Το εμβολιαστικό κέντρο του Ντίσελντορφ φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ομάδας Fortuna Düsseldorf. Όλα είναι έτοιμα για τον εμβολιασμό 2.400 πολιτών ημερησίως μόλις δώσει το πράσινο φως ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ.
Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει κανείς τον δρόμο. Στο Ντίσελντορφ υπήρχαν ήδη ενημερωτικές πινακίδες με οδηγίες για οδηγούς πριν καν στηθεί το εμβολιαστικό κέντρο. Αλλά και όσοι θέλουν να κινηθούν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η στάση βρίσκεται ακριβώς έξω από την ανατολική πτέρυγα της Merkur Spiel – Arena, όπου η ποδοσφαιρική ομάδα Fortuna Düsseldorf προετοιμάζεται για τα ματς.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εγγύτητα ποδοσφαίρου με το εμβόλιο γίνεται ακόμη πιο εμφανής στα δέκα δωμάτια, όπου ο κόσμος θα εμβολιάζεται. Τα παράθυρα κοιτούν προς τις κερκίδες του σταδίου για τους επισήμους. Πόσοι δεν θα ήθελαν να βρίσκονται εκεί, όταν η ζωή – και το ποδόσφαιρο - ξαναπάρει τον κανονικό της ρυθμό.
Ραντεβού μέσω Callcenter
Η επιστροφή όμως περνά αναγκαστικά μέσα από τα 26 κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη Ρηνανία Βεστφαλία με μεγαλύτερο αυτό στο στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ντίσελντορφ. Οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν πρόσφατα και να ενημερωθούν από τους οικοδεσπότες. Τον νέο δήμαρχο του Ντίσελντορφ Στέφαν Κέλερ, τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Ταμείων Ρηνανίας Φρανκ Μπέργκμαν και τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής του Ντίσελντορφ Ντάβιντ φον ντερ Λιτ.
Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη ημέρα. 20 με 30 γιατροί την εβδομάδα θα εμβολιάζουν 2.400 πολίτες κατά μέσον όρο την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Άλλοι 1.000 γιατροί θα κάνουν το ίδιο στα υπόλοιπα 26 κέντρα. Συνολικά 136 εργαζόμενοι θα βρίσκονται κάθε ημέρα στο κέντρο του Ντίσελντορφ. Εξ αυτών οι 27 ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό, οι 94 θα φροντίζουν για το συντονισμό και την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας και άλλοι 15 θα για την ασφάλεια.
Πώς θα οργανώνονται τα ραντεβού; «Μέσω της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας 116117 που θα συνδέει τον ενδιαφερόμενο με τον υπάλληλο ενός τηλεφωνικού κέντρου» μας εξηγεί ο Φρανκ Μπέργκμαν.
«Περίπου 1.000 συνεργάτες θα δίνουν τα ραντεβού. Το σύστημα κλεισίματος τηλεφωνικών ραντεβού θα μπει σε λειτουργία μόλις μας διατεθούν τα πρώτα εμβόλια». Όλη η διαδικασία είναι καλά μελετημένη. Με το που έρχονται οι πολίτες στο εμβολιαστικό κέντρο, θα απευθύνονται σε υπάλληλο σε γκισέ που θα ελέγχει εάν ανήκουν στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Στη συνέχεια οι πολίτες θα μπαίνουν σε ειδική αίθουσα, όπου θα προβάλλεται σύντομο ενημερωτικό φιλμ που έχει ετοιμάσει η γερμανική κυβέρνηση. Σε περίπτωση ερωτήσεων θα υπάρχει γιατρός για να απαντά.
«Κανένα εμβόλιο δεν θα πάει χαμένο»
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στον επάνω όροφο. Οι παρτίδες θα αποψύχονται και συγκεκριμένη ποσότητα σκόνης θα αναμειγνύεται με υδάτινο διάλυμα. Από την αμπούλα θα προκύπτουν συνολικά πέντε εμβόλια. Στους δέκα χώρους εμβολιασμού θα υπάρχουν πολλές καμπίνες. Η ένεση θα γίνεται ενδομυϊκά στο μπράτσο, όπως ακριβώς για το κοινό εμβόλιο γρίπης.
Μετά τον εμβολιασμό οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά σε ειδικό χώρο υπό παρακολούθηση γιατρού. Όλη η διαδικασία θα διαρκεί περίπου μια ώρα. «Και τι συμβεί εάν κάποιος ή περισσότεροι την τελευταία στιγμή κάνουν πίσω και δεν θέλουν να εμβολιαστούν; Θα πάει χαμένο το εμβόλιο;» ρωτάμε τον Φρανκ Μπέργκμαν.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μας αποχαιρετίσει και θα φύγει, ο εμβολιασμός γίνεται οικειοθελώς. Το εμβόλιο θα το κάνει ο επόμενος. Η ένεση είναι αποστειρωμένη, η δόση μπορεί να διατηρηθεί μερικές ώρες. Δεν θα πεταχτεί. Έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους. Αλλά κανείς δεν θα κάνει τον κόπο να έρθει εδώ, εάν δεν είναι αποφασισμένος να κάνει το εμβόλιο». 'Έχουν προβλεφθεί και 8 κινητές μονάδες που θα μεταφέρουν εμβόλια της Biontech μέσα σε ασθενοφόρα σε οίκους ευγηρίας.
Μια μεγάλη διαφορά με το βρετανικό σύστημα υγείας είναι ότι ακόμη και το προσωπικό των νοσοκομείων θα έρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιάζεται. «Όταν κυκλοφορήσουν εμβόλια άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, όπως της Moderna και της Astrazeneca, που δεν χρειάζονται τόσο ακραίες συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης, τότε το εμβόλιο θα γίνεται στα νοσοκομεία και στα ιατρεία», λέει ο Μπέργκμαν. «Πότε θα κάνετε εσείς το εμβόλιο;» ρωτάμε τον δήμαρχο του Ντίσελντορφ Στέφαν Κέλερ.
«Όταν έρθει η σειρά μου. Θα τηρήσω τις οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμού που θα πρέπει να γίνουν νομικά δεσμευτικές. Σημαντικό είναι ότι προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες ανθρώπων, το προσωπικό που τους φροντίζει, το ιατρικό προσωπικό, όλοι αυτοί έρχονται πρώτοι και μετά θα έρθει η σειρά των υπόλοιπων πολιτών, ανάμεσά τους φυσικά κι εγώ».
Εμβολιασμός σε συνθήκες λοκντάουν;
Ο δήμαρχος του Ντίσελντορφ εξελέγη μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στο αξίωμα αυτό. Πώς αισθάνεται για την ανάληψη μια τέτοιας ευθύνης; «Για μένα είναι σημάδι μεγάλης ελπίδας. Η στρατηγική εμβολιασμού είναι κεντρικό συστατικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι αυτό είμαι χαρούμενος που η διοίκηση της πόλης με τη συνεργασία της θυγατρικής μας DLive οργάνωσε σε μικρό χρονικό διάστημα και έστησε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με το που εγκριθεί το εμβόλιο.
Είμαστε υπερήφανοι γι αυτό, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία του εμβολιασμού για να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας». Τον ρωτάμε εάν θα δώσει δημοσιότητα στον πρώτον που θα εμβολιαστεί. Ο Κέλερ δεν δίνει και τόση σημασία σε τέτοια event.
«Τι θα κάνουμε είναι δευτερεύον, πρωτεύον είναι το εμβόλιο». Και το εμβόλιο πότε θα έρθει; Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες, ότι ήδη στις 21 Δεκεμβρίου θα συνέλθει η επιτροπή για την αδειοδότηση του εμβολίου της Biotech/Pfizer, 8 ημέρες από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινώσει.
Την επίσπευση δικαιολόγησε με νέα δεδομένα που ζήτησε και έλαβε από την φαρμακευτική εταιρεία. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την έκτακτη σύγκλιση του Οργανισμού προκειμένου να εγκριθεί το εμβόλιο. Εάν δοθεί το πράσινο φως, τότε θεωρητικά θα μπορούσε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη Γερμανία από δύο μέχρι τέσσερις ημέρες μετά την έγκριση. Σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του χρόνου. Αυτός είναι ο στόχος.
Μια καλή είδηση για τους πρωτεργάτες του εμβολιαστικού κέντρου στο Ντίσελντορφ. Ανοιχτό μένει πώς θα διαμορφωθεί η διαδικασία στην πράξη σε συνθήκες σκληρού λοκντάουν.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle