Ένα διεθνές οργανωμένο έγκλημα απάτης με τραπεζικές κάρτες, με μέλη κυρίως ελληνικής καταγωγής, έφερε στο φως η επιχείρηση με την ονομασία SECRETO.
Τα μέλη διεθνούς κυκλώματος, είχαν να καταφέρει να αποσπάσουν 12.000.000 δολάρια από τουλάχιστον 30 τράπεζες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Αμερικής.
Ηθελαν να ανοίξουν έδρα στη Μύκονο
Ως έδρα των παράνομων δραστηριοτήτων τους είχαν καθιερώσει συγκεκριμένα ένα ξενοδοχείο στην πόλη Miajadas, στην Ισπανία. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία της Ισπανίας, το κύκλωμα ήταν στη διαδικασία ανοίγματος μιας άλλης έδρας σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή Grän (Αυστρία) και ενός άλλου στο νησί της Μυκόνου (Ελλάδα).
Συνελήφθησαν 105 άτομα
Η επιχείρηση SECRETO, η οποία ξεκίνησε το 2019, οδήγησε στη σύλληψη 105 ατόμων, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Europol, με τη συνεργασία των Μυστικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α, της Εθνική Αστυνομίας της Ισπανίας, της ΕΛ.ΑΣ καθώς και αστυνομικών δυνάμεων της Αυστρίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας , της Πολωνίας και της Ουκρανίας.
Αρχηγός ένας Αλβανός που κυκλοφορούσε με στοιχεία Ελληνα πολίτη
Κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκεκριμένο ρόλο. Αρχηγός φέρεται να ήταν ένα άτομο αλβανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη στην Ισπανία. Ο συλληφθείς κυκλοφορούσε με στοιχεία Έλληνα πολίτη που ζει στο εξωτερικό.
Η φωτογραφία και τα υφαρπαχθέντα – ψεύτικα στοιχειά του Αλβανού αρχηγού εστάλησαν στο αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο κατάφερε να τον ταυτοποιήσει ανάμεσα σε 3.000 φωτογραφίες σεσημασμένων κακοποιών.
Η απάτη με τα POS
Οι πληροφορίες που έφθασαν στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία δια μέσω της Εθνικής Μονάδας Europol, από τις Μυστικές Υπηρεσίες των Η.Π.Α. και την Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας, ανέφεραν πως Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α., ιδρύουν εταιρείες και εν συνεχεία ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Με το άνοιγμα των εταιρικών λογαριασμών στις Η.Π.Α., σε πρώτη φάση μέλη της οργάνωσης μεταφέρουν χρήματα στους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως της Δανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Μόλις πιστωνόταν το κεφάλαιο στους λογαριασμούς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αιτούνταν την έκδοση χρεωστικών καρτών.
Στη συνεχεία ταξίδευαν στην Ισπανία και έδιναν τις κάρτες σε άλλα μέλη. Εκείνοι προχωρούσαν σε συναλλαγές με την χρήση της χρεωστικής κάρτας σε μηχανήματα POS των συνεργαζόμενων Ισπανικών επιχειρήσεων, για μικρότερο ποσό από το τραπεζικό πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού στις Η.Π.Α. και αυτές προεγκρίνονται από την εκάστοτε τράπεζα, οι έμποροι όμως δεν ολοκληρώνουν άμεσα τη συναλλαγή από την τερματική μηχανή. Έπειτα από μερικές ημέρες τα χρήματα που αρχικά είχαν δεσμευτεί από την προέγκριση, αποδεσμεύονται από την τράπεζα του εμπόρου και ήταν ξανά διαθέσιμα για τον κάτοχο της χρεωστικής κάρτας στον λογαριασμό της τράπεζας των Η.Π.Α.
Επειτα, προέβαιναν με την ίδια μέθοδο και σε άλλες συναλλαγές σε μηχανήματα POS συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και όταν οι έμποροι ολοκλήρωναν από το τερματικό τους μηχάνημα όλες τις προεγκεκριμένες «εικονικές» συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των αρχικών, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλη, έως και 10πλάσια του αρχικού κεφαλαίου, υπερανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Η.Π.Α., αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.
Προμήθεια 15% για τις επιχειρήσεις-συνεργούς
Η εγκληματική οργάνωση επέλεξε την Ισπανία ως το μέρος για να τελειοποιήσει την απάτη. Το 2017 δημιούργησαν τη βάση των δραστηριοτήτων τους στο δήμο Mondragón του Guipuzcoan και αργότερα άλλαξαν την τοποθεσία τους στην πόλη Alange (Badajoz), όπου εκμίσθωναν μια ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Τελικά εγκαταστάθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Miajadas (Cáceres), όπου λειτουργούσαν για δύο χρόνια. Αυτή η ξενοδοχειακή επιχείρηση κράτησε την καφετέρια του ανοιχτή στο κοινό, ώστε να μην προκαλεί υποψίες αδράνειας, αλλά αυτοί που έμεναν εκεί ήταν τα κύρια μέλη του οργάνωσης, καθώς και άλλοι Έλληνες εταίροι που πήγαν προσωρινά στην Ισπανία για να πραγματοποιήσουν την διαχείριση που σχετίζεται με την απάτη.
Οι αρχηγοί της ομάδας, αλβανικής καταγωγής, χρησιμοποίησαν ψεύτικα ελληνικά έγγραφα και είχαν εμπιστευτικό προσωπικό, όλοι τους Ισπανοί, που εργαζόταν για την οργάνωση εκτελώντας διάφορες λειτουργίες. Από τη μία πλευρά, υπήρχαν εκείνοι που προσέλκυαν επιχειρήσεις – συνεργούς - επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες - που επέτρεπαν να περάσουν τις αμερικανικές κάρτες στο POS της επιχείρησής τους με αντάλλαγμα την προμήθεια 15% του ποσού.
Μόλις έμπαιναν τα χρήματα στον λογαριασμό του στον «συνεργάτη», θα έπρεπε να επιστρέψει το υπόλοιπο 85% μέσω τραπεζικής μεταφοράς σε έναν από τους πολλούς λογαριασμούς που διαχειρίζονταν τα κύρια μέλη της οργάνωσης τόσο στην Ισπανία όσο και σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Για να δικαιολογήσουν την υποτιθέμενη συναλλαγή, έκαναν ψευδείς αποδείξεις στο όνομα των Αμερικανών εμπόρων που εμφανίζονταν στην κάρτα, προκειμένου να παριστάνουν την αγορά προϊόντων ή την παροχή υπηρεσίας.
Πάνω από 12 εκατ. δολάρια η οικονομική ζημία
Αυτή η περίπλοκη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη περισσότερων από 30 τραπεζικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ που δέχτηκαν πλήγμα από την απάτη με ζημιά που υπερβαίνει τα 12.000.000 δολάρια.
Ειδικότερα στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 32 έρευνες σε οικίες, εταιρείες, αποθήκες και εμπορευματοκιβώτια.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- (3) οχήματα με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας,
- (21) μηχανήματα POS και (17) φορητοί υπολογιστές,
- (11) tablets και ηλεκτρονικός υπολογιστής,
- (12) σκληροί δίσκοι και (22) USB Sticks ,
- (30) κινητά τηλέφωνα και (16) κάρτες SIM ,
- (103) πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,
- (2) πιστόλια, περίστροφο και μονόκαννο όπλο και μαχαίρι,
- (643) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και (3) γεμιστήρες,
- (20.790) ευρώ και (600) δολάρια Η.Π.Α.,
- (7.407) γρίβνα Ουκρανίας και (600) κορώνες Τσεχίας, αποκόμματα συναλλαγών από τερματικές συσκευές POS και
- διάφορα έγγραφα, σημειώσεις και σφραγίδες εταιρειών.