Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Τα ράφια είναι γεμάτα με δικά της αγαπημένα αντικείμενα, από βιβλία μαγειρικής, πορσελάνινα και κεραμικά βάζα, φυτά και μπαχαρικά, μέχρι όμορφα μπουκάλια με φίνα ξίδια και μεγάλα δοχεία με πίκλες που φτιάχνει μόνη της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Χαριτωμένο και κομψό, το Marketta θα σου τραβήξει την προσοχή καθώς περνάς απ' έξω, παρότι είναι τοσοδούλικο. Η επιγραφή του λέει «μεσογειακές σαλάτες, σάντουιτς και κρασί» και αν σταθείς στη βιτρίνα, θα δεις την Έρρικα να κινείται στο εσωτερικό, που μοιάζει κάπως με μοντέρνο παριζιάνικο μπιστρό, περισσότερο όμως με σπιτική κουζινο-τραπεζαρία, στυλάτη, αλλά ζεστή και ανεπιτήδευτη.


Με καταγωγή από τον Καναδά, η ιδιοκτήτρια/μαγείρισσα/οικοδέσποινα του μαγαζιού μένει τα τελευταία δεκατρία χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει τέλεια ελληνικά και στα τέσσερα τραπεζάκια του Marketta προσφέρει εδώ και λίγες μέρες κάτι που έλειπε από το κέντρο της Αθήνας.

«Ήθελα να κάνω κάτι μικρό με αυτό που οι Γάλλοι λένε "garde manger", κρύα κουζίνα, κάτι σαν "φαγητό πικνίκ", και να βρω έναν τρόπο να ενσωματώσω ελληνικές γεύσεις μέσα σε αυτό. Η μάνα μου είναι από το Μαρόκο και έχω και τέτοιες επιρροές. Ήθελα να τα συνδυάσω όλα αυτά και να κάνω κάτι με φρεσκάδα και ελληνικές γεύσεις, αλλά λίγο αλλιώς. Βασίζομαι αρκετά στα λαχανικά, αλλά η κουζίνα δεν είναι αποκλειστικά vegeterian. Είναι υγιεινή μεσογειακή διατροφή».

Το ελληνικό φαγητό μού έκανε πάντα εντύπωση. Η πρώτη ύλη, αλλά όχι μόνο. Είναι και το συναίσθημα, η αφθονία, όπως όταν πας στη λαϊκή και οι πάγκοι είναι γεμάτοι. Και το γευστικό προφίλ, η πίκρα, το ελαιόλαδο.


Έτσι ακριβώς είναι το μενού του Marketta, με μετρημένα στα δάχτυλα σάντουιτς και σαλάτες που τιμούν τα λαχανικά και τα αναδεικνύουν, δίνοντάς τους τις εντάσεις που πολλές φορές λείπουν από αντίστοιχα προϊόντα.

Το «Βeetbouleh», για παράδειγμα, έχει τριμμένο παντζάρι αντί για την ντομάτα του ταμπουλέ, πλιγούρι, φρέσκα berries και πολλά μυρωδικά. Μια άλλη σαλάτα έχει kale, αλλά δεν είναι καθόλου αυτό που περιμένεις από μια τυπική σαλάτα με superfoods. Συνδυάζοντας την πρασινάδα με φακές, πορτοκάλι και ελιές, αμύγδαλα, φέτα και μια ωραία βινεγκρέτ, θυμίζει όντως Μαρόκο, είναι δροσερή και έχει χαρακτήρα.

Το σάντουιτς «Guilty Pleasure» από την άλλη κλείνει μέσα σε ωραίο ψωμί ένα λεπτό σνίτσελ κοτόπουλο που τηγανίζεται σε βούτυρο κλαριφιέ, λίγα φύλλα ραντίτσιο και αντίβ για την πίκρα και μαγιονέζα με αλεσμένη κάππαρη.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Σαλάτα με kale, φακές, πορτοκάλι και ελιές, αμύγδαλα, φέτα και μια ωραία βινεγκρέτ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Σάντουιτς λαχανικών με φέτα βαρελίσια και πικάντικη, βραστό αυγό και πολλά μυρωδικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το μενού προσφέρεται για take-away, αλλά ο χώρος του Marketta, σχεδιασμένος από τους South, είναι τόσο ζεστός και θελκτικός, που γίνεται ιδανικός για να πιεις ένα ποτήρι κρασί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο τρως το φαγητό σου.

Όσο κάθεσαι, ακριβώς απέναντι, στον ανοιχτό πάγκο, η Έρρικα μπορεί να κόβει λίγο ψωμί για να σου δώσει να δοκιμάσεις, να γεμίζει ποτήρια με κρασί και σπιτικά virgin ποτά, πραγματικά σαν να είσαι στο σπίτι της. «Τα κρασιά που διάλεξα είναι αυτό που λένε "vin de soif", δροσερά κρασιά, όχι "σοβαρά" κρασιά, για να τα μυρίζουμε και να γράφουμε ποιήματα. Ωραία, δροσερά, εύκολα. Και, φυσικά, κρασιά όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό από τον Τετράμυθο, Sant'Or κ.ά.» λέει η ίδια.


Τα ράφια είναι γεμάτα με δικά της αγαπημένα αντικείμενα, από βιβλία μαγειρικής, πορσελάνινα και κεραμικά βάζα, φυτά και μπαχαρικά, μέχρι όμορφα μπουκάλια με φίνα ξίδια και μεγάλα δοχεία με πίκλες που φτιάχνει μόνη της, ανάλογα με την εποχή και το τι βρίσκει κάθε φορά στη λαϊκ ‒ αυτές τις μέρες, παντζάρια, καρότα με λίγο μαραθόσπορο από τη Χίο και ολόκληρα, παστά λεμόνια.

Σερβίρει ένα σάντουιτς λαχανικών με φέτα βαρελίσια και πικάντικη, βραστό αυγό και πολλά μυρωδικά και βάζει στο τραπέζι σπιτική λεμονάδα. «Ήρθα γιατί ο άντρας μου είναι Έλληνας. Αλλά δεν ήταν η παραδοσιακή ιστορία, μ' εμένα να έχω έρθει για διακοπές, κάθε άλλο. Ήμουν στο πανεπιστήμιο στον Καναδά και σπούδαζα Φιλοσοφία. Ένας πολύ καλός μου φίλος, που ήταν Έλληνας, προσκάλεσε τον άντρα μου στον Καναδά για ένα καλοκαίρι κι έτσι γνωριστήκαμε» λέει. Ο σύζυγός της, φυσικός στο επάγγελμα, βοηθάει κι εκείνος και οι δυο τους μόνοι τρέχουν το μαγαζί.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Το «Βeetbouleh» έχει τριμμένο παντζάρι αντί για την ντομάτα του ταμπουλέ, πλιγούρι, φρέσκα berries και πολλά μυρωδικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Εγώ πάντοτε ασχολιόμουν με το φαγητό, αλλά όχι ως σεφ. Ήμουν food geek ‒ μαγείρευα συνέχεια και διάβαζα πολύ σχετικά. Επίσης δούλευα για χρόνια σε εστιατόρια και ως sommelier. Το ελληνικό φαγητό μού έκανε πάντα εντύπωση. Η πρώτη ύλη, αλλά όχι μόνο. Είναι και το συναίσθημα, η αφθονία, όπως όταν πας στη λαϊκή και οι πάγκοι είναι γεμάτοι. Και το γευστικό προφίλ, η πίκρα, το ελαιόλαδο.


Όλα τα φαγητά μας έχουν πολλά μυρωδικά. Η μακαρονοσαλάτα έχει ντρέσινγκ "Green Goddess", πάρα πολλά μυρωδικά και λίγη αντζούγια, γιαούρτι και ελαιόλαδο. Η σαλάτα κοτόπουλο ντρέσινγκ γιαουρτιού, αγγούρι, πίκλα κρεμμυδάκι, γκρέιπφρουτ, ραντίτσιο. Δεν θέλω να κρύψω το πικρό» συνεχίζει.


Αν δεν θέλεις να συνοδεύσεις το φαγητό σου με κρασί, εκτός από τη λεμονάδα, η Έρρικa φτιάχνει ένα κατακόκκινο κρύο ρόφημα από ιβίσκο, πραγματική βανίλια και λίγο τσίλι αλλά και arnold palmers (3/4 λεμονάδα και 1/4 παγωμένο τσάι earl grey), στα οποία, αν έχεις όρεξη, μπορεί να σου προσθέσει και λίγη βότκα. «Στα σχέδιά μου είναι να κάνω day cocktails, με λίγο αλκοόλ» λέει και ακούγεται ιδανική επιλογή για το casual, φωτεινό και παρεΐστικο περιβάλλον.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Το μενού προσφέρεται για take-away, αλλά ο χώρος του Marketta, σχεδιασμένος από τους South, είναι τόσο ζεστός και θελκτικός, που γίνεται ιδανικός για να πιεις ένα ποτήρι κρασί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Marketta, Λέκκα 10, Σύνταγμα, 210 3225388

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.
Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Γεύση / Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Κατεβήκαμε τα σκαλάκια της Στοάς Φιξ και συναντήσαμε τη δημοφιλή σεφ στο πρώτο προσωπικό της βήμα, ένα γαστρονομικό καφενείο που ίδια η ήθελε να μοιάζει με «κάτι ανάμεσα σε Ζόναρς και Δίπορτο».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ