Φοιτητής και σπίτι

Φοιτητής και σπίτι Facebook Twitter
0

Κάθε χρόνο εισέρχονται 550.000 φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι 150.000 αποτελούν τους λεγόμενους εσωτερικούς μετανάστες, δηλαδή τους φοιτητές που πέτυχαν σε σχολή μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Με δεδομένο ότι η δυναμικότητα των φοιτητικών εστιών ανέρχεται στα 13.220 δωμάτια και με μέσο ετήσιο κόστος ζωής κάθε φοιτητή τα 11.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι η στέγαση των «ξενιτεμένων» είναι το πρώτο σοβαρό πρόβλημα της νέας τους ζωής.

Στην Αθήνα υπάρχουν οι εξής φοιτητικές εστίες: ΦΕΑ (Πατησίων 279-281, 210 2021611-5, 210 2014148, fax: 210 2021614), ΦΕΕΜΠ (Πολυτεχνειούπολη, 210 7793515,210 7793919, 210 7757581, fax: 210 7752981), ΦΕΠΑ (Ούλοφ Πάλμε 21, Ιλίσια, 210 7243276, 210 7243279). Δικαίωμα αίτησης εισδοχής έχουν όσοι φοιτητές έχουν μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής, φοιτούν στο πρώτο τους πτυχίο και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος. Προτιμούνται άτομα από ειδικές ομάδες (άποροι, πολύτεκνοι, ορφανά, με ειδικές ανάγκες, με αδέρφια που υπηρετούν στον Στρατό, παιδιά διαζευγμένων γονέων).

Οι τιμές των διαμερισμάτων κοντά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι παραδοσιακά τσιμπημένες. Μια γκαρσονιέρα έως 35 τ.μ. μπορεί να φτάσει και τα 380 μηνιαίως, ενώ τα δυάρια μπορεί ν’ αγγίξουν και τα 500 ευρώ. Καλό είναι, λοιπόν, το ψάξιμο να συμπεριλαμβάνει και γειτονιές λίγο πιο μακριά από την εκάστοτε σχολή, αλλά με καλή συγκοινωνία και εύκολη πρόσβαση σε αυτήν. Κάθε γειτονιά είναι διαφορετική. Ό,τι π.χ. παρέχει το Παγκράτι σε έναν φοιτητή δεν το διαθέτει ο Λυκαβηττός και το αντίθετο. Εκτός των βασικών (δηλαδή αν το σπίτι είναι κοντά σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, συγκοινωνίες κ.λπ.), ο κάθε φοιτητής, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του, εκτός από κατοικία, πρέπει να διαλέξει και αστικό περιβάλλον. Γειτονιές με έντονη νυχτερινή ζωή π.χ. μπορεί να είναι συν για έναν φοιτητή (δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί ΜΜΜ για μια έξοδο) αλλά και μείον για έναν άλλο (θόρυβος, φασαρία).

Τις ανέσεις που μπορεί να έχει ο καθένας στο πατρικό του (π.χ. μεγάλο μπαλκόνι, τζάκι, ευρύχωρες ντουλάπες κ.λπ.) το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τις βρει στο φοιτητικό του διαμέρισμα. Οπότε, συμβιβαζόμαστε εξαρχής με την ιδέα και δεν απογοητευόμαστε. Δεν συμβιβαζόμαστε, όμως, με βλάβες στο διαμέρισμα, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν από τον ιδιοκτήτη, πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου. Εννοείται ότι οι προφορικές συμφωνίες πρέπει να αποφεύγονται.

Ο roommate (συγκάτοικος ελληνιστί) είναι ο κανόνας σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Δύο και τρεις φοιτητές μοιράζονται διαμερίσματα, ώστε να μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα πάγια έξοδα. Στο δικό μας διαμέρισμα δεν πληρώνουμε μόνο το ενοίκιο, αλλά και κοινόχρηστα, πετρέλαιο, τηλέφωνο, Ίντερνετ. Όλα αυτά μπορεί να έρθουν διά του δύο ή και διά του τρία σε ένα μεγάλο διαμέρισμα. Φίλοι, γνωστοί και αγγελίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς άγραν υποψήφιων συγκατοίκων, όπως και τα events που διοργανώνουν τακτικά το Meet Market αλλά και οι Atenistas.

Το νοικοκυριό που θα στήσει ο κάθε φοιτητής θα αντανακλά, βεβαίως, το προσωπικό του γούστο και στυλ. Εκτός, λοιπόν, από το IKEA, που παρέχει οικονομικές λύσεις για όλα τα δωμάτια του σπιτιού, υπάρχουν άπειρα μικρά μαγαζιά για να προμηθευτείς μικρά, διακοσμητικά αντικείμενα. Πάμπολλα μπαζάρ από μικρούς δημιουργούς γίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στο booze,στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και, φυσικά, τα παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι αποτελούν ακόμη ιδανικό τόπο για ν’ ανακαλύψεις αμέτρητους θησαυρούς vintage απόχρωσης. Για ηλεκτρικά είδη, οι γνωστές αλυσίδες (Media Markt, Ηλεκτρονική, Κωτσόβολος, Πλαίσιο κ.λπ.) μάλλον παρέχουν τις καλύτερες τιμές, καθώς και φερέγγυα εγγύηση.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ