Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, εξοπλισμοί και μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα Le Figaro.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για την ισχυρή και έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από τον Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο ως «μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ανανέωση της Ένωσής μας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την προοπτική έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τονίζοντας ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι ακριβώς αυτό που αναφέρουν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Παράλληλα σημειώσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, κάτι που, όμως, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων.
«Δύο δρόμοι βρίσκονται μπροστά μας: Αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, του διαλόγου που βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, δίχως μονομερείς ενέργειες και στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Η δεύτερη οδός είναι αυτή της κλιμάκωσης και της έντασης, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στον πρώτο δρόμο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για Rafale
«Η εκτίμησή μας είναι ότι -και πιστεύω ότι αυτό είναι απόλυτα εφικτό- ότι το πρώτο αεροσκάφος θα προσγειωθεί στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα θα φτάσουν το αργότερο στις αρχές του 2022», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα γαλλικά μαχητικά. «Συνολικά, έπειτα από μία δύσκολη δεκαετία οικονομικής κρίσης, το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεών μας ενισχύεται σημαντικά», ανέφερε σημειώνοντας πως η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.
Μεταναστευτικό: Διαδικασία δίκαιου επιμερισμού των βαρών
Ερωτηθείς για επαναπροωθήσεις λέμβων από το Λιμενικό Σώμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «τέτοιου είδους καταγγελίες συνιστούν προσβολή για το λιμενικό σώμα μας, το οποίο κυριολεκτικά έχει διασώσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα» ενώ σημείωσε πως τα νησιά πάντοτε προσέφεραν καταφύγιο σε αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη και πως η Ελλάδα πραγματοποιεί μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά όσον αφορά την προστασία των συνόρων, την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και την εξέταση των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου. «Απαιτείται ένα ευρωπαϊκό έργο σε αυτό το ζήτημα. Είναι απαραίτητο», είπε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πυρκαγιά στη Μόρια ανέδειξε την τεράστια πρόκληση που δημιουργεί η μαζική μετανάστευση ειδικά στα νότια σύνορα της Ευρώπης και ανέφερε πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν κοινοί κανόνες για το άσυλο, για όλους, με μία διαδικασία δίκαιου επιμερισμού των βαρών.
Χρυσή Αυγή: Κλείνει ένα σκοτεινό επεισόδιο
Ερωτηθείς για την ιστορικής σημασίας απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πραγματική νίκη της Δημοκρατίας. «Η ετυμηγορία κλείνει ένα σκοτεινό επεισόδιο στη δημόσια ζωή της χώρας. Ως πρωθυπουργός, πάντοτε απέχω από τον σχολιασμό δικαστικών αποφάσεων. Ως Έλληνας πολίτης ωστόσο χαίρομαι, όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες μου, που αυτό το κόμμα χαρακτηρίστηκε (από το δικαστήριο) εγκληματική οργάνωση».
σχόλια