ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο ΑΔΜΗΕ «θωρακίζει» ενεργειακά τα νησιά

Ο ΑΔΜΗΕ «θωρακίζει» ενεργειακά τα νησιά Facebook Twitter
Έργο-σταθμός για την ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και μείζονος σημασίας για όλους τους καταναλωτές της χώρας είναι η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.
0

 

TΟ 2020 ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕ σημαντικές προκλήσεις για όλα τα έργα υποδομής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με τις εταιρείες να δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιχειρησιακής συνέχειας και της ανθεκτικότητας εν μέσω πανδημίας. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι μία από αυτές. Με επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας, οι άνθρωποι του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων του κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στις «ράγες».


Πρωταρχικό μέλημα του Διαχειριστή είναι η ενεργειακή ασφάλεια σε κάθε γωνιά της χώρας. Λαμβάνοντας εγκαίρως όλα τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημικής κρίσης, κατόρθωσε να διατηρήσει τις υποδομές και τους ανθρώπους του προφυλαγμένους από την απειλή του Covid-19.
Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ είναι η ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, με έμφαση στη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Το 2020 σφράγισε μια σειρά από σημαντικά έργα του Δεκαετούς Πλάνου Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, όπως οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης μέσω της Πελοποννήσου.


Οι Κυκλάδες μπαίνουν στην «πρίζα»

Τον Φεβρουάριο αναβαθμίστηκαν οι υφιστάμενες θαλάσσιες γραμμές υψηλής τάσης ανάμεσα σε Εύβοια, Άνδρο και Τήνο, συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων. Το έργο, που εντάσσεται στη Β' Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, εξασφάλισε διπλό κύκλωμα τροφοδοσίας για τα νησιά αυτά. Με γνώμονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη βιωσιμότητα των έργων του, ο ΑΔΜΗΕ χρησιμοποίησε ελαφρύτερα και πιο ανθεκτικά καλώδια, φιλικά στο περιβάλλον.


Η Β' Φάση των Κυκλάδων, έργο συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο με τη διασύνδεση της Νάξου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Πάρου και της Μυκόνου. Με απόλυτο σεβασμό στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης, ο ΑΔΜΗΕ κατασκεύασε έναν υπερσύγχρονο υποσταθμό υψηλής τάσης που τροφοδοτεί με σταθερό ρεύμα και τις Μικρές Κυκλάδες, δηλαδή τα Κουφονήσια, την Ηρακλειά και τη Σχοινούσα.


Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η Γ' Φάση των Κυκλάδων, η διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο με δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο 150 kV, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ. Τη σκυτάλη στη διασύνδεση των Κυκλάδων παίρνει η Σαντορίνη, ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει έως τα τέλη του έτους. Ακολουθούν η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος το πρώτο εξάμηνο του 2021, ώστε το 2024 συνολικά δέκα νησιά των Κυκλάδων να έχουν μπει στην «πρίζα» από τον ΑΔΜΗΕ, μια επένδυση ύψους 832 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στις τρεις πρώτες φάσεις της.

Ο ΑΔΜΗΕ «θωρακίζει» ενεργειακά τα νησιά Facebook Twitter
Πρωταρχικό μέλημα του Διαχειριστή είναι η ενεργειακή ασφάλεια σε κάθε γωνιά της χώρας.


Κρήτη, ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη

Έργο-σταθμός για την ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και μείζονος σημασίας για όλους τους καταναλωτές της χώρας είναι η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Αυτό θα επιτευχθεί σε δύο στάδια: τη διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου και τη διασύνδεση μέσω Αττικής. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες της υποβρύχιας διασύνδεσης ανάμεσα στη Νεάπολη Λακωνίας και τα Χανιά, συνολικού μήκους 132 χιλιομέτρων και βάθους 1.000 μέτρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρύχια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, η οποία θα καλύψει το 34% των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 365 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι χερσαίες εργασίες για το πλέον εμβληματικό έργο στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ, τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Μετά από πολλές δεκαετίες σχεδιασμών, το έργο μπήκε σε τροχιά ολοκλήρωσης με την υπογραφή των συμβάσεων τον περασμένο Ιούνιο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με την ηλέκτριση του «μεγάλου καλωδίου» το 2023, το μεγαλύτερο νησί της χώρας δε θα είναι αποκλεισμένο ενεργειακά, αλλά θα λαμβάνει πράσινο, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα.


Φθηνή και καθαρή ενέργεια στα νησιά

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν χρώμα πράσινο, αφού έτσι σβήνουν οριστικά τα φουγάρα των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά μας. Επιπλέον, δημιουργούνται ισχυροί ενεργειακοί δρόμοι για αμφίδρομη μεταφορά καθαρής ενέργειας από και προς τη νησιωτική χώρα. Από τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων δημιουργείται χώρος άνω των 300 MW για αξιοποίηση του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών, ενώ από τη διασύνδεση της Κρήτης η μεταφορική ισχύς από και προς το νησί αυξάνεται στα 1000 MW.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Περιβάλλον
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM