«Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΝΕΙ ό,τι κάνουν οι σοβαροί πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης» απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη στην ερώτηση «γιατί lockdown». «Η πρώτη επιλογή του ήταν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγες μέρες. Αλλά πλέον πρόκειται για ένα τσουνάμι κορωνοϊού που πλήττει όλη την Ευρώπη».
Γρήγορα φάνηκε ότι τα μέτρα που μόλις είχαν ανακοινωθεί τελικά δεν θα αρκούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Αυτές τις μέρες σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων, πανευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα. «Είναι βέβαιο, όπως μας εξήγησε η Επιτροπή, ότι με αυτή την έξαρση που παρατηρείται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για Covid-19 τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν δραματικά και θα δοκιμαστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Στην Ελλάδα ήδη η πίεση στα νοσοκομεία μεγαλώνει κάθε μέρα δραματικά, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία και τη Γερμανία, που έχουν πολύ καλύτερα συστήματα υγείας από το ελληνικό.
Όσο για το ξάφνιασμα της κοινής γνώμης, στο Μαξίμου λένε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν είχε αποκλείσει το γενικό lockdown σε όλη την χώρα, όταν είχε ερωτηθεί, και ότι αυτό που είχε αποκλείσει ήταν την περίπτωση ενός lockdown στην Αττική. «Το lockdown σε όλη την χώρα είχε συζητηθεί, αλλά προτιμούσαμε να το αποφύγουμε. Όταν όμως έρχονται οι επιστήμονες και σου μιλάνε για εκθετική αύξηση που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση θανάτων, εκεί δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να ρισκάρει αποφεύγοντάς το».
Επικοινώνησα με την Ευρωπαία Επίτροπο @SKyriakidesEU & με τη Διευθύντρια ECDC Dr. Α. Ammon. Έγινε παρουσίαση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων των επιδημιολογικών δεδομένων & της πίεσης που δέχεται το Ε.Σ.Υ.
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) November 4, 2020
Η εισήγηση στον Πρωθυπουργό είναι lockdown στη χώρα για τον επόμενο μήνα.
Το πρόβλημα της έξαρσης της πανδημίας επανέκαμψε σε όλες τις χώρες της ΕΕ «και η Ελλάδα δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτές» υποστηρίζουν στο Μαξίμου, εξηγώντας ότι γι' αυτό οι περισσότερες κυβερνήσεις έκριναν ότι πρέπει να βάλουν φρένο στην εξέλιξή της, διαφορετικά θα καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας. «Στην Ελλάδα ήδη η πίεση στα νοσοκομεία μεγαλώνει κάθε μέρα δραματικά, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία και τη Γερμανία, που έχουν πολύ καλύτερα συστήματα υγείας από το ελληνικό».
«Η τελευταία που θα ήθελε lockdown είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έχει τώρα να αντιμετωπίσει τη ζημιά που θα προκληθεί στον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει κυβερνητικός σύμβουλος, προσθέτοντας ότι «αν το αφήναμε και είχαμε χιλιάδες θανάτους όμως, θα ήταν πολύ πιο οδυνηρό. Οπότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή μετά τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού οι επιστήμονες για τη ραγδαία αύξηση των τελευταίων ημερών και τους τρελούς ρυθμούς του κορωνοϊου αυτή την περίοδο».
Στην κυβέρνηση κάποιοι αναφέρουν επίσης ότι υπήρχαν επιστήμονες που είχαν προτείνει μόνιμο lockdown από τον Μάιο και μετά, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν το ενδεδειγμένο από την πλευρά τους. Αυτό, όμως, δεν έγινε σε καμία χώρα της ΕΕ, λόγω κυρίως της ζημιάς που θα προκαλούσε στην οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες προδίκαζαν, διεμήνυαν σε όλους, τους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχουμε γεωμετρική αύξηση των σοβαρών περιστατικών και θα επιβαρυνθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Εχθές είπε ότι «φοβάται να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο» και κατέκρινε την κυβέρνηση ότι αντί να αναλάβει την ευθύνη η ίδια, τη ρίχνει στους πολίτες. Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν. «... Δεν χρειάζεται να έχεις πάρει πτυχία στο Κολάμπια για να δεις ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων» επεσήμανε δηκτικά, όπως τόνιζαν οι συνεργάτες του.
Οι άνθρωποι της εστίασης θυσιάζονται, μαζί με εκείνους του πολιτισμού, με πρόσχημα την πανδημία, από μια κυβέρνηση άριστων μαυρογιαλούρων. Άριστοι σε ό,τι υπόσχονται αλλά κουμπούρες στην διαχείριση των ζωών μας. pic.twitter.com/qhbCa047cp
— Ρένα Δούρου (@RenaDourou) November 3, 2020
Στο Μαξίμου μιλάνε για «κύμα λαϊκισμού» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένουν να φουντώσει, καθώς, όπως λένε, «θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι έκανε το 2011 και το 2012, νομίζοντας ότι θα πιάσει». «Όταν κάνουμε lockdown, διαμαρτύρονται γιατί το κάνουμε. Όταν δεν κάνουμε, διαμαρτύρονται πάλι γιατί δεν κάναμε. Πάντα θα λένε το αντίθετο».
Το κρίσιμο αυτήν την ώρα είναι να υπάρξει η απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης με κριτήριο τις θέσεις εργασίας. pic.twitter.com/qVStZpLIo9
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) November 3, 2020
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και ο Αλέξης Τσίπρας μιλά «για κρίσιμες ευθύνες» για την πανδημία στη χώρα μας, που είναι γνωστές και θα καταλογιστούν».