«Πριν πωληθούν στο ίδιο πορνείο, η Sayeda και η Anjali ήταν δύο έφηβες που είχαν μεγαλώσει κάτω από περίπου ίδιες συνθήκες και ζούσαν η μία από την άλλη σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων»...
Αυτή είναι μία μάλλον μετριοπαθής –για το πραγματικό του περιεχόμενο- εισαγωγή του ντοκιμαντέρ του National Geographic «Stolen Lives» (μτφ.: Κλεμμένες Ζωές), που οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι θα ταρακουνήσει κάθε αναγνώστη, αναγκάζοντάς τον να κινητοποιηθεί εναντίον της μάστιγας της παιδικής πορνείας.
Το «Stolen Lives» του Yudhijit Bhattacharjee, είναι μια αποκαλυπτική διερεύνηση μίας εν εξελίξει τραγωδίας εις βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων: η σεξουαλική δουλεία των ανήλικων παιδιών για το κέρδος παρουσιάζεται εδώ σε όλη τη φρικτή της αίγλη.
Μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και παγιδεύει εκατομμύρια παιδιά - τα περισσότερα από αυτά, ήδη θύματα της φτώχειας, του αναλφαβητισμού, παιδιά χωρίς καμία τύχη για καλύτερο μέλλον, παιδιά εκ των οποίων τα περισσότερα είναι κορίτσια.
Σχεδόν καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υποφέρει από αυτή τη μάστιγα, αλλά σε κάποια μέρη του κόσμου, η παιδική σεξουαλική σκλαβιά είναι πέρα απ' όσα μπορεί κανείς να αντέξει. Μεταξύ αυτών των σημείων του κόσμου, η Ινδία απ' άκρη σ' άκρη της και κυρίως η Δυτική Βεγγάλη, αλλά και το γειτονικό της Μπαγκλαντές.
«Μόνο το 2017, 8.178 παιδιά αναφέρθηκαν ως εξαφανισμένα από τη Δυτική Βεγγάλη, σχεδόν ένα όγδοο του συνόλου της Ινδίας εκείνο το έτος. Ένας σημαντικός αριθμός κοριτσιών μεταξύ αυτών πωλήθηκε σχεδόν σίγουρα σε πορνεία της ευρύτερης περιοχής», γράφει ο Bhattacharjee και συνεχίζει: «Η εικόνα μπορεί να είναι χειρότερη για το Μπαγκλαντές: σύμφωνα με μια κυβερνητική εκτίμηση, 50.000 κορίτσια διακινούνται έξω από τη χώρα, στην Ινδία ή μέσω της Ινδίας κάθε χρόνο».
Επειδή, όμως, οι αριθμοί γενικώς, ακόμη και τώρα μπορεί να μη λένε πολλά στους αναγνώστες, ο Bhattacharjee εστιάζει στις προσωπικές ιστορίες δύο κοριτσιών από τη Βεγγάλη, της Sayeda και της Anjali. Οι υποτιθέμενοι φίλοι τους, τα εξαπάτησαν και στο τέλος οι δυο τους κατέληξαν σε πορνείο όπου πωλούνταν για σεξ έως και 20 φορές την ημέρα. Τα κορίτσια ξυλοκοπήθηκαν άγρια αμέτρητες φορές, όσες φορές δηλαδή επιχείρησαν να αντισταθούν.
Την καταγραφή αυτών των δύο φρικτών παράλληλων ιστοριών την οφείλουμε τόσο στον Bhattacharjee – συνεργάτη του National Geographic που ξεκίνησε την καριέρα του καλύπτοντας το έγκλημα στην Καλκούτ - και τη Smita Sharma, μία φωτορεπόρτερ με έδρα το Δελχί, που τεκμηριώνει φωτογραφικά τη θηριωδία εναντίον αυτών των δύο κοριτσιών και χιλιάδων ακόμη παιδιών εκεί.
Ας σημειωθεί ότι στα 132 χρόνια από την ίδρυσή του, το National Geographic άπειρες φορές και μέσα από άπειρες έρευνες και ρεπορτάζ έχει επιστήσει την προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απάνθρωπες πρακτικές εναντίον παιδιών.
Πλέον, οι επικεφαλής της ιστορικής έκδοσης ελπίζουν ότι αυτό το ρεπορτάζ θα είναι η αρχή του τέλους στην απερίγραπτη οδύνη χιλιάδων παιδιών που βλέπουν τις ζωές τους να «υποκλέπτονται» κυριολεκτικά από τους βαρόνους του τράφικινγκ.
Με στοιχεία από το National Geographic
σχόλια