Μαθήματα σε αργίες και διακοπές ώστε να καλυφθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία, προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των ωρών εντάχτηκε στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στη Βουλή. Η διάταξη ορίζει ότι για το τρέχον σχολικό έτος 2020-21, θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο για την κάλυψη διδακτέας ύλης και αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, μέσω της τροποποίησης και ρύθμισης των αργιών, διακοπών, και εορταστικών εκδηλώσεων.
Επίσης ρυθμίσεις θα γίνουν για τις απουσίες τον χαρακτηρισμό φοίτησης καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης των εγγραφών προνηπίων, νηπίων και μαθητών Α τάξης Δημοτικών Σχολείων, καθώς και των διαδικασιών και προθεσμιών για την ολοκλήρωσή τους, αλλά και κάθε συναφούς με τα ανωτέρω θέματα που αφορούν στους κατ' ιδίαν και τους κατ' οίκον διδαχθέντες μαθητές. Ρυθμίσεις θα γίνουν για τη φοίτηση, αξιολόγηση, προαγωγή και της απόλυση μαθητών καθώς και την εισαγωγή των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τεστ
Στον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα μίλησε η Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου.
Η υπουργός Παιδείας, ανέφερε πως η επαναλειτουργία των σχολείων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει σύμφωνα με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Όπως τόνισε, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ στα λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών.
«Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», είπε προσθέτοντας πως για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. «Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού είναι στο 0,3 %, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι ειδικοί προτείνουν οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία».
Για την λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν οι ειδικοί, ενώ ανέφερε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ' αποστάσεως. Οι ομάδες στα σχολεία είναι σταθερές, ενώ στα φροντιστήρια είναι μικτές από μαθητές διαφορετικών σχολείων, σχολίασε η κ. Κεραμέως.
Σχολιάζοντας την πρόταση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, να μοιραστούν οι μαθητές σε άλλες αίθουσες για να είναι μικρότερος ο αριθμός τους ανά τμήμα, είπε: «Nα είμαστε λίγο ρεαλιστικοί, δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τους χώρους σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και για τους εκπαιδευτικούς.
Βασιλακόπουλος: Με το άνοιγμα των σχολείων θα έχουμε ελάχιστη αύξηση κρουσμάτων
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η μεταδοτικότητα σε γυμνάσιο και λύκειο οφείλεται σε ομαδικές δραστηριότητες και στην κοινωνική ζωή των εφήβων.
«Καλώς μειώνουμε το εμπόριο. Με τα νέα μέτρα στα μαγαζιά δεν επιβαρύνεται η κατάσταση. Θα έχουμε μείωση αφού το εμπόριο θα λειτουργήσει με κανόνες. Με το άνοιγμα των σχολείων θα έχουμε ελάχιστη αύξηση», ανέφερε. Για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν τόσα πολλά εμβόλια και δεν γίνεται όλοι οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπιστούν ενιαία. «Θα πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών» σημείωσε.
Με πληροφορίες από OPEN