Μητσοτάκης: Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την πορεία ανοσοποίησης του πληθυσμού

Μητσοτάκης: Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την πορεία ανοσοποίησης του πληθυσμού Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Αισιόδοξος ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα υπάρξει σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας  εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021».

Μάλιστα, όπως εκτίμησε, θα υπάρξει μετασχηματισμός της οικονομίας με τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως παρά την πανδημία της covid-19 «ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση για μεταρρυθμίσεις».

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. συνολικά -19 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια- με στόχο να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021» που διοργανώνουν οι γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt καθώς και το επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως «ευκαιρία» για μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες. Όπως είπε, οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η Πράσινη μετάβαση, ι ψηφιακός μετασχηματισμός, η έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και η μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, η εκπαίδευση και η κατάρτιση.

Για τα εμβόλια και το πιστοποιητικό

Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολίων, αλλά και της πρότασης περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» -κυρίως για χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους- ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο και γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι» είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση του για Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. «Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».

Για την οικονομία

Τη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία  τα πήγαινε εξαιρετικά καλά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας, μάλιστα, «ότι θα τα πάμε εξαιρετικά καλά και όταν θα την αφήσουμε πίσω μας».

«Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κυλήσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης. Αλλά στο μέλλον η κατάσταση θα είναι αισθητά βελτιωμένη. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Το είδαμε και πέρσι. Αν προστεθεί σε αυτό και η διαδικασία μαζικού εμβολιασμού που θα διευρυνθεί σημαντικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αναμένω σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας» ανέφερε.

Για τους χειρισμούς της ΕΕ σχετικά με τους εμβολιασμούς

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προμήθεια εμβολίων ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο γέγονε γέγονε». Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρώπη πρέπει να ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις με το βλέμμα στα καινούργια εμβόλια που έχουν δρομολογηθεί.

«Καινούργια εμβόλια έχουν δρομολογηθεί. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ευελπιστούμε ότι θα είναι αποτελεσματικό, σε αυτή την περίπτωση όμως θέλουμε να έχουμε αρκετές δόσεις το ταχύτερο δυνατό. Γιατί είναι σημαντικό αυτό (το εμβόλιο); Διότι είναι μονοδοσικό και μπορεί να διανεμηθεί εύκολα. Επομένως, σε αντίθεση με πιο σύνθετα εμβόλια, για τη διανομή των οποίων απαιτείται πολύπλοκη εφοδιαστική αλυσίδα, εάν έχεις εμβόλια που είναι δυνατό να χορηγηθούν μέσω φαρμακείων παραδείγματος χάρη, καθότι μεταφέρονται εύκολα και αποθηκεύονται σε κανονικά ψυγεία ή ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό διευκολύνει πολύ τη διανομή».

Κατά τον ίδιο, το δεύτερο τρίμηνο θα είναι διαθέσιμα πολύ περισσότερα εμβόλια σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο [...] «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που εμβολιάζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό, αλλά έχουμε αποφασίσει ότι πάντοτε θα κρατάμε απόθεμα για να χορηγήσουμε εγκαίρως δεύτερη δόση, για παράδειγμα για το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με την έγκριση που έχει δοθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ