Η Ιαπωνία αναπτύσσει δορυφόρους από ξύλο για να μειώσει τα διαστημικά σκουπίδια

Η Ιαπωνία αναπτύσσει δορυφόρους από ξύλο για να μειώσει τα διαστημικά σκουπίδια Facebook Twitter
SUMITOMO FORESTRY
0

Μία ιαπωνική εταιρεία και το πανεπιστήμιο του Κιότο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τους πρώτους δορυφόρους από ξύλο έως το 2023. 

Συγκεκριμένα, η Sumitomo Forestry έκανε γνωστό πως ξεκίνησε την έρευνα πάνω στην ανάπτυξη δέντρων και στη χρήση ξύλου στο Διάστημα. Εταιρεία και πανεπιστήμιο θα πραγματοποιήσουν πειράματα σε διαφορετικές κατηγορίες ξυλείας που θα εκτεθούν σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς όλο και περισσότεροι δορυφόροι εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα. Οι ξύλινοι δορυφόροι θα «καίγονται» χωρίς να απελευθερώνουν επικίνδυνα στοιχεία στην ατμόσφαιρα, ενώ θα αποφεύγεται και η «βροχή υπολειμμάτων» στο έδαφος όταν πέφτουν στη Γη. 

Ο Takao Doi, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κιότο και αστροναύτης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι, «όλοι αυτοί οι δορυφόροι που μπαίνουν ξανά στην ατμόσφαιρα καίγονται και δημιουργούν μικρά σωματίδια αλουμίνας που "πλέουν" στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια». Ο ίδιος εκτιμά πως αυτό θα επηρεάσει το περιβάλλον στη Γη.  

Σύμφωνα με τον καθηγητή Doi, σε επόμενα στάδια θα αναπτυχθεί το μηχανολογικό μοντέλο του δορυφόρου και στη συνέχεια το μοντέλο πτήσης. Ο ίδιος, ως αστροναύτης, είχε επισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2008. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μπούμερανκ στο διάστημα, το οποίο είχε σχεδιάσει ειδικά για χρήση σε μικροβαρύτητα. 

Η Sumitomo Forestry, που είναι μέλος του Sumitomo Group - το οποίο ιδρύθηκε πριν από 400 χρόνια, ανακοίνωσε πως θα εργαστεί στην ανάπτυξη ξυλείας υψηλών αντοχών στις αλλαγές θερμοκρασίες και στο ηλιακό φως. 

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή των διαστημικών σκουπιδιών που πέφτουν στη Γη όσο εκτοξεύονται περισσότερα διαστημικά σκάφη και δορυφόροι. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για τις επικοινωνίες, την τηλεόραση, την πλοήγηση και την πρόγνωση καιρού. 

Παράλληλα οι επιστήμονες εξετάζουν διάφορους τρόπους ώστε να μειώσουν τα απομεινάρια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περίπου 6.000 δορυφόροι ίπτανται γύρω από τη Γη. Το 60% είναι ανενεργοί. Υπολογίζεται πως 990 θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. 

Έως το 2018 εκτιμάται πως 15.000 δορυφόροι θα βρίσκονται σε τροχιά. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM