Κλιματική αλλαγή: Το 2020, η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Κλιματική αλλαγή: Το 2020, η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ Facebook Twitter
Κλιματική αλλαγή: Το 2020, η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ (Unsplash)
0

Η κλιματική αλλαγή συνεχίστηκε αδιάκοπα το 2020, σε μία χρονιά, όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως.

Ανησυχία στους ειδικούς έχουν προκαλέσει τόσο η θερμότητα που καταγράφηκε όσο και οι πυρκαγιές στην Αρκτική και οι 29 τροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό.

Παρά την πτώση 7% στην καύση ορυκτών καυσίμων λόγω του lodckdown για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, το διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα συνέχισε να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας επίσης ένα νέο ρεκόρ.

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2020 ήταν 1,25 Βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την προ-βιομηχανική περίοδο του 1850-1900, επικίνδυνα κοντά στο 1,5 Βαθμούς Κελσίου, που έθεσαν ως στόχο τα κράτη του κόσμου για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μόνο το 2016 θυμίζει τη ζέστη που καταγράφηκε το 2020, αλλά τότε είχε εμφανιστεί ένα ιδιότυπο κλιματικό φαινόμενο, το El Niño, που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας.

Εάν δεν υπολογιστεί αυτό, τότε το 2020 είναι το πιο θερμό έτος. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι χωρίς επείγουσα δράση, το μέλλον πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων «φαίνεται σκοτεινό».

Τα δεδομένα για τη θερμοκρασία, που δημοσίευσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C3S) έδειξαν ότι τα τελευταία έξι χρόνια ήταν τα πιο θερμά, που καταγράφηκαν. Έδειξαν επίσης ότι η Ευρώπη σημείωσε την πιο καυτή χρονιά της, με 1,6 Βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με ένα έντονο κύμα να χτυπά τη δυτική Ευρώπη στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου.

Η Αρκτική και η βόρεια Σιβηρία σημείωσαν εξαιρετικά ακραίες μέσες θερμοκρασίες το 2020, με μια μεγάλη περιοχή να καταγράφει 3 Βαθμούς Κελσίου υψηλότερη θερμοκρασία από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο ενώ ορισμένες περιοχές σημείωσαν ακόμα και 6 Βαθμούς Κελσίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις εκτεταμένες πυρκαγιές, όπου ένα ρεκόρ 244m τόνους CO2, απελευθερώθηκε στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερος.

«Φέτος, το 2020 ξεχωρίζει για την εξαιρετική του υψηλή θερμοκρασία στην Αρκτική», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του C3S.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε η καταγραφή της υψηλότερης θερμοκρασίας και αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση του επείγοντος χαρακτήρα των φιλόδοξων μειώσεων εκπομπών για την αποτροπή δυσμενών κλιματικών επιπτώσεων».

«Τα εξαιρετικά κλιματικά γεγονότα του 2020 μας δείχνουν ότι δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε», δήλωσε ο Matthias Petschke, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα είναι δύσκολο, αλλά το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγάλο.» σημείωσε.

«Παρά την απουσία της κυκλικής ώθησης του El Niño στις παγκόσμιες θερμοκρασίες (πλησιάζουμε) επικίνδυνα κοντά στο όριο των 1,5 Βαθμών Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Dave Reay, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Τα lockdown λόγω του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν προκαλέσει μια μικρή μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά το διοξείδιο του άνθρακα, που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα. Εάν η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τους εφιάλτες του 2020 δεν είναι πράσινη, όντως το μέλλον πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο φαίνεται μαύρο».

 

Το επίπεδο του CO2 στην ατμόσφαιρα έφτασε σε ένα νέο ρεκόρ το 2020, με τη μείωση των εκπομπών λόγω των lockdown, να χαρακτηρίζεται «μικροσκοπική» από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ.

Ο Vincent-Henri Peuch, διευθυντής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας στο Copernicus, δήλωσε πως «Μέχρι να μειωθούν οι καθαρές παγκόσμιες εκπομπές ρύπων στο μηδέν, το διοξείδιο του άνθρακα θα συνεχίσει να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και να προάγει περαιτέρω κλιματικές αλλαγές».

Το βρετανικό γραφείο Met εξέδωσε μια πρόβλεψη σήμερα, ότι τα επίπεδα CO2 θα περάσουν ένα νέο ορόσημο το 2021: είναι 50% υψηλότερα από ό, τι πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το CO2 θα υπερβεί τα 417 ppm για αρκετές εβδομάδες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι 50% υψηλότερο από τα 278 ppm, που είχε σημειωθεί στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η βιομηχανική δραστηριότητα.

«Η ανθρωπογενής συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα επιταχύνεται», δήλωσε ο καθηγητής Richard Betts στο Met Office.

«Χρειάστηκαν πάνω από 200 χρόνια για να αυξηθούν τα επίπεδα κατά 25%, αλλά τώρα μόλις περισσότερο από 30 χρόνια αργότερα, πλησιάζουμε μια αύξηση του 50%. Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων θα πρέπει να μειωθούν στο μηδέν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να περιοριστεί στους 1.5 Βαθμούς Κελσίου».

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM