Δέκα μήνες μετά την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για μια τυπική, τεχνική διαδικασία, που δεν προσδίδει νομιμότητα.
«H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη», αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΕΞ που επικαλείται το ΑΠΕ.
Αυτή η «συμφωνία» είναι παράνομη και άκυρη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, που σημειώνουν ότι «συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ».
Ακόμη οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως η «συμφωνία» κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ σημειώνουν ότι «ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα».
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου 2019 είχε καταδικάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.