Μητσοτάκης: Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι δύσκολες - Εμβόλια τον Ιανουάριο

Μητσοτάκης: Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι δύσκολες - Εμβόλια τον Ιανουάριο Facebook Twitter
0

Για κρίσιμη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής για να ενημερώσει το Σώμα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τα μελλοντικά σχέδια. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι μέρες δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως τις τελευταίες 10 ημέρες καταγράφεται εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Κατά τον ίδιο, αν η Ελλάδα συνέχιζε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε ημέρα περισσότερους από 1.000 ασθενείς, με πάνω από 100 καθημερινά να χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ. «Ο αριθμός ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Δυστυχώς, κάποιοι από τους συνανθρώπους μας θα αναγκαστούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και δυστυχώς θα καταλήξουν. Αυτό θα γίνει, όσες μονάδες ΜΕΘ και αν έχουμε», υποστήριξε.

Υπογράμμισε δε ότι κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει αν δεν αντιμετωπιστεί η αρχή της αλυσίδας, που είναι η αποφυγή της διασποράς του ιού ενώ επισήμανε πως δεν συγκρατήθηκαν οι δύσκολες εστίες του ιού. Διαβεβαίωσε δε ότι «έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια», ώστε στο μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα έως και το δεύτερο, να ενισχυθούν με κρεβάτια και προσωπικό οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

«Απευθύνω σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία υποθετικό ερώτημα: αν είχαμε 3.000-5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης; Αν αυτό υπονοείτε, τότε πρέπει να σας πω ότι, αν γέμιζαν από αυτούς, περίπου οι 1.500 θα κατέληγαν» είπε ο πρωθυπουργός.

«Βασική αιτία διασποράς η διασκέδαση νέων ανθρώπων»


Παραδέχτηκε πως η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση αφήνοντας αιχμές για μη τήρηση των μέτρων: «Δοκιμάσαμε πολλά μέτρα, που προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Πρέπει να το πούμε ευθέως και να μην τους κλείνουμε το μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι οι εστίες του ιού. Δεν το λεμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον, αλλά για να τονίσουμε τον κίνδυνο. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Εϊναι όμως μια διαπίστωση και ακούω από την αντιπολίτευση "μην στοχοποιείτε τους νέους". Τα δεδομένα είναι αμείλικτα»

Απέδωσε δε σε «πρόσκαιρες μικροκομματικές στοχεύσεις» τις «ανυπόστατες φήμες» και «κατασκευασμένες, δραματοποιημένες εικόνες». «Η κυβέρνηση δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ακριβή τα στοιχεία και πως είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις». 

Στην μάχη με τον κορωνοϊό, «η πολιτική ηγεσία και οι πολίτες πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η ανάσχεση του πρώτου κύματος επιτεύχθηκε επειδή υπήρξε συστράτευση.

«Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για αυτή την εθνική επιτυχία. Σε κάθε δημόσια ομιλία μου, ευχαριστούσα τους πολίτες οι οποίοι πρώτοι συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των ειδικών. Εγώ ο ίδιος προειδοποιούσα όταν δεν έχουμε αφήσει τον κίνδυνο πίσω μας ακόμα και ότι δεν πρέπει καθώς ξανανοίγαμε την οικονομία μας να εφησυχάσουμε και να επιτρέψουμε στον ιό να επιστρέψει». 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα αύξησε «κατακόρυφα» τον αριθμό τεστ που διεξάγει και βρίσκεται πλέον περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Είμαστε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε rapid test».

Παραδέχθηκε ότι από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, ο στόχος ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown, που «τραυματίζει την κοινωνία και την οικονομία»: «Επιβάλλεται οριζόντια, αλλά δεν τραυματίζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Επρεπε λοιπόν να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε παράλληλους, αλλά και αντίθετους στόχους. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι, αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο, 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Όπως είπε, παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ιδίως στην βόρεια Ελλάδα και αποφασίστηκε η λύση του οριζόντιου lockdown, με δύο διαφορές σε σχέση με αυτό του Μαρτίου καθώς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Για τον τουρισμό

Απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως επί δύο μήνες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν «λελογισμένη και ελεγχόμενη», επικαλούμενος αναλύσεις που καταδείκνυαν ότι  η εξέλιξη δεν συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού.

Κατά τον ίδιο, χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδαν δεύτερη έξαρση τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές συνθήκες και χτυπιέται αυτή την στιγμή εξίσου σκληρά.

«Εάν η έξαρση του 2ου κύματος συνδεόταν με τον τουρισμό, θα έπρεπε να την δούμε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και όχι τέλος Οκτωβρίου. Να θυμίσω στην Βουλή ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κ. Τσίπρα, γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Δηλώνατε στις 18 Μαΐου ότι δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θ' ανοίξει ο τουρισμός. Και στον τουρισμό τα είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα [...] Αν κάναμε εκ των υστέρων αυτό που μας είχατε πει εσείς μετά την προτροπή ανοίγματος με υποχρεωτικά τεστ σε όλους, θα είχαμε το 10% του τουρισμού από αυτό που είχαμε. Θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο του τουρισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν θέλουμε τουρισμό. Αν βάζαμε υποχρεωτικά τεστ pcr θα είχαμε πολύ λιγότερο τουρισμό».

Για το lockdown και τις γιορτές

Τώρα ως προς το lockdown ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρώτος σταθμός» θα είναι οι γιορτές: «Αν πετύχουμε, μπορούμε να τις κάνουμε σε καλύτερες συνθήκες. «Δεν πρέπει να μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία σωματικής άσκησης και να συναντάμε ανθρώπους.»

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητστοάκης αναρωτήθηκε «τι θα μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικά η κυβέρνηση» λέγοντας πως θα μπορούσε να έχει επιβληθεί νωρίτερα η χρήση μάσκας παντού, το «λουκέτο» στη διασκέδαση και η επιβολή μέτρων στη Θεσσαλονίκη. 

Εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στην αντιπολίτευση, με πολλά από τα «πυρά» να κατευθύνονται ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως η αντιπολίτευση δεν ζήτησε την άμεση λήψη πιο αυστηρών μέτρων ή το κλείσιμο της οικονομίας.

«Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το ότι υπήρξαν φωνές από την παράταξή σας που προσπάθησαν να μειώσουν τη φωνή των επιστημόνων [...] Σας σκανδάλισε που απευθύνθηκα στον κ.Τσιόδρα στον ενικό. Εχει αναπτυχθεί ένας βαθμός οικειότητας μεταξύ μας. Επειδή δεν έχετε σχέδιο προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας είπατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να συγκυβερνήσετε - η Ελλάδα έχει κυβέρνηση κύριε Τσίπρα, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Ζητήσατε παραίτηση Κεραμέως, επειδή έπεσε ο σέρβερ της Cisco. Σε λίγο κ. Τσίπρα θα μας ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να αναλάβει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.»

Όσο για την πορεία, κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε πορεία και θα γίνει μόνο μία μικρή τελετή κατάθεσης στεφάνου. «Όπως πήραμε απόφαση για να μην γίνουν οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου, δεν θα γίνουν και οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου».

Κλείνοντας είπε για το εμβόλιο πως θα είναι δωρεάν για όλους τους Έλληνες πολίτες, εκτιμώντας πως τα εμβόλια θα είναι ενδεχομένως διαθέσιμα στη χώρα από τον Ιανουάριο. «Πρέπει όμως να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid».

«Σήμερα δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουμε στην κορυφή, αλλά την βλέπουμε και αυτή είναι το εμβόλιο. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, για να φτάσουμε στο τέλος. Θα έχουμε εμβόλια από τον Ιανουάριο. Θα έρχονται τμηματικά και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν οι πολίτες για να σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας.»

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM