Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις που έχει αποσπάσει Έλληνας αγρότης σε διεθνές επίπεδο ήρθε εν μέσω πανδημίας.
Ο λόγος για τον Παύλο Τσακίρη από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος νέος αγρότης, στα projects για την «Περιβαλλοντικά βιώσιμη Γεωργία», στο πλαίσιο του 6ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών.
Η οικογενειακή επιχείρηση του κ. Τσακίρη, παραγωγής βιολογικών αυγών και δημητριακών βραβεύτηκε ειδικά για την υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών και κλιματικών πρακτικών στο χωράφι, που συνεισφέρουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.
Η επιχείρηση διαθέτει 800 στρέμματα που παράγουν σιτάρι, λούπινο και μπιζέλι για κότες. Τα καλύτερα αβγά ταξινομούνται και προωθούνται στην αγορά, ενώ όσα σπάνε ή είναι λερωμένα παστεριώνονται και επεξεργάζονται σε θερμικές συσκευασίες των 5 και 10 κιλών που καταλήγουν στη βιομηχανία.
«Τα απόβλητα από τις κότες πηγαίνουν σε μονάδα βιοαερίου και μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στη ΔΕΗ. Το στερεό απόβλητο, την κοπριά τη χρησιμοποιούμε ως λίπασμα στα χωράφια μας. Δεν δημιουργούμε απόβλητα και δεν επιβαρύνουμε σχεδόν καθόλου το περιβάλλον» δήλωσε στο Έθνος, ο Παύλος Τσακίρης.
«Δεν ήμουν στις Βρυξέλλες να πανηγυρίσω»
«Στην επιτροπή δεν υπήρχε κανένας Έλληνας. Δε μου δόθηκε το βήμα για να μιλήσω και βράβευσαν ως καλύτερη στην Ευρώπη την καθημερινότητά μου και αυτό είναι συγκλονιστικό. Αρχικά κέρδισα τον ελληνικό διαγωνισμό της Ένωσης Νέων Ελλήνων Αγροτών και το Μάρτιο ήταν να γίνει και ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός. Λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε και έγινε διαδικτυακά 10 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στεναχωρήθηκα μόνο που δεν ήμουν εκεί για να πανηγυρίσω», είπε ο κ. Παύλος Τσακίρης.
Υπενθυμίζεται, ότι στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 200 νέοι αγρότες, από 21 κράτη μέλη της ΕΕ.
Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ