Ντοκιμαντέρ του 1969 για τη βασιλική οικογένεια, που «απαγόρευσε» η Ελισάβετ, επανεμφανίστηκε στο YouTube

Ντοκιμαντέρ του 1969 για τη βασιλική οικογένεια, που «απαγόρευσε» η Ελισάβετ, επανεμφανίστηκε στο YouTube Facebook Twitter
0

Ένα ντοκιμαντέρ για τη βασιλική οικογένεια, που προβλήθηκε πριν από 50 χρόνια και στη συνέχεια το «απαγόρευσε» η βασίλισσα Ελισάβετ, επανεμφανίστηκε στο YouTube.

Εκατομμύρια τηλεθεατές είχαν παρακολουθήσει τον Ιούνιο του 1969 το «Royal Family» του Ρίτσαρντ Κόστον στο BBC. Όμως, η βασίλισσα Ελισάβετ μετάνιωσε την απόφασή της να δώσει τέτοια παρασκηνιακή πρόσβαση για το ντοκιμαντέρ και ζήτησε να μην προβληθεί ξανά, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Έτσι, το ντοκιμαντέρ «θάφτηκε» στο αρχείο του BBC, αλλά αυτό τον μήνα επανεμφανίστηκε σε κανάλι στο YouTube. Είναι άγνωστο πώς ο συγκεκριμένος λογαριασμός απέκτησε πρόσβαση στο φιλμ, αλλά το YouTube το «κατέβασε» την Πέμπτη, λόγω ζητήματος που σχετίζεται με τα πνευματικά δικαιώματα.

Πολλοί ξαναθυμήθηκαν το ντοκιμαντέρ των 105 λεπτών λόγω της αναφοράς που έγινε σε αυτό σε πρόσφατο επεισόδιο του The Crown. Προτού το «κατεβάσει» το YouTube είχε περίπου 10.000 views, σύμφωνα με τη Huffington Post.

Τι έδειχνε το ντοκιμαντέρ

Το φιλμ κατέγραφε την ιδιωτική ζωή της βασιλικής οικογένειας και προέκυψε από 43 ώρες υλικού που κινηματογραφήθηκε στη διάρκεια ενός χρόνου. Το κόστος του ήταν 150.000 λίρες, που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατομμύρια λίρες σήμερα, σύμφωνα με τους Times.

Το ντοκιμαντέρ περιελάμβανε σκηνές με τη βασίλισσα, τον σύζυγο και τα παιδιά τους να κάνουν μπάρμπεκιου στο Μπάλοραλ, τον πρίγκιπα Κάρολο να κάνει σκι και την Ελισάβετ να αγοράζει παγωτό στον πρίγκιπα Έντουαρντ, σχολιάζοντας. «Αυτό το αηδιαστικό κολλώδες χάλι θα μπει στο αυτοκίνητο, έτσι δεν είναι;».

Επίσης, στο υλικό του ντοκιμαντέρ ήταν το γεύμα της οικογένειας με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, σκηνές από μια περιοδεία στη Νότια Αμερική, αλλά και στιγμιότυπο στο οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ αποκαλούσε τον Αμερικανό πρεσβευτή «γορίλα».

«Μερικές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνεις σοβαρός. Ο υπουργός Εσωτερικών μου είπε "έρχεται ένας γορίλας". Είπα τι αναπάντεχο σχόλιο να κάνεις, πολύ αγενές για τον οποιονδήποτε. Στάθηκα στη μέση του δωματίου, πίεσα του κουδούνι και οι πόρτες άνοιξαν... και εκεί ήταν ο γορίλας», ανέφερε στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε προκειμένου να προβάλει ένα ανθρώπινο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας, στο πλαίσιο σχεδίου του εκπροσώπου Τύπου της βασίλισσας, Γουίλιαμ Χέσελτιν, με στόχο να υπάρξει λαϊκή υποστήριξη για την αύξηση στη χρηματοδότηση.

Η ασπρόμαυρη εκδοχή του προβλήθηκε από το BBC τον Ιούνιο του 1969 και το ITV το πρόβαλε έγχρωμο μία εβδομάδα αργότερα. Δεν έχει προβληθεί ολόκληρο από το 1972, αν και αποσπάσματά του δημοσιοποιήθηκαν για τον εορτασμό των 60 χρόνων της Ελισάβετ στον θρόνο.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Times

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ