Στα άτομα που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού ενδεχομένως να τους απαγορευτεί η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν.
Το προσχέδιο νόμου πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης την Τρίτη.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ τη Δευτέρα είχε τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο επίμαχο νομοσχέδιο που αποσκοπεί να παρέχει ένα νομικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση κρίσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να ζητηθεί αρνητικό τεστ του κορωνοϊού ή απόδειξη «προληπτικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης εμβολίου» από τους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση «στις συγκοινωνίες ή σε ορισμένες περιοχές, καθώς και για ορισμένες δραστηριότητες».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 55% των Γάλλων λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Το ποσοστό αυτό δε, είναι το ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εκστρατεία εμβολιασμού της κυβέρνησης Μακρόν πρόκειται να ξεκινήσει την Κυριακή. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό, αν και συνιστώνται έντονα, δεν θα είναι υποχρεωτικοί.
Ωστόσο, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το νομοσχέδιο, με την Μαρίν Λεπεν, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος RN, να το αποκαλεί «ουσιαστικά απολυταρχικό» μέτρο.
«Με έναν παρωχημένο τρόπο, αυτό το νομοσχέδιο δεν στοχεύει να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, αλλά θα αποτρέπει όποιον δεν συμμορφώνεται να έχει κοινωνική ζωή», είπε.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος RN, Sebastien Chenu είπε ότι η κυβέρνηση Μακρόν σχεδίαζε «μια δικτατορία για την υγεία».
Ο Guillaume Peltier, αναπληρωτής αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος LR, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο» να επιτρέπεται στην κυβέρνηση να «πάρει όλη την εξουσία ώστε να αναστείλει τις ελευθερίες μας χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο».
Η Κεντρώος γερουσιαστής, Nathalie Goulet δήλωσε ότι το προσχέδιο ήταν «επίθεση κατά των δημοσίων ελευθεριών», ενώ ο αριστερός αναπληρωτής Alexis Corbiere είπε «θα μπορούσαμε τουλάχιστον να κάνουμε μια συλλογική συζήτηση εάν η ιδέα είναι να περιορίσουμε τις δημόσιες ελευθερίες μας».
Σε απάντηση, η υπουργός των Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Amelie de Montchalin είπε ότι το νομοσχέδιο «δεν έγινε καθόλου για τη δημιουργία εξαιρετικών εξουσιών από πλευρά κυβέρνησης» ή «για τη δημιουργία ενός κράτους υγείας».
Πρόσθεσε δε, ότι θα υπάρξει μια συζήτηση για το νομοσχέδιο κατά την οποία «όλα όσα χρειάζονται διευκρίνιση θα αποσαφηνιστούν».
Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για ένα εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού τη Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο για τους πρώτους εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν σε 27 χώρες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
Με πληροφορίες του France24
σχόλια