Στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) του ΟΗΕ απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Το βραβείο απονέμεται λόγω των προσπαθειών του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης «στην καταπολέμηση της πείνας, τη συνεισφορά του στη βελτίωση των συνθηκών για την επίτευξη ειρήνης σε περιοχές με συγκρούσεις και επειδή ενεργεί ως κινητήρια δύναμη για την αποτροπή της εκμετάλλευσης της πείνας ως όπλο σε πολέμους και συγκρούσεις», αναφέρει η επιτροπή Νόμπελ για την απόφασή της.
«Η ανάγκη για παγκόσμια αλληλεγγύη και πολύπλευρη συνεργασία είναι πιο εμφανής από ποτέ», δήλωσε η Μπέριτ Ρέις Άντερσεν, επικεφαλής της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, ανακοινώνοντας την απονομή του βραβείου. Η επιτροπή επέλεξε να βραβεύσει με το Νόμπελ Ειρήνης το WFP προκειμένου «να στρέψει το βλέμμα του κόσμου στα εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα, ή απειλούνται από αυτή», συμπλήρωσε.
Το βραβείο είναι επίσης μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επαρκώς το πρόγραμμα του ΟΗΕ και να διασφαλιστεί ότι δεν λιμοκτονούν άνθρωποι, τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ. Το WFP θα άξιζε το Νόμπελ Ειρήνης ακόμη και χωρίς να υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού, συνέχισε, αλλά ο ιός ενίσχυσε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να απονεμηθεί στο πρόγραμμα.
«Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, Τόμσον Πίρι. «Μία από τις ομορφιές των δραστηριοτήτων του Προγράμματος είναι ότι δεν παρέχουμε μόνο τροφή για σήμερα και αύριο, αλλά δίνουμε επίσης στους ανθρώπους τις αναγκαίες γνώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους τις μέρες που έρχονται», συμπλήρωσε. «Η υποψηφιότητα από μόνη της ήταν αρκετή, αλλά η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης είναι αληθινό κατόρθωμα», πρόσθεσε.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ δημιουργήθηκε το 1961 και είναι στην πρώτη «γραμμή» της αντιμετώπισης της πείνας, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη επιδεινώνουν την κατάσταση.
Εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία και την Υεμένη εξαρτώνται κάθε μήνα από το WFP για την επιβίωσή τους. Σύμφωνα με τον οργανισμό, περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες χρόνιας πείνας, η πλειονότητά τους σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ τον Ιούλιο, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες πείνας σε όλο τον κόσμο αυξάνεται επί τρία συνεχή χρόνια. Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών είναι η Υεμένη, όπου έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια συγκρούσεων 15,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες πείνας. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι 10 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους είναι «ένα βήμα πριν από τον λιμό».
Για το φετινό βραβείο Νόμπελ υπήρχαν 318 υποψηφιότητες, που αφορούσαν 211 άτομα και 107 οργανισμούς. Ανάμεσα στους υποψήφιους ήταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Από το 1901, το Νόμπελ Ειρήνης έχει απονεμηθεί 24 φορές σε οργανισμό. Η τελευταία φορά ήταν to 2017, όταν απονεμήθηκε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).
σχόλια