Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το νέο μαγαζί βρίσκεται στη γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη Κυψέλη, συγκεκριμένα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Ένα από τα πρώτα μαγαζιά, αν όχι το πρώτο, που ασχολήθηκαν με το κρασί στην Αθήνα είναι το Fabrica de Vino. Έχοντας ανοίξει στα Εξάρχεια από το 2011, αποτελεί τον λόγο που μυήθηκαν πολλοί στους ελληνικούς αμπελώνες και γνώρισαν τις ποικιλίες του. Λίγο πρoτού κλείσει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, το Fabrica αποφάσισε να αλλάξει γειτονιά και concept, προκαλώντας μας να το επισκεφτούμε για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.


Το νέο μαγαζί βρίσκεται στη γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη Κυψέλη, συγκεκριμένα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη, που είναι ο απόλυτος ορισμός της αστικής γειτονιάς. Την πρώτη αλλαγή που έχει συμβεί στη φιλοσοφία του την αντιλήφθηκα αμέσως μόλις έφτασα στην πόρτα του, από το νέο του όνομα «Fabrica Café Vino», που μαρτυρά ότι τώρα πια σερβίρει και καφέ από το πρωί.

Η αλήθεια είναι πως έλειπε από την Κυψέλη ένα μαγαζί με οινικό προσανατολισμό και βρίσκω την μετακίνηση του Fabrica πολύ καλή ιδέα. 


«Θέλουμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της Κυψέλης και να ακολουθήσουμε τον παλμό της» μου εξηγεί ο Νεκτάριος Κεφαλάς, ιδιοκτήτης του παλιού Fabrica, ο οποίος έχει συνεταιριστεί στο νέο εγχείρημα με τον επιχειρηματία Σωτήρη Γρανιτσιώτη, γνωστό από επικά μαγαζιά που έχουμε ζήσει στην Αθήνα, όπως το Εν Δελφοίς, το Mommy και το Polis.

Αναρωτιέμαι αν η προσθήκη του καφέ θα επηρεάσει την ενασχόληση του μαγαζιού με το κρασί και αν θα αλλάξει το ύφος του, αλλά ο Νεκτάριος με καθησυχάζει πως αυτό δεν θα συμβεί. «Από τη στιγμή που έβαλα το κρασί στην καρδιά μου, δεν μπορώ να το αφήσω. Το νέο Fabrica εξακολουθεί να έχει παραπάνω από 300 ετικέτες κρασιού και μάλιστα σκεφτόμαστε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στους παγκόσμιους αμπελώνες» προσθέτει.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το νέο Fabrica εξακολουθεί να έχει παραπάνω από 300 ετικέτες κρασιού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Η αλήθεια είναι πως έλειπε από την Κυψέλη ένα μαγαζί με οινικό προσανατολισμό και βρίσκω τη μετακίνηση του Fabrica πολύ καλή ιδέα. Βέβαια, τα all-day μαγαζιά με τα μπλεγμένα concepts με αγχώνουν. Κατανοώ, όμως, πως η περίοδος που διανύουμε δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια να επενδύσει κάποιος μόνο στο βράδυ. Προσφέροντας περισσότερες επιλογές, ανοίγεις το πελατολόγιό σου και νιώθεις ότι κάνει πιο σίγουρα βήματα.


Έτσι, μαθαίνω ότι το Fabrica θα σερβίρει πρωινό και brunch κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με αυγά σε διάφορες μορφές, σάντουιτς, καθώς και άλλα γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Μάλιστα, αν το πρωινό πάει καλά και η ζήτηση είναι αυξημένη, ο Νεκτάριος και ο Σωτήρης έχουν στο μυαλό τους να το προσφέρουν, στο άμεσο μέλλον, σε καθημερινή βάση.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Mπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, sauté μανιτάρια και προσούτο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Σχετικά με το φαγητό, το νέο μενού είναι αρκετά πιο μαζεμένο και φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να τσιμπήσει κάτι, ενώ απολαμβάνει το κρασί του ή κάποιο από τα signature cocktails που έχει επιμεληθεί ο Αλέξανδρος Κουνινιώτης.


Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια περιποιημένη μπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, sauté μανιτάρια και προσούτο, ενώ είδα στο μενού ότι υπάρχει ακόμη μία μπρουσκέτα με τυροκαυτερή και καραμελωμένα ντοματίνια.


Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος μου πρότεινε να δοκιμάσω τα φασολάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και σος σύκου, που είχαν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση και ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια πράσινη σαλάτα.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φασολάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και σος σύκου Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Χορταστικό και ιδιαίτερο ήταν και το μπέργκερ με σος μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια, που συνοδευόταν με βραχάκια τηγανητής πατάτας. Προσωπικά, θα πρόσθετα στο μενού ένα ακόμα μπέργκερ, που θα είχε παρουσία και στο brunch, αλλά έχω την αίσθηση ότι τα παιδιά θέλουν πρώτα να ανακαλύψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καλεσμένων τους στη νέα γειτονιά και μετά να καταλήξουν στο ολοκληρωμένο μενού τους.


Τελευταίο πιάτο που δοκίμασα, και πολύ το χάρηκα, ήταν μια παραδοσιακή πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, διάφορα μυρωδικά και τυρί. Εξαιρετική και πεντανόστιμη, είναι μία από τις πίτες που θα υπάρχουν καθημερινά στο Fabrica, για να την απολαύσει κάποιος είτε στο δεκατιανό του είτε οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας με το κρασί του.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Μπέργκερ με σος μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Άλλες ενδιαφέρουσες γευστικές επιλογές είναι η παντζαροσαλάτα με καρύδι, το χούμους με καβουρδισμένο κουκουνάρι και ρόδι, το σπετζοφάι με ψητό λουκάνικο, ζελέ πιπεριάς και μελιτζάνα αλλά και το ελληνικό chèvre από τη Φάρμα Μαλτέζου Ευβοίας που σερβίρεται ψητό με τσάτνεϊ κρεμμυδιού. Για τους πολύ πεινασμένους υπάρχουν δύο κυρίως πιάτα, το ένα με ψητό κοτόπουλο, σερβιρισμένο με λαχανικά, και το άλλο με ζουμερή, χοιρινή μπριζόλα 500 γρ. με πατάτες τηγανητές.


Το βράδυ είχε αρχίσει να πέφτει στον πιο όμορφο πεζόδρομο της Αθήνας. Ο Νεκτάριος διέκοπτε συχνά τη συζήτησή μας για να χαιρετήσει κάποιον από τους περαστικούς. Τα τραπεζάκια του είχαν γεμίσει και η ατμόσφαιρα ήταν ζεστά φθινοπωρινή. Τον ρώτησα πώς βλέπει το μέλλον και τι περιμένει από το νέο Fabrica. Είχα διακρίνει τη δικαιολογημένη αγωνία του, αλλά ταυτόχρονα είχα καταλάβει πως πιστεύει πολύ στο Fabrica και στην Κυψέλη.

«Θα ήθελα να δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες για να οργανώνουμε και πάλι τις βραδιές που είχαμε ονομάσει "Συμπόσιο" και είχαν αγαπηθεί πολύ στο Fabrica των Εξαρχείων. Είναι όμορφα όταν συναντιούνται άγνωστοι σε ένα τραπέζι και μοιράζονται σκέψεις, φαγητό και κρασί» μας λέει με νοσταλγική διάθεση και μας θυμίζει πόσα έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας του Covid. Του ευχήθηκα να επανέλθουν γρήγορα οι ισορροπίες και να ξεκινήσουν και πάλι οι βραδιές με τους οινοπαραγωγούς, τη μουσική, το φαγητό και τα γεμάτα ποτήρια. Μέσα μου ξέρω ότι αυτό θα συμβεί.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Παραδοσιακή πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, διάφορα μυρωδικά και τυρί. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Fabrica Café Vino, Φωκίωνος Νέγρη 57, Κυψέλη, 210 8668775, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.
Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Γεύση / Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Ένα πέτρινο πεζούλι και πέντε-έξι τραπέζια κάτω από τα δέντρα είναι ουσιαστικά ο χώρος του Wine with Eleni, που προτείνει λιγότερο γνωστές ελληνικές ετικέτες, ανάμεσα στις οποίες και δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ