Welt: «Το πραξικόπημα των ολιγαρχών της τεχνολογίας»

Welt: «Το πραξικόπημα των ολιγαρχών της τεχνολογίας» Facebook Twitter
iStock
0

Ο γερμανικός τύπος επικροτεί το σφράγισμα των λογαριασμών του προέδρου Τραμπ στο διαδίκτυο, προβληματίζεται ωστόσο με την ισχύ των μέσων. «Twitter και Facebook δεν συνιστούν τον τέταρτο πυλώνα εξουσίας σε ένα κράτος».


Τα προεδρικά τιτιβίσματα σίγησαν στο Twitter. Το Facebook «εκπαραθύρωσε» τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Μια μικρή ομάδα επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να κλείσει το στόμα στον πρόεδρο Τραμπ μετά τα δραματικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, «όταν επί τέσσερα χρόνια διακινούσε τα τοξικά μηνύματά του».


«Ισχυρότερες οι πλατφόρμες και από μερικές κυβερνήσεις»

Οι σχολιαστές του γερμανικού τύπου, αν και παραδέχονται ότι η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο, προβληματίζονται με την απόφαση. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου την χαρακτηρίζει σωστή, καθυστερημένη και μαζί προβληματική. «Κατ' ουσίαν οι αποφάσεις του Twitter και του Facebook είναι σωστές, όμως η διαδικασία είναι λανθασμένη» αποφαίνεται ο σχολιαστής της.

«Διότι γίνεται προφανές ότι λίγοι άνθρωποι ελέγχουν την πιο σημαντική δομή επικοινωνίας στον κόσμο. Μια μετρημένη στα δάχτυλα ομάδα λευκών αποφασίζει μόνη της, τι και από ποιον επιτρέπεται να διακινήσει πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αυτές οι πλατφόρμες είναι ισχυρότερες από ότι πολλές κυβερνήσεις. Κολοσσοί ελέγχουν την πρόσβαση στην πληροφορία και θέτουν όρια της ελευθερίας λόγου».


Στις επιφυλλίδες της Welt γίνεται μάλιστα λόγος για πραξικόπημα ολιγαρχών των μέσω κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτοντας το εύρος της δύναμής τους που «προκαλεί φόβο». Ο αρθρογράφος επικεντρώνεται σε δύο επιχειρήματα που κατά την άποψή του κάνουν την απόφαση προβληματική.

«Το Τwitter, το Facebook κι άλλοι γίγαντες της επικοινωνίας δεν συνιστούν τον τέταρτο πυλώνα εξουσίας σε ένα κράτος. Ο ρόλος τους δεν μπορεί να είναι η ενεργή επίδραση στη διαμόρφωση της πολιτικής γνώμης με το να αποφασίζουν ποιος επιτρέπεται να μιλά και ποιος όχι. Οι εφημερίδες μπορούν να ανατρέπουν προέδρους. Αρκεί να θυμηθούμε τον Ρίτσαρντ Νίξον. Αλλά οι επιχειρηματίες τεχνολογικών κολοσσών δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιον πολιτικό θα καταδικάζουν σε αφωνία, σαν να κατείχαν ένα διακόπτη Οn/Off, που να άνοιγε και να έκλεινε για τους ασκούντες εξουσία».

«H απόφαση για το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι για τα δημόσια ώτα, δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ολίγων ιδιωτών επιχειρηματιών. Για τον απλό λόγο ότι την επόμενη φορά θα έπληττε κάποιον άλλον από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και θα απέκλειαν. Και θα τον μετέτρεπαν σε αποδιοπομπαίο τράγο μιας εξέλιξης, την οποία οι ίδιοι στήριξαν και από την οποία αποκόμισαν το μεγαλύτερο όφελος».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM