«Λευκός και πράσινος χρυσός»: Ποιο γεωργικό προϊόν αγοράζουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα

«Λευκός και πράσινος χρυσός»: Ποιο γεωργικό προϊόν αγοράζουν με εμμονή οι Γερμανοί από την Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφία: pixabay.com
0

Τα ελληνικά σπαράγγια φαίνεται πως προτιμούν οι Γερμανοί καταναλωτές - κι αυτό εξηγείται λόγω του κόστους παραγωγής τους, που είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο στη Γερμανία.

Κάθε χρόνο, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, στη Γερμανία επικρατεί η «ευφορία των σπαραγγιών». Τα μενού των εστιατορίων αλλάζουν εν μία νυκτί για να προσφέρουν κάθε δυνατή παραλλαγή τους, κυρίως των λευκών σπαραγγιών.

Το Spargelzeit, δηλαδή η εποχή των σπαραγγιών, αποτελεί μια ετήσια τελετουργία τόσο αγαπητή σε πολλούς Γερμανούς όσο και το Oktoberfest. Το 2024, τα σπαράγγια κάλυπταν 228.000 στρέμματα ή το 18% της έκτασης των υπαίθριων λαχανικών της Γερμανίας, καθιστώντας τα το πιο διαδεδομένο λαχανικό στη χώρα. Όμως οι φθηνότερες εισαγωγές, το υψηλότερο εργατικό κόστος και η αύξηση των εισαγωγών πράσινων σπαραγγιών από χώρες με συγκριτικά ασθενέστερη εργατική νομοθεσία πλήττουν τους Γερμανούς σπαραγγοπαραγωγούς. 

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Γεωργίας και Τροφίμων, οι εισαγωγές πράσινων σπαραγγιών από το Μεξικό στη Γερμανία θα φτάσουν τους 3.700 τόνους το 2024. Ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες προήλθαν από το εσωτερικό της ΕΕ, με την Ισπανία να εξάγει περίπου 5.800 τόνους και την Ελλάδα 4.600 τόνους προς τη Γερμανία.

Στην Ισπανία, το κόστος που σχετίζεται με τον κατώτατο μισθό είναι περίπου ένα τρίτο χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία. Στην Ελλάδα, η παραγωγή είναι ακόμη πιο αποδοτική - εκτιμάται σε μόλις 44% του γερμανικού επιπέδου, επισήμανε η η Isabelle Bohnert από το γερμανικό δίκτυο των συλλόγων σπαραγγιών και μούρων.

Τα πράσινα σπαράγγια, που κάποτε ήταν το αουτσάιντερ για τη γερμανική κατανάλωση, κερδίζουν έδαφος. Αν και αντιπροσωπεύουν το 10-15% της εγχώριας συγκομιδής στη Γερμανία, η απήχησή του αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Αν και οι δύο ποικιλίες προέρχονται από το ίδιο φυτό, η κύρια διαφορά είναι ο τρόπος καλλιέργειάς τους. Ενώ τα πράσινα σπαράγγια μεγαλώνουν πάνω από το έδαφος, απολαμβάνοντας το φως του ήλιου και αναπτύσσοντας χλωροφύλλη, τα λευκά σπαράγγια μεγαλώνουν στο υπέδαφος από αναχώματα χώματος ή μεμβράνες που εμποδίζουν το φως, διατηρώντας τα χλωμά και ακριβά.

Η Γερμανία αναμένεται να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πράσινων σπαραγγιών φέτος, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε στην Euractiv η Isabelle Bohnert. Σε αντίθεση με το αντίστοιχο λευκό σπαράγγι, που παραδοσιακά προορίζεται για το Σαββατοκύριακο, το πράσινο σπαράγγι θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια βολική, καθημερινή επιλογή και καταναλώνεται πιο τακτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εξήγησε η ίδια.  

Με πληροφορίες από Euractiv

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ