Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, πολλά κενά και ατελείωτες ώρες συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για τη μετα-Brexit εποχή.
«Πετύχαμε μια καλή συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων,
Πώς μεταφράζεται, ωστόσο, αυτή η συμφωνία για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, αλλά και τους φοιτητές;
Η οριστική αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματιστεί για τις 31 Δεκεμβρίου. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το Brexit θα σηματοδοτήσει σειρά αλλαγών, που θα επηρεάσουν ακόμα και τους Έλληνες που σπουδάζουν ή εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι αλλαγές για τους φοιτητές: Τέλος στο Erasmus, αύξηση στα δίδακτρα
Ήδη, λίγη ώρα αργότερα από τη συμφωνία που επετεύχθη με την ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
Ο κ. Τζόνσον επικαλέστηκε ως αιτιολογία το «κόστος» του προγράμματος, το οποίο θα αντικατασταθεί, όπως είπε από ένα «διεθνές» βρετανικό πρόγραμμα. Επρόκειτο για μια «δύσκολη» απόφαση, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, αν και ήταν «υπέροχο» να φιλοξενεί η χώρα του τόσους πολλούς Ευρωπαίους φοιτητές, το Erasmus ήταν «υπερβολικά ακριβό» για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus από το εθνικό πρόγραμμα Alan Turing (από το όνομα του γνωστού Βρετανού μαθηματικού), που θα βοηθά τους Βρετανούς φοιτητές να σπουδάζουν «στα καλύτερα πανεπιστήμια» παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη.
Παράλληλα, μετά το Brexit, για τους Ευρωπαίους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία (σήμερα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 150.000) εκτιμάται ότι τα δίδακτρα θα ακριβύνουν, ενώ και η διαδικασία για την εγγραφή τους θα γίνει πιο περίπλοκη.
Όσοι εγγραφούν από το 2021, θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Οσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι, θα συνεχίζουν να πληρώνουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.
Επιπλέον, οι Έλληνες φοιτητές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.
Οι αλλαγές για τους Έλληνες εργαζόμενους
Σχετικά με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, με τη νέα χρονιά, η μετάβαση στη Βρετανία δεν θα είναι εύκολη για όποιον δεν διαθέτει το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους.
Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.