Σήμερα, 9 Νοεμβρίου, είναι η επέτειος των 31 ετών από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που χώριζε τη Γερμανία επί 28 χρόνια. Με αυτή την αφορμή η Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα ετοίμασε τη μικρού μήκους ταινία «Το Αερόστατο» για μικρούς και μεγάλους, η οποία προβάλλεται αποκλειστικά από το LIFO.gr.
Πέρσι, για την ίδια επέτειο, το πολιτιστικό τμήμα και το γραφείο Τύπου της Πρεσβείας στην Αθήνα είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα έντυπο τεύχος κόμικ με δυο ιστορίες διαφυγής από την Ανατολική προς τη Δυτική Γερμανία.
«Θέλαμε να φωτίσουμε την ιστορία και τη σημασία του Τείχους με έναν τρόπο προσιτό και δημιουργικό, που θα είχε απήχηση σε παιδιά και ενηλίκους. Γι' αυτόν τον σκοπό επικοινωνήσαμε με την Αθηναία καλλιτέχνιδα Χριστίνα Τσέβη (Crosti), η οποία έχει προσωπική σχέση με τη Γερμανία, και τη ρωτήσαμε αν θα την ενδιέφερε μια τέτοια συνεργασία. Η τεχνική εικονογράφησης της Χριστίνας και το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο εγχείρημα καθρεφτίστηκαν στο αποτέλεσμα. Το τεύχος έγινε ανάρπαστο και έχουμε ήδη προχωρήσει στην επανέκδοσή του» αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας.
Έμπνευση για το συγκεκριμένο graphic novel είναι δύο ιστορίες οι οποίες είναι περισσότερο γνωστές στη Γερμανία αλλά λιγότερο στην Ελλάδα: Η ιστορία δυο οικογενειών που κατασκεύασαν μαζί ένα αερόστατο και η ιστορία του τούνελ 57, το οποίο οδηγούσε προς την ελευθερία κάτω από το τείχος. Είχε και συμβολικό χαρακτήρα αυτή η επιλογή: Δρόμοι προς την ελευθερία από τον ουρανό και κάτω από τη γη. Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι ο πόθος των ανθρώπων για την ελευθερία, δηλαδή η ανάγκη των ανθρώπων να κινούνται ελεύθερα και να μπορούν να διαμορφώνουν τη ζωή τους ελεύθερα.
«Τίποτα πιο μεγαλειώδες απ' τη συνέπεια στα όνειρά μας. Αγαπώ τόσο αυτή την ιστορία διότι μας το θυμίζει με τον πιο υπέροχο τρόπο. Η πραγματική επιθυμία είναι όχι αυτή που δεν γνωρίζει εμπόδια και δυσκολίες, αλλά αυτή που τα αναγνωρίζει, τα μελετά και στο τέλος βρίσκει λύσεις» λέει η δημιουργός του graphic novel, Χριστίνα Τσέβη.
Για να γίνει ακόμα πιο προσιτό στο ευρύ κοινό το παραπάνω εγχείρημα οι άνθρωποι της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα είχαν την ιδέα το 2020, έτος κατά το οποίο γιορτάζονται τα 31 χρόνια της γερμανικής επανένωσης, να δώσουν ζωή στις ιστορίες αυτές μέσα από μια ταινία animation.
Την παραγωγή της μικρού μήκους ταινίας ανέλαβε η εταιρεία Lokey. Πρόκειται για 2D computer animation μέσα από το οποίο ζωντάνεψαν οι εικόνες που ζωγράφισε η Τσέβη. «Βρήκα τη διασκευή του βιβλίου ενδιαφέρουσα, καθώς και το θέμα. Με πολύ σύντομο και περιεκτικό τρόπο προσπαθήσαμε να ζωντανέψουμε μια ιστορία» λέει η Κλεοπάτρα Κοραή που μαζί με την Έλενα Παυλάκη από τη Lokey συνεργάστηκαν με τον εξαίρετο μουσικό Κώστα Μπαλταζάνη, ο οποίος συνέθεσε τη μουσική ειδικά για την ταινία. Σημειωτέων ότι η μουσική υπόκρουση εντείνει τα συναισθήματα που δημιουργούνται από τις εικόνες.
O Μπαλταζάνης ξεκίνησε να γράφει τη μουσική εμπνευσμένος από το μικρό παιδί που κοιτάει το μπαλόνι και θέλει να πετάξει μαζί του. «Τίποτα πιο αληθινό από τα αγνά μάτια ενός παιδιού που θέλει απλά να ζει ελεύθερο» λέει ο ίδιος.
Η πιο δυνατή στιγμή στην ταινία είναι όταν το αερόστατο περνά πάνω από το τείχος, ξεφεύγει της προσοχής του φρουρού και πετά προς τη φωτισμένη ταμπέλα της «Ελευθερίας» (Freiheit), που συμβολίζει το Δυτικό Βερολίνο. Μετά από τόσο κόπο να φτιάξουν ένα αερόστατο, μετά την ανασφάλεια και το ρίσκο που πήραν οι δυο οικογένειες, έρχεται το αίσιο τέλος. Με τη συνοδεία της μουσικής δημιουργείται μια συνέργεια κι οι θεατές ταυτίζονται με τους επιβαίνοντες του αερόστατου, νιώθοντας το ανακουφιστικό αίσθημα της ελευθερίας.