Οι ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο καθήκον να αντιστρέψουν μια κουλτούρα «τρελών θεωριών συνωμοσίας» που έχουν επιδεινώσει τον διχασμό στη χώρα, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την διάρκεια συνέντευξης στο BBC.
O πρώην πρόεδρος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι πιο διχασμένες από ό, τι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία και εκτιμά ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι μόνο η αρχή αντιμετώπισης του προβλήματος. «Θα χρειαστούν περισσότερες από μία εκλογικές διαδικασίες για να αντιστραφούν αυτές οι τάσεις», λέει ο Ομπάμα ενώ κάνει λόγο και για «αποσάθρωση της αλήθειας» στη χώρα.
Το να αντιμετωπιστεί να πολωμένο έθνος, είναι κάτι που δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στις αποφάσεις των πολιτικών, αλλά απαιτεί διαρθρωτική αλλαγή και στους ανθρώπους που ακούνε ο ένας τον άλλον - να συμφωνήσουν για ένα «κοινό σύνολο γεγονότων» προτού διαφωνήσουν τι πρέπει να κάνουν γι' αυτά, αναφέρει ο Ομπάμα. Ωστόσο, λέει ότι βλέπει «μεγάλη ελπίδα» στη στάση της επόμενης γενιάς και προτρέπει τους νέους να «καλλιεργήσουν αυτή την επιφυλακτική αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και να είναι και οι ίδιοι μέρος αυτής της αλλαγής».
Ο θυμός και η δυσαρέσκεια μεταξύ της αγροτικής και της αστικής Αμερικής, η μετανάστευση, οι αδικίες όπως η ανισότητα και «τα είδη τρελών θεωριών συνωμοσίας - αυτό που ορισμένοι ονόμασαν αποσάθρωση της αλήθειας» έχουν ενισχυθεί από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ και τα social media», ανέφερε ο Ομπάμα. «Είμαστε πολύ διχασμένοι αυτή τη στιγμή, σίγουρα περισσότερο από ό, τι ήμασταν όταν έλαβα το χρίσμα το 2007 και κέρδισα την προεδρία το 2008», λέει ο πρώην πρόεδρος.
Υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται και εν μέρει στον Τραμπ που ακολούθησε διχαστική πολιτική ενώ και η εξάπλωση παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, είναι μέρος του προβλήματος. «Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί ένας συνδυασμός ρυθμίσεων και προτύπων εντός των βιομηχανιών για να μας επαναφέρει στο σημείο όπου τουλάχιστον αναγνωρίζουμε ένα κοινό σύνολο γεγονότων προτού αρχίσουμε να διαφωνούμε για το τι πρέπει να κάνουμε για αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Ομπάμα.
Ωστόσο σημείωσε ότι ενώ πολλά συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αγκαλιάσει τον έλεγχο γεγονότων (fact-checking) τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, συχνά αυτό δεν αρκεί επειδή «τα ψεύδη είχαν ήδη περιβάλει τον κόσμο από τη στιγμή που η αλήθεια βγήκε από τις πύλες».
Κατά τον Ομπάμα, ο διχασμός είναι επίσης αποτέλεσμα κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως η αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ αγροτικής και αστικής Αμερικής. Τέτοια ζητήματα, προσθέτει, «είναι υπαρκτά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο με ανθρώπους που νιώθουν σαν να χάνουν την πρόσφυση στην κλίμακα της οικονομικής προόδου και να αντιδρούν καθώς πείθονται ότι αυτό είναι φταίξιμο μιας άλλης ομάδας».