Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 40.902 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 550 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά έγιναν 254.908 διαγνωστικά τεστ. Χθες σημειώθηκαν 636 θάνατοι και καταγράφηκαν 37.978 κρούσματα. Κάθε εκατό τεστ, δεκαέξι πολίτες προέκυψαν σήμερα θετικοί, αλλά η μείωση του δείκτη μετάδοσης στο 1,4 στην Ιταλία, θεωρείται μια πρώτη καλή είδηση.
Ωστόσο τα νοσοκομεία στο Τορίνο και στην Νάπολη είναι υπερπλήρη και στο Μιλάνο η κατάσταση είναι επίσης οριακή. Πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν ανακύψει για την αποδοτικότητα των μέτρων.
Ξανάνοιξε στο Μιλάνο το νέο νοσοκομείο Covid που είχε στηθεί την άνοιξη, έξω από την Έκθεση του Μιλάνου, με δωρεές ιδιωτών. Δεν υπάρχουν όμως αρκετοί νοσηλευτές για να μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη την περασμένη άνοιξη, δεν μπορούν ούτε να ζητηθούν «δανεικοί» από άλλες περιοχές της χώρας διότι ο ιός έχει εξαπλωθεί πλέον παντού.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανώτατη διάδοση των κρουσμάτων, μπορεί να καταγραφεί στις 27 του μηνός. Αλλά με την πρόβλεψη αυτή δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Ο γνωστός λοιμωξιολόγος Αντρέα Κρισάντι, από την περιοχή Βένετο, δηλώνει ανοιχτά ότι τα χειρότερα θα τα έχουμε ακόμη για πολύ καιρό μπροστά μας. «Πρέπει να επιβληθεί άμεσα γενικό lockdown διαφορετικά αποκλείεται να σωθούμε. Εμείς έχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις μας», λένε στα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια πολλοί νοσηλευτές.
Τοπικοί περιορισμοί και πολιτικές αντιπαραθέσεις
Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση Κόντε προσπαθεί να επιβάλει τοπικούς περιορισμούς, με την προοπτική μιας βαθμιαίας διεύρυνσής τους. «Ουσιαστικά, κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη μιας νέας, γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και αυστηρής περιστολής της βιομηχανικής παραγωγής. Ούτε η κυβέρνηση της Ρώμης αλλά ούτε και οι διάφορες περιφέρειες. Και μέσα σε όλα αυτά, βρίσκεται σε εξέλιξη και η συνεχής αντιπαράθεση της κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς, με την αντιπολίτευση της Λέγκα, της άκρας δεξιάς και του Μπερλουσκόνι, σχετικά με το αν τα μέτρα που εγκρίνονται είναι έγκαιρα και αποδοτικά», σημειώνει η Deutsche Welle.
Σήμερα, τέλος, αναμένεται να αποφασιστεί, παράλληλα αν η περιφέρεια της Νάπολης πρέπει να μετατραπεί σε «κόκκινη ζώνη». Η αναμονή των ασθενών με κορονοϊό , στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων της πόλης αγγίζει πλέον τις τρεις ημέρες. Και ο στρατός ετοιμάζεται να στήσει υπαίθρια νοσοκομεία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.
Συνολικά, στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.230 άνθρωποι, 60 περισσότεροι από χθες. Στους δε νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 30.914 ασθενείς, 1.041 περισσότεροι από το περασμένο 24ωρο. Οι περιοχές με περισσότερα περιστατικά, σήμερα, είναι η Λομβαρδία (10.635), το Πεδεμόντιο (5.258), η Καμπανία (4.079) και το Βένετο (3.605).
Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας ζητά από τους Ιταλούς πολίτες «να παραμένουν σπίτι όσο περισσότερο μπορούν και να αποφεύγον συναντήσεις με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου».
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ανακοίνωσε ότι από σήμερα, και οι περιφέρειες της Καμπανίας (με πρωτεύουσα την Νάπολη) και της Τοσκάνης (με πρωτεύουσα την Φλωρεντία), συμπεριλαμβάνονται στις «κόκκινες ζώνες», με αυστηρές απαγορεύσεις που ισοδυναμούν σε τοπiκά lockdown.
Ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, τέλος, σύμβουλος του Σπεράντσα, τόνισε ότι «καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες, διότι, «ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, μπορεί να χαλαρώσουν ή και να αυστηροποιηθούν τα μέχρι τώρα μέτρα». «Όλα θα εξαρτηθούν -πρόσθεσε- από την συμπεριφορά των Ιταλών πολιτών».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle