Twitter: Πόσα χρήματα έχασε από την αναστολή λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ

Twitter: Πόσα χρήματα έχασε από την αναστολή λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
(Getty Images)
0

Με σημαντική καθυστέρηση το Twitter αποφάσισε να αναστείλει οριστικά τον λογαριασμό του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Πόσο, όμως, άξιζε η παρουσία του Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης; Με 57.000 tweets και περίπου 89 εκατομμύρια οπαδούς, οι υπολογισμοί για την ώρα βγάζουν «χαμένο» το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς η μετοχή του Twitter εκείνη την Παρασκευή έπεσε κατά περίπου 2%, ενώ το πρωί της Δευτέρας η πτώση είχε φτάσει το 6%.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και οικονομικούς αναλυτές, ήδη από το 2017, η παρουσία του Τραμπ σήμαινε σε καθαρό χρήμα περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ιστότοπο, φέρνοντας τους χρήστες, διατηρώντας τους στον ιστότοπο για να διαβάσουν όσα έγραφε (και φυσικά να αναδημοσιεύουν και να σχολιάσουν, αλλά και για να πλοηγηθούν σε διαφημίσεις τηςπλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. .

Μέχρι το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας, οι απώλειες της μετοχής είχαν ξεπεράσει το 7% και μέχρι το απόγευμα άγγιξαν το 11%. Το ανώτατο όριο αγοράς των μετοχών της εταιρείας εκείνη τη μέρα έκλεισε στα 38,319 δισεκατομμύρια δολάρια, από 40,944 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα και με τα στοιχεία της FactSet.

Πρόκειται για μία ζημία 2,625 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για τον Mark Shmulik, αναλυτή του AllianceBernstein, η εξέλιξη σχετίζεται με τις «υπερβολικές αντιδράσεις» των χρηστών, αλλά και των διαφημιζόμενων που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε σχετίζεται με τον απερχόμενο, ειδικά μετά τη ντροπιαστική εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την προηγούμενη Τετάρτη.

Ας σημειωθεί ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, τα έσοδα του Twitter ανέρχονταν στα 936,2 εκατομμύρια δολάρια, από 823,7 εκατομμύρια δολάρια το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Εκπρόσωπος του Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει τον συσχετισμό και τις απώλειες μετά το «κατέβασμα» στον λογαριασμό του Τραμπ. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με άλλους οικονομικούς αναλυτές, η «εξορία» του Τραμπ από την πλατφόρμα, μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί αληθινό χρυσωρυχείο για το Twitter, καθώς καινούριοι χρήστες –ή και παλιοί που είχαν ατονήσει στην ανταλλαγή απόψεων στην πλατφόρμα- θα εκτιμήσουν εκ νέου τα οφέλη, αλλά και τη συμπεριφορά των επικεφαλής της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με την Sandra Matz, καθηγήτρια του Κολούμπια και ειδική σε θέματα τεχνολογίας και νέων μέσων, η αντίδραση της «δεξιάς πτέρυγας» της κοινωνίας είναι αναμενόμενη και η μαζική αποχώρηση των μελών της από το Μέσο πρόσκαιρα θα προκαλέσει τριγμούς.

Όμως, κατά την ίδια, θεωρείται αναμενόμενη η επιστροφή «αριστερόστροφου» κοινού που θα εκτιμήσει την «εκκαθάριση» και θα επιστρέψει στο Twitter για σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για το περιεχόμενο, για τους κανονισμούς και για τις ρυθμίσεις που θα καθιστούν το Twitter «καθαρό» από ρητορική μίσους και διακίνηση ακραίων και τοξικών απόψεων.

Επίσης, κατά τη Matz, μετά τον πρώτο καιρό του θυμού και της απόρριψης, ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της alt-right θα επιστρέψει, προκειμένου να λάβει μέρος στην κουβέντα και να μην αποκλειστεί από τα κοινωνικά δίκτυα, παραδεχόμενο ουσιαστικά την ήττα του σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου.

Με στοιχεία από MarketWatch.com

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροιλανδία: Γιατί ερίζουν για το «παγωμένο» νησί ΗΠΑ και Δανία

Διεθνή / Γροιλανδία: Γόρδιος δεσμός για Δανία και Τραμπ το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Γιατί ο Τραμπ θέλει να προσαρτήσει στις ΗΠΑ το παγωμένο νησί στον Αρκτικό Κύκλο - Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και γιατί οι Γροιλανδοί ζητούν ανεξαρτησία - Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας άλλαξε το οικόσημό του για να δείξει την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Οι ελέφαντες, το εθνικό σύμβολο της Ταϊλάνδης, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από την τουριστική βιομηχανία, την παράνομη υλοτομία, τη λαθροθηρία και την ανθρώπινη επέκταση σε φυσικούς βιότοπους
LIFO NEWSROOM