Η Γαλλία προέτρεψε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να σταματήσουν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερασπιστική στάση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο δικαίωμα να παρουσιάζονται σκίτσα Προφήτη Μωάμεθ.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ «ωθούνται από μια ριζοσπαστική μειονότητα» ενώ σύμφωνα με το BBC, γαλλικά προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από ορισμένα καταστήματα στο Κουβέιτ, την Ιορδανία και το Κατάρ. Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις κατά του Μακρόν σημειώθηκαν στη Λιβύη, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.
Thank you #Kuwait retail #Co_ops for removing #French products.#boycottfranceproducts #boycottfrance https://t.co/D784z43h6n
— Muhammad Abubakar Ali 🌍 (@Abikar_) October 26, 2020
Η αντίδραση προέρχεται από σχόλια του Μακρόν μετά τη φρικτή δολοφονία ενός Γάλλου δασκάλου ο οποίος έδειξε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη. Ο πρόεδρος είπε ότι ο δάσκαλος «σκοτώθηκε επειδή οι Ισλαμιστές έχουν στόχο το μέλλον μας» και πως η Γαλλία «δεν θα παραιτηθεί».
Οι απεικονίσεις του Προφήτη Μωάμεθ μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό αδίκημα για τους Μουσουλμάνους, επειδή η ισλαμική παράδοση απαγορεύει ρητά τις εικόνες του Μωάμεθ και του Αλλάχ. Την Κυριακή, ο Μακρόν ενίσχυσε την υπεράσπισή του για τις γαλλικές αξίες σε ένα tweet που έγραφε: «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ».
We will not give in, ever.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 25, 2020
We respect all differences in a spirit of peace. We do not accept hate speech and defend reasonable debate. We will always be on the side of human dignity and universal values.
Πολιτικοί ηγέτες στην Τουρκία και το Πακιστάν κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι δεν σέβεται την «ελευθερία πίστης» και περιθωριοποιεί τα εκατομμύρια μουσουλμάνων στη Γαλλία. Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για δεύτερη φορά πως ο Μακρόν θα πρέπει να εξεταστεί ψυχολογικά για τις απόψεις του για το Ισλάμ. Παρόμοια σχόλια ώθησαν τη Γαλλία να ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Τουρκία το Σάββατο.
Πόσο διαδεδομένο είναι το μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα
Σε κάποια ράφια σούπερ μάρκετ στην Ιορδανία, το Κατάρ και το Κουβέιτ είχαν αφαιρεθεί γαλλικά προϊόντα, όπως προϊόντα περιποίησης μαλλιών και καλλυντικά. Στο Κουβέιτ, μια μεγάλη ένωση λιανικής διέταξε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Η μη κυβερνητική Ένωση Συνεργατικών Καταναλωτών δήλωσε ότι είχε εκδώσει την οδηγία ως απάντηση σε «επαναλαμβανόμενες προσβολές» κατά του Προφήτη Μωάμεθ.
Σε δήλωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις κινήσεις, γράφοντας: «Αυτές οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, που ωθούνται από μια ριζοσπαστική μειονότητα». Στο διαδίκτυο, κυκλοφορούν εκκλήσεις για παρόμοια μποϊκοτάζ σε άλλες αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία.
Ένα hashtag που ζητούσε το μποϊκοτάζ της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές θέμα στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου. Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν μικρές διαδηλώσεις στη Λιβύη, τη Γάζα και τη βόρεια Συρία, όπου οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές ασκούν έλεγχο.