Ανακοινώθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής- Στους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C

Ανακοινώθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής- Στους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C Facebook Twitter
0

Το Ίδρυμα Νόμπελ μόλις ανακοίνωσε το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής. 

Το βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C, που αποτελεί παγκόσμια υγειονομική απειλή καθώς προκαλεί καρκίνο του ήπατος.

Οι Αμερικανοί Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice τιμήθηκαν τον τρόπο από την σουηδική ακαδημία, που κάνει λόγο για «επιτυχία - ορόσημο, στη μάχη ενάντια στις ιογενείς μολύνσεις». Σύμφωνα με την επιτροπή, οι τρεις επιστήμονες «έκαναν μία αποφασιστική συνεισφορά στην μάχη απέναντι στην ηπατίτιδα, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος σε ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη». 

 

Οι Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice βοήθησαν στον προσδιορισμό των αιτίων της χρόνιας ηπατίτιδας, οδηγώντας σε ανάπτυξη αιματολογικών εξετάσεων και φαρμακευτικών ουσιών για την πάθηση. Σήμερα ο ιός θεωρείται αντιμετωπίσιμος χάρη στις ανακαλύψεις τους. 

Ο Alter αφιέρωσε το επιστημονικό του έργο σε μελέτες για τις μεταγγίσεις αίματος, αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος ιός της ηπατίτιδας C, ήταν αυτός που προκαλούσε σε ασθενείς που έκαναν μεταγγίσεις αίματος χρόνια ηπατίτιδα. Ο Houghton απομόνωσε τον ιό και ο Rice απέδειξε με τις έρευνές του πως ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί από μόνος του ηπατίτιδα. 

Πέρυσι, το Νόμπελ είχε δοθεί στους τρεις Αμερικανούς και Βρετανούς επιστήμονες που είχαν ανακαλύψει ότι τα κύτταρα «αισθάνονται και προσαρμόζονται» στα διαθέσιμα επίπεδα οξυγόνου. 

Ένας Έλληνας ανάμεσα στους υποψήφιους για το Νόμπελ Φυσικής

 

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, εκτιμούσε χθες πως ένας καθηγητής αστροφυσικής ίσως γίνει ο τρίτος Έλληνας στην ιστορία της χώρας που θα κερδίσει το περίοπτο βραβείο, μετά τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη. 

Ο λόγος, για τον καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτρη Ψάλτη που συμμετείχε στην μεγαλύτερη ανακάλυψη του 2019, την φωτογράφηση της «σκιάς» μιας Μαύρης Τρύπας στον πυρήνα του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μ87.

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης ενώ ο νικητής του Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Το Βραβείο Νόμπελ απονέμεται μία φορά το χρόνο για εξαίρετες ανακαλύψεις στους τομείς των βιοεπιστημών και της ιατρικής. Είναι ένα από τα πέντε βραβεία Νόμπελ που θεσμοθετήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, εφευρέτη της δυναμίτιδας, στη διαθήκη του.

Ο Νόμπελ ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την πειραματική φυσιολογία και ήθελε να δημιουργήσει ένα βραβείο για την πρόοδο μέσα από επιστημονικές ανακαλύψεις στα εργαστήρια.

Το Βραβείο Νόμπελ στους παραλήπτες σε επίσημη τελετή στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Νόμπελ, μαζί με ένα δίπλωμα και ένα πιστοποιητικό για το χρηματικό έπαθλο. Η μπροστινή πλευρά του μεταλλίου φέρει το προφίλ του Άλφρεντ Νόμπελ, όπως απεικονίζεται στα μετάλλια για φυσική, χημεία, και λογοτεχνία, ενώ η πίσω πλευρά είναι μοναδική για κάθε μετάλλιο.

Από το 1901 έως σήμερα έχουν απονεμηθεί 110 βραβεία Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής και μόνο σε εννέα περιπτώσεις δεν ανακοινώθηκαν νικητές, εν μέσω του πρώτου και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Συνολικά, έχουν βραβευτεί 219 επιστήμονες, εκ των οποίων ο νεότερος ήταν 32 ετών (το 1923) και ο γηραιότερος 87 ετών (το 1966).

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ