Ο παγκόσμιος απολογισμός θανάτων από κορωνοϊό ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ενώ οι χώρες σε όλον τον κόσμο επιδίδονται σε μία διαρκή προσπάθεια να εξασφαλίσουν πολλαπλά εμβόλια και να εντοπίσουν τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, η λίστα των νεκρών μεγαλώνει ξεπερνώντας σήμερα τα 2 εκατ.
Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φτάσουν οι νεκροί το 1 εκατομμύριο και μόλις τρεις μήνες για να διπλασιαστεί ο αριθμός των θυμάτων.
Μέχρι σήμερα, από τις αρχές του 2021, κατά μέσο όρο καταγράφονται 11.900 θάνατοι ημερησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε οκτώ δευτερόλεπτα.
Με βάση μια εκτίμηση του Institute for Health Metrics and Evaluation μέχρι την 1η Απριλίου οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τα 2,9 εκατομμύρια.
«Ο κόσμος μας έχει φτάσει σε ένα οδυνηρό ορόσημο», δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε τηλεοπτική του δήλωση.
«Πίσω από αυτόν τον αποκαρδιωτικό αριθμό υπάρχουν ονόματα και πρόσωπα: το χαμόγελο τώρα πλέον είναι μόνο μια ανάμνηση, το κάθισμα άδειο για πάντα στο τραπέζι, το δωμάτιο που αντηχεί με τη σιωπή ενός αγαπημένου», είπε, ζητώντας περισσότερο συντονισμό σε παγκόσμια κλίμακα και χρηματοδότηση για την προσπάθεια εμβολιασμού.
Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός, λόγω των πιο μολυσματικών παραλλαγών του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη.
«Μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά. Θα μπορούσε να είναι χειρότερη, δεδομένης της δυναμικής μετάδοσης και ορισμένων ζητημάτων που βλέπουμε», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.
Οι ΗΠΑ προηγούνται σε αριθμό θανάτων, με περισσότερους από 386.000. Οι πιο πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτές οι πέντε χώρες έχουν καταγραφεί οι μισοί θάνατοι παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη παραμένει η πιο πληγείσα ήπειρος, με 615.000 θανάτους μέχρι σήμερα και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 31% όλων των θανάτων που σχετίζονται με COVID παγκοσμίως.
Στην Ινδία, που ξεπέρασε μόλις τους 151.000 θανάτους, οι εμβολιασμοί πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο Σάββατο σε μια προσπάθεια που οι αρχές ελπίζουν ότι θα δουν 300 εκατομμύρια άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν τους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες.
Με πληροφορίες του Reuters