για διαβήτη κτλ. αλλά είπαν αμέσως ξεκάθαρα "αυτή είναι τοξική δηλητηρίαση"», ανέφερε ο 44χρονος. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο επιμένει ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ, κάτι που απορρίπτουν οι Ρώσοι.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η Γκαλίνα Γκάβρις, στο αεροδρόμιο του Ομσκ είχαν γίνει τηλεφωνήματα- φάρσα για βόμβα επίσης στις 9 και στις 13 Αυγούστου. Η εκκένωση του αεροδρομίου δεν θα εμπόδιζε το προσωπικό να παρέχει ιατρική βοήθεια, σημείωσε η ίδια.
Με πληροφορίες από Times