ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ της πανδημίας άρχισαν να βλέπουν αυτές τις μέρες οι επιστήμονες στη χώρα μας, αλλά για να είναι βέβαιοι πως αυτή είναι πραγματική, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα. Την περασμένη Πέμπτη, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και αρκετοί άλλοι, ζήτησε να γίνει με προσοχή το άνοιγμα για τις γιορτές αλλά και να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, λόγω της πανδημίας και του δεύτερου κύματος.
Οι δυνάμεις της αγοράς εξακολουθούν να πιέζουν αφόρητα τις κυβερνήσεις για άνοιγμα, αλλά αυτές πιέζονται από τον αριθμό των νεκρών και το χρέος τους να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Είναι κοινή παραδοχή ότι ο λόγος του σφοδρού δεύτερου κύματος που σαρώνει την Ευρώπη είναι κυρίως η υποχώρηση των κυβερνήσεων στις απαιτήσεις των αγορών για να περιοριστούν οι ζημιές στην οικονομία.
Και η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, η οποία στην πρώτη φάση της μάχης με τον Covid-19 και «στρατηγό» τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα είχε αποφασίσει να θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής με τα γνωστά επιτυχή αποτελέσματα, στην πορεία επιχείρησε να προστατεύσει την οικονομία, αλλά δεν καταφέρει αυτό να μην αποβεί σε βάρος της δημόσιας υγείας. Η καθυστέρηση να επιβληθούν ξανά σκληρά περιοριστικά μέτρα ήταν σε μεγάλο βαθμό και κεντρική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι' αυτό και η Ελλάδα πλέον βαδίζει περίπου στον ίδιο δρόμο με τις άλλες χώρες αυτήν τη φορά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζήτησε επίσης καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών και ορθή κατανομή των εμβολίων.
Με το που θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες, θα αρχίσει ο αγώνας δρόμου για τη διαχείριση της μεγαλύτερης και πιο περίπλοκης, όπως λέγεται, πρόκλησης logistics (εφοδιασμού) στην ιστορία, προκειμένου αυτό να διανεμηθεί την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο.
Με το που θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες, θα αρχίσει ο αγώνας δρόμου για τη διαχείριση της μεγαλύτερης και πιο περίπλοκης, όπως λέγεται, πρόκλησης logistics (εφοδιασμού) στην ιστορία, προκειμένου αυτό να διανεμηθεί την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο.
Η πολυαναμενόμενη έγκριση των εμβολίων για τον Covid-19, που θα έχουμε σε λίγες μέρες, θα προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων, η οποία, όπως μας είπαν οι επιστήμονες αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να λειτουργήσει άψογα και σε τέλειο συγχρονισμό πολλών παραγόντων, ώστε να φτάσει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Όλα αυτά δεν είναι καθόλου δεδομένα, καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες διεθνώς, η εφοδιαστική αυτή αλυσίδα δεν δούλεψε καθόλου καλά στην αρχή της πανδημίας, αφήνοντας πολλές χώρες στον κόσμο σε απόλυτη ανάγκη ακόμα και για τα πιο απλά, όπως γάντια, μάσκες και λοιπός προστατευτικός εξοπλισμός. Ο έγκαιρος προγραμματισμός και ο αριθμός των πολιτών που θα εμβολιαστούν είναι αυτά που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον τερματισμό της πανδημίας.
Για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο και επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού πληθυσμού», που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και θα έχει ορίζοντα έξι μηνών.
Σε δημόσιο διάλογο το Σχέδιο Ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη
Την περασμένη Κυριακή η Επιτροπή Πισσαρίδη, που αποτελείται από τον νομπελίστα καθηγητή και άλλους 16 πραγματογνώμονες, συνεδρίασε με τον πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση του «Σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία». Πρόκειται για μια αναλυτική έκθεση 250 σελίδων που περιγράφει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και προτείνει λύσεις μέσα σε ένα πλαίσιο γενικού σχεδίου ανάπτυξης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αυτή δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, ούτε πολιτικό κείμενο, και θα ήθελε να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν θα είχε καμία τύχη, γιατί κάθε σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας έχει εκ των πραγμάτων πολιτικά χαρακτηριστικά, ακόμα και αν συντάσσεται από τεχνοκράτες και όχι πολιτικούς, αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα δεν έχουν κανέναν λόγο να του κάνουν τη χάρη.
Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για «μνημόνιο Πισσαρίδη», αναφέροντας ότι περιέχει μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν και οι θεσμοί. Πράγματι, μερικά από αυτά που εισηγείται η έκθεση είναι μείωση φορολογίας, παραγωγικές επενδύσεις, αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, θέσπιση υπηρεσιακών γενικών γραμματέων στα υπουργεία, αλλαγές στο ασφαλιστικό κ.ά.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το σχέδιο ανάπτυξης της επιτροπής θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος του είναι η αύξηση των εισοδημάτων μέσα από βελτίωση της παραγωγικότητας και η κάλυψη του κενού της αποεπένδυσης τα τελευταία δέκα χρόνια. Χαρακτήρισε, επίσης, την έκθεση Πισσαρίδη οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων που έχει στη διάθεσή του τα πολεμοφόδια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο καθηγητής Πισσαρίδης, παρουσιάζοντας το Σχέδιο Ανάκαμψης της επιτροπής του σε μια ομιλία που θύμιζε Κώστα Σημίτη, ανέφερε ότι «κεντρικός στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά με τον μέσο όρο της Ε.Ε.».
Κορυφώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν πριν «συμμορφωθεί»
Στα ελληνοτουρκικά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους μήνες. Κι αυτό γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, λίγο πριν εκπνεύσει η Navtex και αποχωρήσει το Oρούτς Ρέις, ο Ερντογάν να δοκιμάσει ακόμα πιο προκλητικά τα όρια της Ελλάδας, παραβιάζοντας την κόκκινη γραμμή της εθνικής κυριαρχίας, δηλαδή των 6 ναυτικών μιλίων των χωρικών της υδάτων. Δηλαδή, λίγο πριν οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεδριάσουν για να συζητήσουν αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει άλλη μία μεγαλύτερη πρόκληση, προτού σταματήσει για λίγο ως κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να δώσει το άλλοθι στις δυνάμεις που τον προστατεύουν για να γλιτώσει και πάλι τις κυρώσεις.
Αν αληθεύουν, μάλιστα, οι πληροφορίες διπλωματικών πηγών, η καγκελάριος Μέρκελ όχι μόνο δεν θα αφήσει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αλλά σχεδιάζει να ζητήσει από την Ε.Ε. να στηρίξει την οικονομία της που καταρρέει, με το πρόσχημα της βοήθειας στο προσφυγικό. Και όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλεί και τη Γαλλία, όχι μόνο στα λόγια, ενώ την ίδια ώρα υπονομεύει εξίσου προκλητικά την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.