Οι νεογέννητοι μεγαλόδοντες ήταν μεγαλύτεροι από τους ανθρώπους

Οι νεογέννητοι μεγαλόδοντες ήταν μεγαλύτεροι από τους ανθρώπους Facebook Twitter
Getty Images
0

Τα νεογέννητα του μεγαλόδοντα, του εξαφανισμένου είδους καρχαρία που έζησε 28 με 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν και κυριάρχησε στους ωκεανούς, ξεπερνούσαν το μέγεθος ενός ενήλικα ανθρώπου σύμφωνα με νέα μελέτη.  

Οι ερευνητές εξέτασαν με ακτίνες Χ τον σπόνδυλο ενός απολιθωμένου μεγαλόδοντα και κατέληξαν πως το μήκος του ξεπερνούσε τα δύο μέτρα όταν γεννήθηκε. Η εξέταση των απολιθωμάτων είχε οδηγήσει τους επιστήμονες πως οι ενήλικες μεγαλόδοντες είχαν μήκος πάνω από 15 μέτρα, ωστόσο το μέγεθός τους κατά τη γέννηση ήταν ασαφές.

Σύμφωνα με τον Kenshu Shimada, καθηγητή παλαιοβιολογίας που ηγήθηκε της μελέτης στο Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο, πρόκειται για την πρώτη μελέτη στο είδος της η οποία μας δίνει μία «καλή εικόνα» για το «μέγεθός κατά τη γέννηση, τον τρόπο αναπαραγωγής και τον τρόπο ανάπτυξης» του μεγαλόδοντα. 

Ο μεγαλόδων θεωρείται ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά σαρκοφάγα στην ιστορία των σπονδυλωτών. Το βάρος του έφτανε έως 100 τόνους και οι επιστήμονες πιστεύουν πως έμοιαζε πολύ με το μεγάλο λευκό καρχαρία. Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια που εμφανίστηκαν και ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ.

Οι επιστήμονες έχουν βρει αρκετά απολιθώματα αλλά τα τεράστια σαρκοφάγα εξακολουθούν να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό αίνιγμα καθώς, κατά κύριο λόγο, εντοπίζονται μόνο τα δόντια τους.  

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αξονική τομογραφία στον σπάνιο σπόνδυλο μεγαλόδοντα που βρισκόταν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο σπόνδυλος προέρχεται από έναν μεγαλόδοντα μήκους εννέα μέτρων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από συγκρίσεις ανάλογων σπονδύλων από λευκούς καρχαρίες, οι οποίοι είναι μακρινοί συγγενείς του μεγαλόδοντα. 

Οι σαρώσεις αποκάλυψαν 46 στρώσεις στα απολιθώματα που σύμφωνα με τους επιστήμονες δείχνουν την ηλικία του ζώου σε έτη, όπως οι δακτύλιοι των κορμών αποκαλύπτουν την ετήσια ανάπτυξη των δέντρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μέγεθος του μεγαλόδοντα κατά τη γέννηση κυμαινόταν από δύο έως 2,5 μέτρα από την άκρη του ρύγχους έως το ουραίου πτερυγίου του. 

Το τεράστιο μέγεθος του νεογέννητου υποδηλώνει ότι, όπως και ορισμένα άλλα είδη καρχαριών, οι μεγαλόδοντες τρέφονται με αβγά μέσα στη μήτρα. Αυτό σημαίνει πως λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα ζώα γεννιούνται. Οι μεγαλόδοντες τρέφονταν με θηλαστικά όπως θαλάσσια λιοντάρια, δελφίνια και φάλαινες.

Παράλληλα οι ερευνητές δημιούργησαν μία «καμπύλη ανάπτυξης του ζώου». Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους ο μεγαλόδοντας δεν αναπτυσσόταν περισσότερο σε νεαρή ηλικία αλλά είχε ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης περίπου 16 εκατοστών ανά έτος έως και την ηλικία των 46 ετών. Η τυπική διάρκεια ζωής του ήταν τουλάχιστον 88 χρόνια, αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Historical Biology.

Τον Σεπτέμβριο, ερευνητές βρετανικών πανεπιστημίων, προσπάθησαν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις διαστάσεις του μεγαλόδοντα. Με επικεφαλής τον Michael Benton, έναν παλαιοντολόγο από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα και πραγματοποίησε συγκρίσεις με συγγενικά είδη, και διαπίστωσε πως το κεφάλι ενός μεγαλόδοντα 16 μέτρων έφτανε τα 4,6 μέτρα και το ραχιαίο του πτερύγιο τα 1,6 μέτρα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM